Το διάσημο Σκιάδι

Κολύμπι προς την Σπηλιά της Γερακιάς

Η παλιά εκκλησία του Αγίου Χρυσοστόμου, που βρίσκεται έξω και βόρεια από το κάστρο της Κιμώλου.

Σκιάδι: Το πέτρινο μανιτάρι της Κιμώλου

8959 Επισκέψεις στο άρθρο

Καταδυτικές εμπειρίες σε ναυάγια που άλλαξαν τα δεδομένα της ιστορίας, βόλτες με σκάφος σε τοπία άγριας ομορφιάς, πάλλευκη Χώρα μέσα σε μεσαιωνικό Κάστρο κι ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι να σου προσφέρει απλόχερα τη σκιά του. Τι άλλο μπορείς να περιμένεις από ένα νησί… μια σταλιά;

Μη χάσετε με τίποτα το Σκιάδι, το τεράστιο πέτρινο μανιτάρι
Το Σκιάδι είναι ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που δεσπόζει στη μέση ενός ανεμορδαμένου πλατώματος στο εσωτερικό του νησιού. Αιτία της δημιουργίας του είναι ο άνεμος και η διαφορετική σκληρότητα των πετρωμάτων που το αποτελούν: Η βάση του αποτελείται από μαλακότερο υλικό ενώ η κορυφή του από σκληρότερο. Καθώς ο άνεμος παρασύρει κόκκους σκόνης, ξύνει συνεχώς το βράχο, δίνοντάς του το χαρακτηριστικό, μοναδικό σχήμα του. Για τη μοναδικότητά του το Σκιάδι περιλαμβάνεται στον Ατλαντα γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου και κάθε καλοκαίρι δέχεται πολλούς επισκέπτες. Μπορείς να πας πεζοπορώντας ή να κάνεις το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής με αυτοκίνητο.
 
Απίστευτη καταδυτική εμπειρία στο υπέροχο ναυάγιο της Πολυαίγου
Τα νερά της Κιμώλου όσο και της Μήλου προσφέρονται για να ανακαλύψεις τη μαγεία των καταδύσεων. Αξιόπιστα diving centers οργανώνουν… υποθαλάσσιες εκδρομές στο υπέροχο ναυάγιο της Πολυαίγου, μια εμπειρία πολύ ιδιαίτερη, καθώς η έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με οδηγό τους πάμπολλους αμφορείς που βρίσκονται στα απομεινάρια του αρχαίου πλοίου, έδειξε ότι το ναυάγιο συνέβη ανάμεσα στα τέλη του 5ου έως και το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Η ανακάλυψη του ναυαγίου της Πολυαίγου ρίχνει νέο φως στη μελέτη των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων της κλασικής περιόδου και στη διακίνηση των εμπορευμάτων στη νοτιοδυτική περιφέρεια των Κυκλάδων. 
 
Με σκάφος σε τοπία άγριας ομορφιάς
Εκτός από τις πολλές επιλογές για κολύμπι που έχεις στις εύκολα προσβάσιμες παραλίες της Κιμώλου, από τα Πράσσα μέχρι τα Μαυροσπήλια, υπάρχουν κι εκείνες που, απαιτούν πλωτό μέσον για να χαρείς την εξωτική ομορφιά και τα τιρκουάζ νερά τους. Αν έχεις σκάφος, ο γύρος της Κιμώλου και της Πολυαίγου με πλωτό μέσο είναι μια απολαυστική εμπειρία, όχι μόνο για τις παραλίες αλλά και για τα τοπία άγριας ομορφιάς, όπως: του Γερονικόλα τ αψηλά, η σπηλιά στον Κάβο της Γερακιάς, η παραλία με τα ιαματικά νερά στο Αγιόκλημα, ο Κακοποταμός, η σκαλισμένη στο βράχο μορφή στον Κάβο του Αη Γιωργιού, οι βραχονησίδες Καλόγεροι. Αν δεν διαθέτεις το δικό σου σκάφος, τα τουριστικά γραφεία του νησιού μπορούν να σε εξυπηρετήσουν για να κάνεις την υπέροχη θαλάσσια βόλτα.
 
Η Χώρα της κιμωλίας και της ελαφρόπετρας σε προσκαλεί να την εξερευνήσεις
Η Χώρα της Κιμώλου κτισμένη μέσα και γύρω από το κάστρο είναι ένας κατάλευκος οικισμός με στενά ασβεστωμένα πλακόστρωτα σοκάκια, ιδανικός για ήσυχους περιπάτους και ρομαντικές βόλτες. Το οικιστικό σύμπλεγμα που βλέπουμε σήμερα χωρίζεται στο Παλιό Χωριό και στο Καινούργιο Χωριό. Το Παλιό Χωριό βρίσκεται μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο και αποτελεί ότι πιο ανόθευτο και ανεπιτήδευτο έχει να δείξει το νησί. Το Καινούργιο Χωριό έχει αναπτυχτεί γύρω από το Κάστρο. Πρόκειται για ένα όμορφο χαρούμενο κυκλαδικό οικισμό με τα λευκά κυβόσχημα σπίτια του, τις μικροσκοπικές πλατείες, τις εκκλησιές του. Η τραχεία ηφαιστειογενής ενδοχώρα με πλούσιο υπέδαφος σε κοιτάσματα κιμωλίας και ελαφρόπετρας σε προσκαλεί να την εξερευνήσεις.