Μια πόλη - θαύμα της φύσης

29378 Επισκέψεις στο άρθρο

Κατάφυτα νησάκια, διάσπαρτοι βράχοι και λαμπερές αμμουδιές. Αυτή η πόλη της Ελλάδας μοιάζει με θαύμα της φύσης.

Το τοπίο με τα κατάφυτα νησάκια και τους διάσπαρτους βράχους που μοιάζουν να στολίζουν τις λαμπερές αμμουδιές αποτελούν εικόνα μοναδική και διάσημη στη Μεσόγειο, για αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Πάργα έστω και μια φορά.


Πάργα, το θαύμα της φύσης
Το τοπίο με τα κατάφυτα νησάκια και τους διάσπαρτους βράχους που μοιάζουν να στολίζουν τις λαμπερές αμμουδιές αποτελούν εικόνα μοναδική και διάσημη στη Μεσόγειο, για αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Πάργα έστω και μια φορά.
Η παλιά πόλη με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική όψη έχει μια ιδιαίτερη γοητεία που συναρπάζει. Αξίζει να ανηφορίσετε τα γραφικά καλντερίμια με τα λαϊκά σπίτια και να χαζέψετε τις όμορφες γειτονιές. Νωρίς το πρωί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια βόλτα στο μόλο, δίπλα στο μικρό λιμάνι, γεμάτο πολύχρωμα καΐκια και τουριστικά σκάφη. Σε ελάχιστη απόσταση από τον κεντρικό μόλο της αποβάθρας βρίσκονται οι δυο πολύκοσμες ακρογιαλιές του Κρυονερίου από όπου μπορείτε κολυμπώντας να περάσετε απέναντι στα κοντινά νησάκια.

Απίστευτη θέα από το κάστρο της Πάργας
Στο μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει πάνω στο ύψωμα βόρεια από το λιμάνι, μπορείτε να έρθετε με τα πόδια ανηφορίζοντας τα σκαλοπάτια από τον μόλο και διασχίζοντας την παλιά πόλη, ή πιο ξεκούραστα με το αυτοκίνητο.
Από τις χορταριασμένες επάλξεις του θα δείτε την καλύτερη θέα της πόλης, τους τρεις κόλπους, τα νησάκια αλλά και τις απλωτές αμμουδιές του Βάλτου. Στο εσωτερικό του υπάρχουν καφέ και χώρος εκθέσεων.

Εκδρομή στην εντυπωσιακή αρχαία Νικόπολη
Αρωμα αρχαίας Ελλάδας και στην Ήπειρο με την εντυπωσιακή αρχαία Νικόπολη. Η πόλη χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο μετά τη νίκη του στην περίφημη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.
Με την πάροδο των αιώνων η Νικόπολη εξελίχθηκε λόγω της εξαιρετικής γεωγραφικής θέση της σε σπουδαίο διακομιστικό κέντρο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι τεράστιος και το Αρχαιολογικό Μουσείο εξίσου ενδιαφέρον. Αξίζει ωστόσο να αναζητήσετε το αρχαίο θέατρο - ωδείο που διατηρείται σε καλή κατάσταση και όπου κάθε καλοκαίρι δίνονται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Φτάσε ως το ηρωικό Ζάλογγο
Από την αρχαία Νικόπολη βγαίνουμε στο δρόμο Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας και στα έξι χλμ. συναντάμε το χωριό Κανάλι με απλωτή αμμουδιά όπου κρύβονται ξενοδοχεία και κάμπινγκ σε μια πανδαισία πράσινου. Ενάμιση χιλιόμετρο μετά στρίβουμε δεξιά για Κασσώπη και ανηφορίζουμε για τα βουνά του Ζαλόγγου. 
Φτάνουμε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης (28 χλμ. από Πρέβεζα), αρχαία πόλη που κτίσθηκε τον 4ο αι. π.Χ. και αναδείχθηκε σε ισχυρό εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο. Ο επισκέπτης βλέπει τμήματα της αρχαίας αγοράς, του πρυτανείου και του θεάτρου, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα εντυπωσιακή θέα στις ακτές του Ιονίου. Στην κορφή του βράχου, διακρίνεται το γλυπτό του Ζαλόγγου, αφιερωμένο στις Σουλιώτισσες που έπεσαν από το βράχο για να γλιτώσουν από τον Αλί Πασά.

  • Ελληνίδα φορολογούμενη

    Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο μεσαιωνικό φρούριο της Πάργας διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη πόσο εγκαταλελειμμένο και βρώμικο μπορεί να είναι. Το επισκέφθηκα τον Αύγουστο 2017, στην είσοδο υπήρχαν γκράφιτι, ο προαύλιος χώρος ήταν γεμάτος ενημερωτικά φυλλάδια μιας εκδήλωσης και της έκθεσης που φιλοξενούσε το φρούριο. Μάλλον οι διοργανωτές ήταν πολύ “διανοούμενοι” για να μαζέψουν τα σκουπίδια. Το … καφέ … εντευκτήριο… μέσα στο κάστρο είχε στοιβάξει σκουπίδια και άχρηστα έπιπλα το πίσω μέρος … για να μην χαλάν τη … θέα. Ανεβαίνοντας τα ιστορικά ερείπιά του φρουρίου σε έπιανε η μπόχα αφού οι συνάνθρωποί μας τα χρησιμοποιούν ως τουαλέτες. Καλές διακοπές !

      5