φωτογραφίες Στέλλα Ιωαννίδου

Aπλά καταπληκτικό

9627 Επισκέψεις στο άρθρο

Ζήσε τώρα μια φαντασμαγορική εμπειρία με οστά ανθρώπων, σταλακτίτες, σταλαγμίτες και δολιχόποδα, 38 μέτρα κάτω από τη γη, μέσα στο σπήλαιο Κάψιας, 15χλμ. από την Τρίπολη.

 
Η βαριά σιδερένια πόρτα ανοίγει και μπαίνεις στο σκοτάδι, μέσα στο σπήλαιο, σε θερμοκρασία 16 βαθμών Κελσίου. Ξεκινάς με οδηγό το Γρηγόρη που κρατά ένα μαραφέτι στα χέρια του με το οποίο αλλάζει τη μουσική. Η αλλαγή της μουσικής σημαίνει ότι τα φώτα άναψαν παρακάτω και μπορείς να προχωρήσεις με προσοχή, 38 μέτρα κάτω από τη γη. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα σου αποκαλύπτεται.
 
Στην αίθουσα των Θαυμασίων
Συναντάς μικρούς σταλαγμίτες στο διάβα σου που προσέχεις να μην τους ακουμπήσεις και τους καταστρέψεις. Η επαφή με το ανθρώπινο χέρι αφήνει λίπος επάνω τους και αυτό τους χαντακώνει. Ενώ περπατάς στον βρεγμένο μισοφώτιστο διάδρομο και για την ώρα δεν υπάρχει σταλαγμίτης μπροστά, δεν παίρνεις το βλέμμα σου από ψηλά και από τους σταλακτίτες. Αλλοι απλά έχουν σχήμα κυλίνδρου, άλλοι όμως έχουν σχήμα μέδουσας και κάποιοι άλλοι κρέμονται σαν κουρτίνες που θυμίζουν τους γνωστούς μας μπακαλιάρους. Το θέαμα είναι μοναδικό, όπως και τα χρώματα. Εκεί που υπερισχύει το κόκκινο, οφείλεται στα μέταλλα του μαγνησίου και στο σίδηρο. Εκεί που υπερτερεί το κίτρινο, οφείλεται στο θειάφι που εμπεριέχεται στο ανθρακικό ασβέστιο.

Στην αίθουσα των Οστών
Βλέπεις οστά ανθρώπων που πνίγηκαν στην κατακόμβη του σπηλαίου τον 4ο -5ο μ.Χ. αιώνα και σε πιάνει κάτι. Τα οστά δεν μπορούν να βγουν από το σπήλαιο επειδή έχουν πετρώσει και αν βγουν, θα σπάσουν. Πάντως, ανήκουν σε ανθρώπους από τεσσάρων έως 48 ετών, υπερήλικες για την εποχή εκείνη. Στην αίθουσα αυτή, βλέπεις και δολιχόποδα, σπηλαιόβιες ακρίδες με τεράστια πόδια να σκαρφαλώνουν επάνω στους σταλακτίτες ψάχνοντας για τροφή, για περιττώματα νυχτερίδων. Πρόσεξε τα τεράστια πόδια τους.

Γενικές πληροφορίες
Στο σπήλαιο Κάψιας κάτω από το Μαίναλο, στην Ορεινή Αρκαδία, δεν περιγράφεται αυτό που θα δεις και θα αισθανθείς. Μίας ώρας ξενάγηση από τον εθελοντή Γρηγόρη σου ανοίγει τα μάτια για το σήμερα, για τη ζωή αλλά και την ιστορία του σπηλαίου Κάψια. Κάψια λένε και το χωριό, το οποίο πήρε το όνομά του από πυρκαγιές και καμένα στρέμματα. Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται και το αρχοντικό Καλτετζιώτη, όπου έμειναν φέτος τα μοντέλα της triumph και έτσι τυπώθηκαν 50.000 διαφημιστικά φυλλάδια για το σπήλαιο με χορηγό την αναφερθείσα εταιρεία. 
 
Ο Γρηγόρης θα σου μιλήσει για την Ορεινή Αρκαδία του Πάνα και των νυμφών, θα σου δείξει τις καταβόθρες που γέμιζαν με βρόχινο νερό έξω από το σπήλαιο και θα σου διηγηθεί απίστευτες ιστορίες με τα διάσημα κρασοβαρέλια της Μαντίνειας που κάποιος Παναγιώταρος τα εφοδίαζε με χασίς κρατώντας μόνο την κάνουλα και τα έκανε εξαγωγή στην Αίγυπτο.