Spa & διαδρομές στη φύση

3090 Επισκέψεις στο άρθρο

Θεωρείς τον εαυτό σου ψαγμένο; Αναζήτησε πίσω από την «βιτρίνα» των Καμένω Βούρλων, τη μαγεία μιας μοναδικής τοπιογραφίας με την αλώβητη ακόμα φύση να εναλλάσσεται ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, αλλά και τα ίχνη της ιστορίας αυτού του ξεχωριστού τόπου.

 
Κτισμένα στο νοτιοανατολικό άκρο του Μαλιακού κόλπου, εκεί που το απόκρημνο βουνό Κνημίδα καταλαγιάζει στη θάλασσα, στη θέση της αρχαίας  πόλης του Θρονίου των Λοκρών, τα Καμένα Βούρλα διεθνώς γνωστά σήμερα για τις ιαματικές πηγές τους, έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο ονομαστές λουτροπόλεις της Ελλάδας.

Απίθανη εμπειρία,  spa στη Φύση (με ελεύθερη είσοδο):
Τα Καμένα Βούρλα είναι διεθνώς γνωστά για τις ραδιούχες πηγές τους που κατατάσσονται από τους επιστήμονες στις σημαντικότερες της Ευρώπης λόγω της μοναδικής τους σύστασης σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Το ίδιο ισχύει για τις ιαματικές πηγές «Κουνιαβίτη», «Καλλυντικά», «Αφροδίτη» που βρίσκονται λίγο έξω από τον οικισμό, στο δρόμο για Θερμοπύλες όπου η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό, γι αυτό και οι υπαίθριες φυσικές πισίνες  είναι πιο δημοφιλείς στις νεανικές παρέες. 

4χ4 διαδρομή στη φύση
Μια όμορφη ορεινή διαδρομή που διασχίζει υπέροχους ελαιώνες και  ζωηρά πευκοδάση οδηγεί από το κέντρο του Αγ. Κωνσταντίου στο χωριό Άγναντη (8 χλμ.), σε υψόμετρο 450 μ. Από Αγναντη ξεκινά μια πολύ ενδιαφέρουσα χωμάτινη διάσχιση που διατρέχει όλο το μήκος των δυτικών παρυφών του βουνού Κνημίδα και καταλήγει στο χωριό Καρυά των Καμένων Βούρλων. Στην πορεία σας θα δείτε θαυμάσια ημιορεινά, αγροτικά τοπία, περιβόλια και δροσερά δάση πεύκης και ελάτης. Για τους φανατικούς της τετρακίνησης καλύτερη εποχή για παιχνίδι με τη λάσπη, είναι ο χειμώνας και η άνοιξη. Το καλοκαίρι η διαδρομή αυτή με λίγη προσοχή, γίνεται και με χαμηλό αυτοκίνητο.

Μία υπέροχη διαδρομή (με ποδήλατο ή με τα πόδια)
Αν έχετε μαζί σας ποδήλατο, μια θαυμάσια διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το χώρο των εγκαταστάσεων του κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα, συνεχίζει παράλληλα με την ακτή του Καινούργιου, περνά από τους βάλτους του Αγίου Σεραφείμ και ολοκληρώνεται στο φάρο Χιλιομίλι. Συνολικά θα διανύσετε 18 χιλιόμετρα με την επιστροφή, τα μισά από αυτά σε βατό χωματόδρομο. Για οργανωμένες ποδηλατικές διαδρομές www.provomastores.gr. Από τα Καμένα Βούρλα ακολουθήστε τα μονοπάτια που ανηφορίζουν τις απόκρημνες πλαγιές του βουνού Κνημίδα μέσα από φαράγγια, καταρράκτες και απίθανες δασικές τοποθεσίες. Περισσότερα για πεζοπορικές ορειβατικές αποδράσεις σε Καλλίδρομο – Κνημίδα www.natureinaction.gr).

1.000 μίλια από την Κωνσταντινούπολη!
Από την πολίχνη Μώλος (15 χλμ. από Καμένα Βούρλα) θα προσεγγίσετε το φάρο στο ακρωτήρι «Χιλιομίλι». Η περιοχή πήρε αυτό το όνομα καθώς σύμφωνα με την ντόπια παράδοση λέγεται ότι απέχει από την Κωνσταντινούπολη χίλια μίλια! Η ακτή δεν είναι η καλύτερη για μπάνιο, όμως λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων που εκδηλώνονται μετά το μεσημέρι, είναι κατάλληλη για wind surf και kite surf. Η ευρύτερη τοποθεσία εντοπίζεται στην καρδιά του οικοσυστήματος του Μαλιακού κόλπου το οποίο δημιουργείται από τις προσχώσεις του ποταμού Σπερχειού. Στις αβαθείς παράκτιες εκτάσεις –βάθους μέχρι 6 μέτρων- αλλά και στις χερσαίες ελώδεις περιοχές που καταλαμβάνουν αρκετές χιλιάδες στρέμματα, φιλοξενείται πλήθος ειδών της χλωρίδας και ορνιθοπανίδας, αλλά και σπάνια είδη ψαριών, σε πολλά από τα οποία αναφέρονται ειδικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.