Παξοί: Κρυστάλλινες βοτσαλιές

5311 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν και βρίσκονται πολύ κοντά στη διάσημη Κέρκυρα, οι Παξοί κλέβουν την παράσταση με τα κρυστάλλινα νερά, τις τροπικές αμμουδιές, την καταπράσινη ενδοχώρα, τις θαλασσοσπηλιές και τα παραδοσιακά χωριά τους.

 

Η συστάδα των μικρών νησιών, που μοιάζει να κολυμπά καταμεσής στο Ιόνιο, μόλις 8 ναυτικά μίλια νότια της Κέρκυρας, ήταν άλλοτε ο «μυστικός παράδεισος» για τους λάτρεις της ησυχίας και των ξέγνοιαστων διακοπών. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά, αφού οι Παξοί κάθε καλοκαίρι κυριολεκτικά κατακλύζονται από εκατοντάδες σκάδη αναψυχής.

Παρόλα αυτά, ο  τόπος αυτός φαντάζει ειδυλλιακός, παραδεισένιος, με γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά, ζωηρό, πυκνόφυτο πράσινο και γραφικούς οικισμούς. Φτάνοντας στο λιμάνι, οι πρώτες εντυπώσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Η μικροσκοπική πολιτεία του Γάιου, κρυμμένη καλά στο στενό θαλασσινό πέρασμα που σχηματίζεται κυρίως από τον κορμό του νησιού και το κοντινό νησάκι του Αγίου Νικολάου, μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό. Τα σπίτια, απλωμένα κατά μήκος της προκυμαίας, διατηρούν την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική. Καθώς ποζάρουν πολύχρωμα πλάι στο βαθύ γαλάζιο, συνθέτουν μια εικόνα μοναδική. 

 

Τι θα δείτε

Οπωσδήποτε θα αφιερώσετε κάποια από το πρωινά σας στο Γάιο. Θα ανηφορίσετε στα καλντερίμια του, θα ρουφήξετε τις οσμές και τα χρώματα του νησιωτικού οικισμού. Παστέλ και έντονες αποχρώσεις μαζί, συνδυάζονται σε αρμονία: η ώχρα δίπλα στο πράσινο και το λουλακί δίπλα στα βαθύ μπλε της θάλασσας. Αξίζει να πάτε μέχρι το μικρό, αλλά ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο του 1600. Αν θελήσετε να επισκεφθείτε το κάστρο του Αϊ-Νικόλα, που κτίστηκε το 1423 από το Βαρόνο Αδάμ Β στην ομώνυμη νησίδα, καλό θα ήταν να έρθετε σε επαφή από πριν με τη δημοτική αρχή. Περάστε απέναντι με κάποιο καΐκι στο Μοναστήρι της Παναγίας στο νησάκι και αναζητήστε την Παλαιοχριστιανική της Αγίας Μαρίνας, στο Πόρτο του Οζιά.

 

Οι εκδρομές

Επτά χιλιόμετρα βόρεια από το Γάιο σας περιμένει ο όρμος του Λόγγου, με το μικρό λιμάνι περιτριγυρισμένο από τα πρόσχαρα νησιώτικα σπίτια. Εδώ βρίσκονται μερικές καφετέριες και παραλιακές ταβέρνες, που απλώνουν τα τραπεζάκια τους πλάι στη θάλασσα. Την ησυχία αυτού του κουκλίστικου οικισμού διακόπτει μόνο ο δρόμος, που περνά μέσα από το χωριό, αναταράσσοντας τη νησιώτικη γαλήνη.

