Βασίλης Βερβερίδης- Φανή Τρυψάνη (Motion Team)

Βασίλης Βερβερίδης- Φανή Τρυψάνη (Motion Team)

Στο Καπάνι γλέντησαν κινηματογραφικά

1819 Επισκέψεις στο άρθρο

Σε μια ακόμα δράση εξωστρέφειας το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έστησε ένα μεγάλο υπαίθριο σαββατιάτικο γλέντι στην καρδιά της αγοράς της πόλης, στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης.

 
Στο πλαίσιο της νέας του ενότητας Food VS Food το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Καπάνι Project έστησε, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, μια μεγάλη γιορτή με τους Coconaut Rockers και τους Deep in the Top που γέμισαν με μουσική τον αέρα και ενέπνευσαν φεστιβαλικό κοινό και διερχομένους να γλεντήσουν ανάμεσα σε μπαχαρικά και υφάσματα, στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης.

Ξέρετε για το Καπάνι ή αλλιώς την Αγορά Βλάλη, την παραδοσιακή της πόλης; Βρισκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκητού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, το Μοδιάνο, η Πλατεία Αθωνος και το Μπεζεστένι. Τα κτήρια της αγοράς είναι διώροφα, ενώ κάποιοι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί.

Το όνομα "Καπάνι" προέρχεται από την Τούρκικη φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων (αλευροπάζαρο). Στο κέντρο της αγοράς, οι Τούρκοι κρέμασαν κατά την Επανάσταση του 1821 τους πρόκριτους Χρίστο Μενεξέ, Χριστόδουλο Μπαλάνο, Αναστάσιο Κυδωνιάτη και το νεομάρτυρα Αργυρό από την Επανομή.

Δεν σας άνοιξε η όρεξη για μια βόλτα στην όμορφη Θεσσαλονίκη τώρα;