Φωτογραφία του Απόστολου Γόσσε στο Group Facebook <Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα>

Φωτογραφία της Νέλλης Πατεροπούλου στο Group Facebook <Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα>

Φωτογραφία της Φένιας Γκρός στο Group Facebook <Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα>

Οι καλύτεροι Χριστουγεννιάτικοι Προορισμοί

14510 Επισκέψεις στο άρθρο

Πολλές είναι οι πόλεις της Ηπείρου που διεκδικούν τον τίτλο του πιο γραφικού οικισμού,αναμφίβολα όμως αυτός ο τίτλος ανήκει στο Μέτσοβο. Μια ορεινή πολιτεία με χρώματα που αιχμαλωτίζουν τον επισκέπτη και με εικόνες που μένουν αξέχαστες.

Μέτσοβο: Στην καρδιά της Πίνδου!

Χτισμένο ακριβώς στο σημείο όπου χωρίζεται η Βόρεια Πίνδος από τη Νότια και σε υψόμετρο 1200 μ, ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πράσινο σας καλωσορίζει στο Μέτσοβο. Αποτελεί τόπο καταγωγής ορισμένων από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες και για αυτό τον λόγο φημίζεται για την μεγάλη πνευματική του ανάπτυξη.

Τι να κάνετε
Κατά την παραμονή σας εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα μουσεία του, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα μοναστήρια, τις είκοσι παραδοσιακές βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμιατου, αλλά μπορεί και να πετύχετε κάποια από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο συνεδριακό του κέντρο. Επίσης, θα κάνετε τις βόλτες σας και θα απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, η οποία είναι τριγυρισμένη από παραδοσιακές ταβέρνες και όμορφα καφενεδάκια τα οποία τα Σαββατοκύριακα γεμίζουν ασφυκτικά από επισκέπτες.

Τοπικά Προϊόντα
Μπορεί το Μέτσοβο να δημιουργήθηκε σαν χωριό βοσκών και κτηνοτρόφων, όμως οι κάτοικοί του διακρίθηκαν και σε άλλα επαγγέλματα. Το κορυφαίο προϊόν της περιοχής είναι βεβαίως τα τυριά, τα οποία πωλούνται σε όλα τα μαγαζιά και αποτελούν πλέον το δημοφιλέστερο πόλο έλξης. Διασημότερο όλων είναι το νοστιμότατο καπνιστό μετσοβόνε ενώ ακολουθούν η ημίσκληρη μετσοβέλλα, η γραβιέρα ,το γιδίσιο τύπου σεβρ και η παρμεζάνα την οποία οι Ιταλοί θεωρούν κορυφαία. Μία ακόμη τέχνη που έκανε διάσημο το Μέτσοβο είναι η ξυλογλυπτική. Από τα χρόνια της τουρκοκρατίας οι Μετσοβίτες ταλιαδόροι όργωναν τα Βαλκάνια με τα άλλα σινάφια των μαστόρων στολίζοντας με τα έργα τους σπίτια και εκκλησίες.

Το Χιονοδρομικό Ανήλιο
Το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου απέχει μόλις 7 χλμ. από το χωριό. Βρίσκεται στη θέση «Γκιουζέλ Τεπέ και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.790μ. Η πρόσβαση από το Ανήλιο είναι άνετη καθώς ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και η διαδρομή είναι υπέροχη περνώντας μέσα στο δάσος με θέα τόσο το ίδιο το Ανήλιο, όσο και το Μέτσοβο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, ενώ το τοπίο στο σημείο του «Γκιουζέλ Τεπέ» είναι απόλυτα ειδυλλιακό, και αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής ,και τον κύριο προορισμό των επισκεπτών , όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες , αλλά και το διάστημα του καλοκαιριού με διάφορες εξορμήσεις ,εκδρομές και περιπάτους.