Στα 46 πετρόκτιστα χωριά

9642 Επισκέψεις στο άρθρο

Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος. Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που απαρτίζουν τα 46 χωριά των Ζαγοροχωρίων.

 
Τα πετρόκτιστα χωριά στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη έχουν έκταση περίπου 1.000 χιλ απαρτίζοντας το Δυτικό, Ανατολικό και Κεντρικό Ζαγόρι. Από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα, τα Ζαγοροχώρια έχουν προσωπικότητα, πλούσια ιστορία, πολιτισμό, ιδιαίτερα καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική, μοναδικό φυσικό τοπίο και ανθρώπους που δεν τα αφήνουν να μείνουν στάσιμα ούτε στιγμή, δημιουργώντας συνεχώς νέες αφορμές για να τα επισκεφθούμε. 

Από τον 17ο αιώνα, οι Ζαγορίσιοι ταξίδεψαν πολύ ως μετανάστες σε Αίγυπτο, Ρωσία και χώρες της Ανατολής για να επιδοθούν στο εμπόριο. Μέσω αυτού ανακάλυψαν πόση ανάγκη έχουν ο ένας τον άλλο και έχτισαν τα χωριά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Από Ανω Πεδινά βλέπεις λίγο Ελάτη, ενώ το Καπέσοβο, που είναι ψηλά, βλέπει Δίλοφο, Δίκορφο, Μάνεση, Ελάτη, Μονοδένδρι, Βίτσα. Δυο ακόμα χωρία των Ζαγοροχωρίων, η Αρίστη και το Δυτικό Ζαγόρι, αποτελούνται από στενούς δρόμους, απόκρημνες κορυφές από πέτρα και ρίζες αιωνόβιων πλατάνων απλωμένες στις όχθες του Βοϊδομάτη.

Όσοι από τους κατοίκους του ασχολούνται συγχρόνως με τη γη και τα ζώα προσθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πηγαία φιλόξενη ατμόσφαιρα, αγνά τοπικά προϊόνταμπουκάλια λικέρ που ωριμάζουν δεμένα πάνω σε κολώνες της αυλής, αγριολούλουδα στα βάζα και αγριομανίταρα από τα δάση για τον χειμώνα.

Τα Ζαγοροχώρια προσφέρονται ιδανικά για ατελείωτο sight seeing και περπάτημα. Το φυσικό τοπίο από μόνο του αποτελεί αξιοθέατο, αφού αν επιλέξετε να περιηγηθείτε είτε με τα πόδια είτε με άλογο ή και με κανό, δίπλα ή μέσα στο ποτάμι, η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη για μια ζωή.


Τι να δείτε:
Τα γεφύρια: Το γεφύρι του Πλακίδα ή Kαλογερικό κοντά στο χωριό Κήποι, τη γέφυρα του Κόκκορη ή Νούτσου στο δρόμο προς το Καπέσοβο, τη γέφυρα του Μίσιου ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι και Βίτσα και το γεφύρι του Βοϊδομάτη κάτω από το οποίο περνούν καταπράσινα τα νερά του. Εισπνεύστε τον καθαρό αέρα που σας χαρίζει απλόχερα η περιοχή και καθαρίστε το μυαλό σας με σύμμαχο την απέραντη θέα. 
Τις Λίμνες: Τη Δρακόλιμνη Γκαμήλας, μία από τις τρεις αλπικές λίμνες της χώρας μας στην οποία θα φτάσετε από το Μικρό Πάπιγκο με πεζοπορία πέντε ωρών. Στη διαδρομή, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, μπορείτε να θαυμάσετε και το σπηλαιοβάραθρο Προβατίνα, το δεύτερο βαθύτερο στον κόσμο. Επίσης, η Λίμνη με τα Νούφαρα στο Ανατολικό Ζαγόρι αξίζει την προσοχή σας.
Το Φαράγγι του Βίκου: Με μία θέση στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο, αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες διαδρομές με διάρκεια περίπου πέντε ώρες. Για τους λιγότερο τολμηρούς η θέα στο φαράγγι από τη θέση Οξυά κοντά στο Μονοδένδρι είναι απλώς συγκλονιστική, ενώ στη διαδρομή θα συναντήσετε και το «πέτρινο δάσος», βραχώδεις σχηματισμούς με οριζόντια στρώματα πέτρας. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η θέα στο φαράγγι από τη θέση Μπελόη κοντά στο χωριό Βραδέτο
Τις Οβίρες Ρογκοβού ή Κολυμπήθρες: Περίπου 500 μ. πριν φτάσετε στο Μικρό Πάπιγκο θα βρείτε το ρέμα Ρογκοβού. Εκεί παρκάρετε και ακολουθείτε το μονοπάτι που σας οδηγεί σε ένα σύμπλεγμα από μικρότερες και μεγαλύτερες φυσικές πισίνες. Η μία λίμνη διαδέχεται την άλλη μέσα από μικρούς καταρράκτες σε μια οφιοειδή πορεία του Ρογκοβού. Έτσι, και σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση της περιοχής, δημιουργείται ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ιδανικό για εξερεύνηση. Το καλοκαίρι μπορείτε να κάνετε και βουτιά.

Διαδρομή:
Ακολουθήστε τη διαδρομή από τo Δίκορφο προς Μονοδένδρι. Mε κατεύθυνση προς Καρυές, μετά το χωριό της Ελάτης και αριστερά στην διχάλα θα συναντήσετε την Βίτσα Ζαγορίου. Χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων και σε απόσταση 37 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, η Βίτσα, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και οικολογικό ενδιαφέρον. Κτισμένη αμφιθεατρικά σε περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους, εντυπωσιάζει και προκαλεί τον ανυποψίαστο επισκέπτη να περιδιαβεί τα καλντερίμια της. Καθόλη την διάρκεια της διαδρομής σας προσφέρονται μέρη με βαθύ ίσκιο και πολλές πηγές, κατάλληλα για ξεκούραση και φαγητό. Αξίζει να συνεχίσετε την διαδρομή σας καθώς από τα τελευταία σπίτια της Βίτσας ξεκινά η περίφημη Χαράδρα του Βίκου, το μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη με αναφορά και στο βιβλίο Γκίνες, ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα.

Πως θα πάτε:
Για να φτάσετε στα Ζαγοροχώρια έχετε δύο εναλλακτικές: οδικώς ή αεροπορικώς μέχρι τα Ιωάννινα και μετά οδικώς μέχρι το Ζαγόρι. Η πτήση διαρκεί 30 λεπτά και η διαδρομή από τα Ιωάννινα γύρω στα 30-45 λεπτά. 

Στην πλήρως οδική διαδρομή έχεις επίσης δύο βασικές εναλλακτικές: 
α) Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου, Γέφυρα Ρίου, Αμφιλοχία, Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια. Απόσταση: 490 χλμ. Χρόνος: 5-6 ώρες.

β) Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, Λαμία, Τρίκαλα, Μέτσοβο, Εγνατία Οδός, Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια. Η απόσταση είναι λίγο μεγαλύτερη, ίσως 10-15 χλμ. παραπάνω, αλλά το κομμάτι της Εγνατίας Οδού -αν και όχι μεγάλο- είναι εξαιρετικά ξεκούραστο στην οδήγηση.