Στο αρχαιότερο μονοπάτι του κόσμου

6359 Επισκέψεις στο άρθρο

Το αρχαιότερο μονοπάτι του κόσμου είναι ελληνικό και αξίζει να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο εξερευνώντας αυτό και την πανέμορφη περιοχή του.

Το αρχαιότερο μονοπάτι του κόσμου: Από το Κρόκι στο Μαντείο των Δελφών
Ένα πανέμορφο λιθόστρωτο μονοπάτι (φήμες λένε ότι είναι το αρχαιότερο του κόσμου) θα σας οδηγήσει μέσα από μια ελικοειδή, κατηφορική διαδρομή μισής ώρας από το Κρόκι στον αρχαιολογικό χώρο του Μαντείου των Δελφών. Μην ξεχάσετε να σταθείτε για λίγο στο Κρόκι και να θαυμάσετε την απαράμιλλη θέα του Παρνασσού και του Κορινθιακού κόλπου που απλώνεται επιβλητικά. Η διαδρομή είναι πανέμορφη με καλό χωματόδρομο. Μπορείτε να πάτε και με ένα απλό αυτοκίνητο.

Επισκεφθείτε τους Δελφούς, τον Ομφαλό της Γης
«Το κέντρο του κόσμου» χαρακτήριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τους Δελφούς, ένα από τα πιο διάσημα παγκοσμίως αξιοθέατα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Μία επίσκεψη στον επιβλητικό ναό του Απόλλωνα, στον χαρακτηριστικό Θόλο της Αθηνάς Προναίας, στο Αρχαίο Θέατρο, στον Θησαυρό των Αθηναίων, στην Ιερά Οδό, στην Κασταλία Πηγή και φυσικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα σας μεταφέρουν σχεδόν… αυτόματα στην εποχή της Πυθίας, ενώ βρίσκεστε μόλις 10 χλμ. μακριά από το hot spot της Ελλάδας για τον χειμώνα, την Αράχωβα.

Μυστηριακή ατμόσφαιρα στο Κωρύκειο Αντρο
Το Κωρύκειο Aντρο είναι ένα μυστηριακό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, στο οποίο, σύμφωνα με το μύθο, ζούσαν οι 9 Μούσες. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το σπήλαιο, που ήταν αφιερωμένο στον θεό Πάνα και τις Κωρύκειες Νύμφες απέχει περίπου 60 στάδια (11 χλμ.) από τους Δελφούς. Οι δύο περιοχές, μάλιστα, συνδέονται με το μονοπάτι, το οποίο αποτελεί σήμερα μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Περπατήστε μέσα στο τεράστιο σπήλαιο και εξερευνήστε κάθε γωνιά του. Πρόκειται για μοναδική εμπειρία και βρίσκεται πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής όμως απαιτούν αυτοκίνητο 4x4 ή 20 λεπτά ποδαρόδρομο.

Για 4x4 στην Ανω Σουβάλα
Τα τοπία του Παρνασσού ενδείκνυνται για ηρεμία και χαλάρωση, αν όμως θελήσετε να ανεβάσετε την αδρεναλίνη, η Αράχωβα έχει και πάλι τη λύση. Η διαδρομή Λιβάδι-Aνω Σουβάλα θεωρείται από τις καλύτερες διαδρομές για αποδράσεις 4x4. Οδηγώντας περίπου 12 χλμ. χωματόδρομου στο πιο δασωμένο σημείο του Εθνικού Δρυμού, θα απολαύσετε υπέροχα τοπία μέσα στα έλατα και θέα στις πηγές του βοιωτικού Κηφισού.