www.kalavrytapress.gr

Σπήλαιο φυσικό θαύμα 2 ώρες από την Αθήνα

17419 Επισκέψεις στο άρθρο

Το ονειρικό τοπίο, που απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα. Βρες το δικό σου «παράδεισο» κοντά στην πρωτεύουσα.

Τα Καλαβρύτα αποτελούν αγαπημένο προορισμό το φθινόπωρο  και είναι λογικό, αφού διαθέτουν πλούσια φυσική ομορφιά.

Σπήλαιο των λιμνών ένα φυσικό θαύμα
Πρόκειται για ένα  από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, αρκεί να πούμε ότι είναι ένα σπήλαιο με εξερευνημένο μήκος 1.980 μέτρων, που έχει δεκατρείς φυσικές κλιμακωτές λίμνες του, διαχωρισμένες σε τρία επίπεδα. Επιπλέον, το συγκεκριμένο σπήλαιο έχει την παγκόσμια αποκλειστικότητα να φιλοξενεί στα σπλάχνα του 13 ολόκληρες αλλεπάλληλες και κλιμακωτές λίμνες πού εκτείνονται σε 3 ορόφους.Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα και ο επισκέπτης μπαίνει από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Όπως είναι λογικό οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση και θαυμασμό. 
 
Βόλτα με τον ξακουστό Οδοντωτό
Χρονολογείται από το 1889 και την κατασκευή του αποφάσισε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Ο Οδοντωτός των Καλαβρύτων πραγματοποιεί ακόμα και σήμερα μια μαγευτική διαδρομή 68 περίπου λεπτών, διαπερνώντας το επιβλητικό Φαράγγι του ποταμού Βουραϊκού. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς κατά τη διάρκεια της διαδρομής είναι μοναδικές καθώς το φυσικό τοπίο που ξεπροβάλλει είναι συγκλονιστικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλες οι εγκαταστάσεις σταθμοί, οι στάσεις αλλά και 20μ από την κάθε μεριά της σιδηροδρομικής γραμμής, έχουν όλα χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία.

Ο ανηφορικός πεζόδρομος των Καλαβρύτων
 
Ακριβώς απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό ξεκινάει η πεζοδρομημένη οδός 25ης Μαρτίου, η οποία και διασχίζει την πόλη των Καλαβρύτων.
Διαδρομή πολύ ενδιαφέρουσα καθώς δεξιά και αριστερά κατά μήκος του πεζόδρομου βρίσκονται ιστορικά κτήρια πολιτιστικού και πολιτισμικού χαρακτήρα (Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος,Αρχοντικό της Παλαιολογίνας ,Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου,). Εκεί θα βρείτε και μαγαζιά με διάφορα τοπικά προϊόντα που δεν γίνεται να σας αφήσουν αδιάφορους καθώς η περιοχή φημίζεται για τη φέτα και τη φορμαέλα της,αλλά και την ξακουστή ροδοζάχαρη που κοσμεί τα παραδοσιακά γλυκά των Καλαβρύτων.
 
 Τα επιβλητικά χωριουδάκια: Ανω και Κάτω Λουσοί
Αρχικά είναι δύο χωριουδάκια , που είναι λες και έρχονται από κάποια άλλη εποχή και βρίσκονται πάνω σε δύο σχεδόν αντικριστούς λόφους νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων.Στους  Κάτω Λουσούς ( παλιά Σουδενά ) θα βρεις τον επιβλητικό κοκκινωπό πύργο της ιστορικής οικογένειας Πετμεζά . Ακόμη, το Πλανητέρο συνιστά αγαπημένο εκδρομικός τόπο καθώς  φημίζεται για τα ιχθυοτροφεία του και διαθέτει αρκετές ταβέρνες για πέστροφα μέσα στο πλατανόδασος.
 

  • Δημήτρης

    Δυστυχώς το σπήλαιο είναι στη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου. Αν πάς μετά τις μία το μεσημέρι οι δημόσιοι υπάλληλοι σου λένε ότι δεν έχει εισιτήρια ενώ το ωράριο είναι μέχρι τις οχτώ. Μακάρι να τα ιδιωτικοποιήσουν και αυτά.

      3