Από το Λογγό, ο δρόμος και πάλι στρέφεται στο εσωτερικό του νησιού, με κατεύθυνση προς τη Λάκκα. Φτάνοντας στη Λάκκα (11 χλμ. από Γάιο), αναγκαστικά θα αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε με τα πόδια. Στην προκυμαία, σε πυκνή διάταξη, βρίσκονται όλες οι ταβέρνες και τα διάφορα καταστήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίσουν αρκετά καλοδιατηρημένα σπίτια επτανησιακής αρχιτεκτονικής. Για την επιστροφή από τη Λάκκα στο Γάιο, θα προτείναμε ανεπιφύλακτα τη διαδρομή που περνά από τη δυτική, μεσόγεια πλευρά του νησιού (12 χλμ.) και θα σας φέρει κοντά στους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς Μαγαζιά, Κατσιμάτικα και Βλαχοπουλάτικα, με τις ενετικές στέρνες, τα παλιά ελαιοτριβεία και τις αποθήκες που θυμίζουν ότι οι Παξοί ήταν ένα ζωντανό παραγωγικό χωριό.

 

Οι παραλίες

Νότια από Γάιο: Ένας δρόμος που φεύγει νότια από το Γάιο θα σας φέρει εύκολα στον Όρμο του Οζιά. Αυτή η διαδρομή που ακολουθεί σχολαστικά το πολυσχιδές περίγραμμα των ακτών, χρειάζεται κάποια προσοχή, μιας και παρουσιάζει ιδιαίτερη κίνηση. Πρώτα θα συναντήσετε τη βοτσαλιά Πλάκες, μόλις 500 μέτρα από το λιμανάκι του Γάιου και αμέσως μετά τη Σπιάτζα. Ακολουθούν οι παραλίες Παξός και Μπάλλος. Μετά την όμορφη ακτή της Αγίας Μαρίνας, που είναι και η νοτιότερη του νησιού, ο δρόμος συνεχίζει για το Μογγονήσι με τις μαγευτικές σπηλιές.

Προς Λογγό: Από Γάιο συνεχίζουμε βόρεια, ακολουθώντας πορεία παράλληλη με την ακτή και συναντάμε τους όρμους Κλωνί, Γουλί και Καμίνι. Αμέσως ακολουθεί η παραλία Κακή Λαγκάδα, που περιφρουρείται από βράχια, ενώ σύντομοι χωματόδρομοι που φεύγουν ανατολικά θα μας φέρουν στις απόμερες ακρογιαλιές Αλάτι και Πνιγμένος. Φτάνοντας στο μεσόγειο οικισμό Κοντογιαννάτικα, ακολουθώντας πάλι βαριύς χωματόδρομους, θα προσεγγίσουμε τις βοτσαλιές Κηπιάδη και Πούντα. Η Πούντα είναι ένα πολύ μικρών διαστάσεων ακρογιάλι, ενώ πιο απλώωτή είναι η ακτή Κηπιάδη. Ξεκινώντας νότια από το λιμάνι του Λογγού, θα πάτε –ακόμη και με τα πόδια στο Λεβρεχιό με το ψιλό βότσαλο και τις ολόλευκες πλάκες. Αν θέλετε περισσότερη ησυχία, θα βρεθείτε, ακολουθώντας το μονοπάτι, στον ορμίσκο του Κήπου ή στην «πισίνα» Μαρμαριά.

Γύρω από τη Λάκκα: Στο δυτικό άκρο του κόλπου της Λάκκας βρίσκονται οι πολύ καλές, μα πολύκοσμες παραλίες Χαράμι (με άμμο) και Κανόνι. Παίρνοντας το δρόμο για το φάρο θα συναντήσετε τους Πλανούς, μια μικρή αλλά ανοιχτή στο βοριά ακρογιαλιά. Στα ανατολικά της Λάκκας σας περιμένουν οι πανέμορφες ακτές Αρκουδάκι και Ορκός. Αν φτάσετε μέχρι εδώ, αξίζει να αναζητήσετε λίγο νοτιότερα της ήσυχες παραλίες Λάκκος, Μονοδένδρι και Γλυφάδα, χρησιμοποιώντας χωματόδρομους από τον κεντρικό δρόμο Λόγγου – Λάκκας και λίγο τα… πόδια σας.

 

Κείμενο - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.vioewsofgreece.gr