Το ήσυχο ψαροχώρι σήμερα είναι ένας κοσμοπολίτικος προορισμός

Γύρω από τα Σύβοτα υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ηπείρου

Πολυνησία στο πέλαγος

9599 Επισκέψεις στο άρθρο

Σε τούτη την άκρη του Ιονίου πελάγους, όπου το βουνό σμίγει με το θάλασσα, η τοπιογραφία της Ηπείρου απογειώνεται. Δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα νησιά, λαμπερές παραλίες. λαχταριστοί ορμίσκοι και κατάφυτες ρεματιές συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα σημεία της ακτογραμμής της χώρας.

 
Οι αμμουδιές με νερά καθαρά, βαθυγάλαζα, διαυγή και δροσερά στολίζονται ολόγυρα από τις ελιές, τα πεύκα και τα πλατάνια που δεν διστάζουν να ξεφύγουν από τις πλαγιές και να βρέξουν τις ρίζες τους στη θάλασσα. Τα μικρονήσια σχεδόν αγγίζουν τη μητρική γη της Ηπείρου και σκαλοπάτι, σκαλοπάτι σε τραβούν στο ανοιχτό Ιόνιο. Στο μυχό του πιο όμορφου όρμου συναντάμε τα Σύβοτα, το παλιό ψαροχώρι και σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Θαλασσινή δαντέλα
Ο νέος παραλιακός δρόμος που ξεκινά από τα Σύβοτα, περνά από την Πέρδικα και καταλήγει στη διάσημη Πάργα εξυπηρετεί τα μέγιστα τις μετακινήσεις και επιτρέπει να προσεγγίσουμε με το αυτοκίνητο στις περισσότερες ακρογιαλιές. Ανάμεσα στην Πέρδικα και στα Σύβοτα, λίγο βορειοτέρα από την παραλία του Σοφά – με κατεύθυνση προς Σύβοτα- θα δείτε αριστερά σας ένα στενότερο ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στη θαυμάσια βοτσαλωτή παραλία της Αγίας Παρασκευής. Απέναντι, σε μικρή απόσταση από τη στεριά υπάρχει μια κατάφυτη νησίδα όπου μπορείς εύκολα να πας ακόμη και κολυμπώντας, ή αν θες με ενοικιαζόμενο ποδήλατο θαλάσσης. Συνεχίζοντας το δρόμο για Σύβοτα θα περάσετε δίπλα από τις καλές παραλίες Ζάβια, Μέγα Άμμος. Είναι στο ίδιο μοτίβο και οι δύο, πλαισιωμένες από σκιερά πλατάνια και οργανωμένες για θαλάσσια σπορ και φαγητό. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στο νησάκι Μπέλλα Βάρκα που σχεδόν εφάπτεται της χερσονήσου των Συβότων. Θα έρθετε εδώ με τα πόδια (!) καθώς το νερό στην αμμώδη γλώσσα που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα μόλις και φτάνει στα γόνατα. Η καταπράσινη νησίδα διαθέτει τρεις μικροσκοπικές αμμουδερές, πολυσύχναστες αλλά κατά τα άλλα, υπέροχες παραλίες. 
 
Η ακτή Ζέρη βρίσκεται στο βόρειο άκρο του όρμου των Συβότων, αντιδιαμετρικά από το λιμάνι. Είναι σχετικά ήσυχη με δροσερά νερά και αρκετά καθαρή, παρόλη την κίνηση των πολλών σκαφών αναψυχής που εδώ δεν σταματά ποτέ. Ακριβώς πλάι της ξεδιπλώνει την πάλλευκη ακτογραμμή της, η μεγαλύτερη αμμουδιά του Γαλλικού Μόλου. Πηγαίνοντας από Σύβοτα για Ηγουμενίτσα μετά τις πρώτες στροφές και αφού έρθετε σε οπτική επαφή με τον κόλπο της Πλαταριάς, θα δείτε αριστερά σας ένα δρόμο που θα σας φέρει στις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ «Ναυτίλος» και στην ομώνυμη παραλία. Επόμενη επιλογή, η εκτεταμένη ακτή στον όρμο της Πλαταριάς.

Νησάκια και βραχονησίδες
Σε μικρή απόσταση από τις πολυσχιδείς ακτές των Συβότων βρίσκονται διάσπαρτα τα νησάκια Μαύρον Όρος με τον περίφημο πέτρινο φάρο του 1844, Άγιος Νικόλαος, Μικρό και Μεγάλο Μουρτεμένο, Γουρούνι και λίγο βορειότερα το Ξερονήσι. Μια καλή ιδέα λοιπόν είναι να νοικιάσετε κάποια μέρα ένα βαρκάκι και να πραγματοποιήσετε μια ολοήμερη εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη. Την καλύτερη παραλία θα τη βρείτε στο νησάκι Μαύρο Όρος και είναι η περίφημη Πισίνα. Δεν χρειάζεται να την ψάξετε ιδιαίτερα, αφού εύκολα θα την αναγνωρίσετε από τα ιστιοφόρα και τα κάθε λογής πλεούμενα τα οποία αγκυροβολούν στα κρυστάλλινα νερά της. Στη νότια ακτογραμμή του ίδιου νησιού υπάρχει και μια σπηλιά, που αξίζει να την αναζητήσετε. Ανάμεσα στα νησάκι Μαύρο Όρος και Άγιος Νικόλαος (στο νότιο άκρο τους) σχηματίζονται στα αβαθή νερά οι παραλίες Διαπόρι και Αλάτι.

Πως θα πάτε
Τα Σύβοτα απέχουν 25 χλμ. από την Ηγουμενίτσα, 110 χλμ. από τα Γιάννενα, 105 από την Πρέβεζα και μόλις 35 από Πάργα. Για να φθάσετε εδώ θα πρέπει να αφήσετε τον εθνικό δρόμο Ηγουμενίτσας ¬Πρέβεζας στο ύψος της Πλαταριάς και να ακολουθήσετε τον επαρχιακό ασφάλτινο δρόμο Πλαταριά-Σύβοτα για 13 χλμ. Αν έρχεστε από Πάργα θα πάρετε τον εσωτερικό δρόμο που συνδέει την Πάργα με την Πέρδικα και τα Σύβοτα.