Τι θέλει ο « Ρογκάς» στον Όλυμπο;

2035 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο «Ρογκάς», που πήρε το όνομά του από μια ξεχασμένη λαϊκή λέξη, που στις παλιές κοινωνίες των βουνών σήμαινε χιονοστιβάδα, αποτελεί τον τρίτο και μικρότερο αγώνα της διοργάνωσης και θα αποτελέσει εφεξής το πρώτο σκαλί για να μπορέσει κάποιος να γνωρίσει τους υπόλοιπους δύο αγώνες της.

 

Αποτελεί και μια αφορμή για γνωριμία με ξεχασμένα μονοπάτια ιστορικής σημασίας για τον Ολύμπο, που χάρη στην εθελοντική προσπάθεια της “Olympus Trails” ξαναήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια!

O μη κερδοσκοπικός Σύλλογος “Olympus Trails” με έδρα το Λιτόχωρο, προκηρύσσει τον πρώτο αγώνα χειμωνιάτικου ορεινού τρεξίματος (winter trail), με την ονομασία «Ρογκάς», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στον Όλυμπο. 

Η διαδρομή του νέου αγώνα έχει ανάπτυγμα 24,8 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά 1850 μέτρα. Το μέσο υψόμετρο της διαδρομής είναι 780 μέτρα, το μέγιστο 1032 και το ελάχιστο 298. Η εκκίνηση και ο τερματισμός βρίσκονται στο Άλσος του Αηγιάννη, κοντά στην κωμόπολη του Λιτοχώρου. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως κυκλική, με βασικό κορμό της έναν κύκλο 17 χιλιομέτρων, στον οποίο οι αθλητές εισέρχονται 3 χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση και από τον οποίο εξέρχονται 5 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Από τα 25 χιλιόμετρα της διαδρομής, τα 23 κινούνται σε δευτερεύοντα μονοπάτια των ανατολικών υπωρειών του Ολύμπου με βασικό άξονα και κέντρο αυτού του κύκλου την χαράδρα του ποταμού Ενιπέα, ενώ τα 2 κινούνται σε δασικούς χωματόδρομους. Η συρραφή των μονοπατιών που απαρτίζουν τη διαδρομή του Ρογκά, αποτελεί ένα μείγμα μέρους της διαδρομής του Olympus Mythical Trail σε ποσοστό 50% και του Lost Trail σε ποσοστό 70%. Και οι δύο αυτοί αγώνες, αποτελούν γεγονότα που επίσης διοργανώνονται από την “Olympus Trails”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη διοργάνωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή να επισκεφθούν τη Σελίδα του Ρογκά στο Facebook, στη διεύθυνση www.facebook.com/rogkas25