Αγα-πάμε Σαμαρίνα!

6769 Επισκέψεις στο άρθρο

Στα υψίπεδα του Σμόλικα, ένας από τους πιο φημισμένους οικισμούς της χώρας, η ιστορική και πανέμορφη Σαμαρίνα, χαρίζει μοναδικές εικόνες στις ανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα. Ακόμη να τις δείτε από κοντά;

 
Στο δυτικό άκρο του νομού Γρεβενών, κοντά στα όρια με το νομό Ιωαννίνων, στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα βρίσκεται το ιστορικό και απαράμιλλης ομορφιάς χωριό της Σαμαρίνας, γνωστό και από το τραγούδι «παιδιά της Σαμαρίνας…». Αποτελούσε κεφαλοχώρι κτηνοτρόφων της περιοχής, ενώ μέχρι σήμερα διατηρεί τη φυσική του γοητεία. Η Σαμαρίνα είναι κτισμένη στα 1550 μέτρα και διαθέτει ένα παραδεισένιο τοπίο. Ακριβώς πάνω από τον οικισμό βρίσκεται το πανέμορφο δάσος της Κιούριστα, ενώ διάφορα χορτολίβαδα περιστοιχίζουν το χωριό με τις κεραμοσκεπές και τις ολάνθιστες αυλές.

Τι να δείτε

ΝΔ του χωριού, το επιβλητικό ρέμα της Βάλια Κίρνα θα κλέψει τις εντυπώσεις σας, ενώ θα προσέξετε ότι ο δασικός δρόμος οδηγεί σε σημεία όπου το ρέμα από το Σμόλικα σχηματίζει καταρράκτες. ΝΑ, στους πρόποδες του Σμόλικα, θαυμάστε τη Δρακολίμνη, αλλά και τον μεγάλο καταρράκτη Απα Σπιντζουριάτα-που σημαίνει κρεμαστό νερό- τα νερά του οποίου πέφτουν στη χαράδρα της Βάλια Κίρνα. Μέσα στο δάσος της Κιούριστα, πάνω από το χωριό, βρίσκεται η πηγή «της κυράς» με το δροσερό ολοκάθαρο νερό της. Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων νότια του χωριού, μέσα στο δάσος, αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, βυζαντινού ρυθμού, κτίσμα του 1713. Το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι τοιχογραφίες του είναι θαυμάσια. Πολύ κοντά βρίσκεται και η εκκλησία του Σωτήρα, κτίσμα του 1813, αγιογραφημένος από ντόπιους τεχνίτες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η παλιά θέση της Σαμαρίνας βρισκόταν σε αυτό το σημείο, ενώ το μοναστήρι και η εκκλησία συναποτελούσαν τους ναούς του χωριού.

Τι να κάνετε

Σήμερα, υπάρχουν αρκετές αξιόλογες εκκλησίες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν του Αγ. Αθανασίου και των Αγ. Αναργύρων, του Προφήτη Ηλία, της Κοιμήσεως  της Θεοτόκου και το παρεκκλήσι των Αγ. Αποστόλων. Από όλη αυτή την οικογένεια των ναών, θα ξεχωρίσετε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από το φυτρωμένο δέντρο στη στέγη του!  Επομένως, μετά τα πρώτα κεράκια στα παραδοσιακά εκκλησάκια, επιλέξτε μια ανάλαφρη πεζοπορία στο Σμόλικα και στο δάσος Κιούριστα. Συνεχίστε με τις τοπικές λιχουδιές και τιμήστε τη γίδα βραστή, το πρόβειο κεμπάπ, το κοκορετσάκι και τα χωριάτικα λουκάνικα. Φυσικά δοκιμάστε και τις υπέροχες λαχανόπιτες, χορτόπιτες, τσουκνιδόπιτες, τυρόπιτες και κρεατόπιτες. Πιείτε τσίπουρο και ρετσίνα αλλά και το ομώνυμο φυσικό μεταλλικό νερό «Σαμαρίνα» στην υγειά των γενναιόδωρων κατοίκων και αφουγκραστείτε τη μαγεία της περιοχής που σας αναπτερώνει.