Ορεινοί οικισμοί σαν να ξεφυτρώνουν μέσα στα βουνά

Από το Ξυροκάμπι στα Κουμουστά

Δρόμοι και χωριά στη μέση του πουθενά

Στη ράχη του Ταΰγετου

12043 Επισκέψεις στο άρθρο

Από τον πασίγνωστο, διαχρονικό Μυστρά και τα γειτονικά χωριά του, τραβάμε βορειότερα στα πανέμορφα δάση που περιστοιχίζουν τον Ταΰγετο.

 
Πολύ κοντά στην πόλη της Σπάρτης (5 χλμ.), κάτω από τη επιβλητική παρουσία του ψηλότερου βουνού του Μοριά, ξεδιπλώνει τις επάλξεις της η θρυλική καστροπολιτεΐα του Μιστρά, ένας από του πλέον προσφιλής και διαχρονικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ανάμεσα στα άφθονα πέτρινα κτίσματα το αρχοντικό του Λάσκαρη, τα μισοερειπωμένα παλάτια, το εντυπωσιακό ανάκτορο των Κατακουζηνών και των Παλαιολόγων και φυσικά το περίφημο Παλατάκι που είναι το μεγαλύτερο αρχοντικό του Μυστρά.

Tips
Στο καταφύγιο του Ταϋγετου Από το χωριό Ανώγεια ένας δασικός καλοστρωμένος δρόμος συνεχίζει για την τοποθεσία Παλαιοπαναγιά, την αφετηρία των ορειβατών για την ανάβαση προς το καταφύγιο που βρίσκεται στην τοποθεσία Αγία Βαρβάρα, 1.600 μέτρα ψηλά απ την Θάλασσα. Από πάνω του δεσπόζει η ψηλότερη κορφή του Μοριά, ο βράχος του Προφήτη Ηλία. Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, το όμορφο χωριό της Αναβρυτής ακουμπά στις ανατολικές υπώρειες του φημισμένου βουνού, σε υψόμετρο 800 μέτρων, στη σκιά της θρυλικής κορφής Νεραϊδοβούνας.

Διαδρομή
Από το Ξηροκάμπι στα Κουμουστά (φωτογραφία)Από το Ξηροκάμπι που βρίσκεται πάνω στον άξονα Σπάρτης - Γυθείου Θα επισκεφθείτε το «Ελληνικό Γεφύρι», κτίσμα του 100 π.Χ. που βρισκόταν πάνω στη Βασιλική οδό, το δρόμο που ένωνε την πόλη της Σπάρτης με το λιμάνι της Καρδαμύλης. Στενός δρόμος οδηγεί στον ορεινό οικισμό Γοράνοι (27 χλμ. από Σπάρτη), όπου ξεχωρίζει το μικρό, αλλά εντυπωσιακό για την γύρω άγρια φύση του μοναστήρι της Γόλας με τι μοναδικές τοιχογραφίες. Επίσης, από Ξυροκάμπι θα ανηφορίσετε παράλληλα με την κοίτη του ορεινού ποταμού οδηγώντας κατά μήκος του φαραγγιού του Ανάκωλου, μέσα από μια Θαυμάσια διαδρομή με τελικό προορισμό το πέτρινο χωριό Κουμουστά (7 χλμ).

Δραστηριότητες
* Δυνατότητες οδοιπορικών διαδρομών προς
  • Γύθειο – Παραλία Μαυροβουνίου 33 χλμ
  • Αρεόπολη - Μάνη 50 χλμ
  • Σπήλαια Διρού 60 χλμ
  • Μονεμβάσια 75 χλμ
* Πεζοπορία, ορειβασία: Η περιοχή του Ταΰγετου διαθέτει ένα από τα καλύτερα οργανωμέ-να δίκτυα πεζοπορικών διαδρομών με άριστα σήμανση από τον ΕΟΣ Σπάρτης, τα οποία μπορεί να περιδιαβεί κάποιος πεζοπόρος.
* 4Χ4:Για τους λάτρεις της τετρακίνησης, η περιοχή διαθέτει ακόμα δυσπρόσιτες τοποθεσίες μεγάλης ομορφιάς που μπορεί κανείς να επισκεφτεί με αυτοκίνητα 4Χ4, δια-σχίζοντας ορεινού δρόμους, ποταμάκια και τρεχούμενα νερά. Τις ονομαστές πηγές των Πενεαυλών και ταυ Πουλιού έχουν ιδιαίτερα υμνήσει οι μεγάλοι ποιητές Άγγελος Σικελιανό και Νικηφόρος Βρεπάκος αντίστοιχα.
* Ποδηλασία:Υπάρχουν κατάλληλες τοποθεσίες ακόμη και για ορεινή ποδηλασία. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σήμανση της ορεινής ποδηλατικής διαδρομής από την Ταϋγέτη έως την Πηγή Μαγγανιάρη (μέσω Λακκωμάτων), πάνω στον οδικό άξονα του κινείται κατά μήκος του βουνού. Επίσης, ο περιηγητής μπορεί να καλύψει τι διαδρομές του με ήπια ποδηλασία στα γύρω χωριά.