Τα επιβλητικά νεοκλασσικά και οι πολυάριθμες εκκλησίες, αποτελούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Στην «καρδιά» του Αιγαίου

Διαβάστηκε από 2584 αναγνώστες

Τα επιβλητικά νεοκλασσικά και οι πολυάριθμες εκκλησίες, αποτελούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

 
Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων ξεχωρίζει από κάθε άλλο νησί του Αιγαίου, καθώς πέραν της θάλασσας, των παραλιών και της νησιώτικης αύρας κάθε κυκλαδονησιού, μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της και τη μαγεία μιας μικρής αρχοντικής πόλης, «κρυμμένης» μέσα στα στενά του λιμανιού της. Στη Σύρο τα κυκλαδίτικα σοκάκια και τα επιβλητικά νεοκλασσικά, δημιουργούν μία αρμονική αντίθεση, η οποία είναι διάχυτη σε ολόκληρο το νησί και από τα εκκλησιαστικά αξιοθέατα.
Στην άλλοτε φραγκοκρατούμενη πρωτεύουσα των Κυκλάδων, οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια είναι μοιρασμένα σε Ορθόδοξα και Καθολικά, προσφέροντας μία ακόμη ιδιομμορφία, άξια να την επισκεφθείς και να τη θαυμάσεις από κοντά. Μόνο και μόνο, η θέα του γαλάζιου τρούλου στο Ναό του Αγίου Νικολάου, μέσα στην Ερμούπολη θα σε πείσει για τη συνέχεια.

Η ομορφότερη πόλη των Κυκλάδων

Μιας και αναφερθήκαμε στην Ερμούπολη όμως, θα πρέπει και να σταθούμε σε αυτή την επιβλητική πρωτεύουσα της Σύρου. Μαρμαροστρωμένες πλατείες, εντυπωσιακές επαύλεις, παραδοσιακά κτίρια και αρχοντικά, αστικά μέγαρα και αφιερωματικά αγάλματα συνθέτουν το σκηνικό, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα. Σύμφωνα με την ιστορία, η Ερμούπολη ιδρύθηκε στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, μετά από τη καταστροφή της Χίου από νησιώτες πρόσφυγες που την ονόμασαν έτσι με γνήσιο εμπορικό πνεύμα προς τιμή του Ερμή, του αρχαίου, έλληνα θεού προστάτη του εμπορίου.
Χάρη δε, στη κομβική θέση της Σύρου στο κέντρο των Κυκλάδων και το μεγάλο φυσικό της λιμάνι, η Ερμούπολη αναδείχθηκε γρήγορα σε σπουδαίο βιομηχανικό, εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο. Ως εκ τούτου λοιπόν, σήμερα, η ομορφότερη πόλη των Κυκλάδων, αποτελεί ένα σπουδαίο τουριστικό, εμπορικό, αλλά και διοικητικό κέντρο, καθώς είναι η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η αποκατάσταση νεοκλασικών κτιρίων δε, την έχει μετατρέψει στο σημαντικότερο και ευμέγεθες, αξιοθέατο του νησιού.

Παραλίες για κάθε γούστο

Προσπερνώντας το «αστραφτερό» κέντρο του νησιού και σε αποστάσεις λίγων χιλιομέτρων, η Σύρος προσφέρει στους τουρίστες και πρώτης τάξεως, καλοκαιρινές διακοπές. Παραλίες για κάθε γούστο, εμφανίζονται σχεδόν μετά από κάθε λόφο που θα διασχίσετε οδικώς. Οργανωμένες, ελεύθερες, για νέους, για οικογένειες, ανάλογα με την επιθυμία σας, υπάρχει και η κατάλληλη παραλία. Πάμε να δούμε κάποιες εξ αυτών.

- Γαλλησάς
Η παραλία του Γαλλησά έχει ψιλή άμμο και ένα μεγάλο τμήμα της είναι οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αν και υπάρχει κι αρκετό κομμάτι της παραλίας που είναι σε πιο φυσική μορφή. Θεωρείται η καλύτερη παραλία του νησιού, γεγονός που αντιλαμβάνεται κανείς και από τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του οικισμού.

- Κίνι
Το χωριό Κίνι είναι γραφικό, πράσινο, με οργανωμένη παραλία και ταβερνάκια στα οποία μπορεί κανείς να δοκιμάσει παραδοσιακές γεύσεις του νησιού και θαλασσινά. Ή να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά της θάλασσας.

- Αγκαθωπές
Σε απόσταση 14 χλμ από την Ερμούπολη, η παραλία Αγκαθωπές, είναι μία από τις πλέον γνωστές του νησιού, καθώς προσελκύει και πολλές οικογένειες, που προτιμούν την άμμο και τα ρηχά νερά, για το παιχνίδι των παιδιών τους.

- Αζόλιμνος
Ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικά μέρος, η παραλία του Αζόλιμνου, μαζεύει κάθε καλοκαίρι πολύ κόσμο και για τα πολλά και διάφορα μαγαζιά της, τα καφέ και τις ταβέρνες, που βρίσκονται μια «ανάσα» από τη θάλασσα.

- Μέγα Γυαλός
Η παραλία στο Μέγα Γιαλό είναι ιδανική, για όσους θέλουν περισσότερη φύση στις διακοπές τους, καθώς υπάρχουν μεγάλα αλμυρίκια που προσφέρουν την σκιά τους, για να προφυλαχθείτε από τον καυτό ήλιο του Αιγαίου.

Tags: ΣΥΡΟΣ