www.loutrapozar.net

www.loutrapozar.net

www.loutrapozar.net

Τα «μαγικά» λουτρά στην Ελλάδα

5743 Επισκέψεις στο άρθρο

Βρες την ονειρική λουτρόπολη, που φημίζεται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Πήγαινε στο πιο ξεχωριστά όμορφο Μαύρος Δάσος στην Ελλάδα.

Παλαιός Αγιος Αθανάσιος και όρος Καϊμακτσαλάν, προορισμοί ήδη δημοφιλείς στους φανατικούς φίλους των χειμερινών σπορ, όπως το σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο δεν συνιστούν μόνο ιδανική επιλογή για χειμερινό weekend διακοπών, αλλά κρύβουν και ένα θαύμα της φύσης τα Λουτρά Ποζάρ.
 
 Λουτρά Πόζαρ, ένα φυσικό θαύμα της φύσης.
 Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκονται στην Επαρχία Αλμωπίας, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας. Συγκεκριμένα, βρίσκονται ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν. Αναλύτικοτερα, η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που περνάει μέσα από την περιοχή. Τα ιαματικά, ζεστά νερά, έχουν σταθερή θερμοκρασία 37οC και αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό. Τα συγκεκριμένα Λουτρά αποτελούν πόλο έλξης για όλη την Ελλάδα είτε για τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών θεραπευτικών – χαλαρωτικών, είτε για να πάνε στα υπέροχα βουνά με τις σπηλιές.

Οι θαυματουργές Ιαματικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ προσφέρουν ευεξία και θεραπεύουν.
Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου ή Λουτρών Πόζαρ, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 -390 μ. Πιο αναλυτικά, δημιουργούνται από το νερό της βροχής που μπαίνει στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος εκεί όπου θερμαίνεται και πηγαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού εντοπίζεται στο γεγονός, πως ενδείκνυνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις.  Τέλος, ενδείκνυται και για παθήσεις του ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.
 
Το φαράγγι είναι μία περιοχή φυσικού μοναδικού κάλους.
Το φαράγγι απλώνεται από τα Ελληνικά σύνορα μέχρι τα Λουτρά, όπου βρίσκεται το ρέμα Νικολάου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μοναδικού κάλλους περιοχή, με πλούσια άγρια και παρθένα βλάστηση και καταρράκτες. Το τοπίο συνθέτεται από πλακόστρωτα μονοπάτια, πεζούλια αλλά και δρομάκια και με το ποτάμι με το παγωμένο, γάργαρο νερό. Ειδικά διαμορφωμένες ξύλινες γέφυρες βοηθούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τα ορειβατικά μονοπάτια αλλά και να φτάσει στα σπήλαια.

Μαύρο Δάσος προσφέρει μοναδικές στιγμές στο μοναδικό του πράσινο τοπίο.
Το φαράγγι των Λουτρών Πόζαρ αποτελείται από δύο ορεινούς όγκους. Ο ένας από αυτούς είναι το όρος Βόρρας, ή αλλιώς Καϊμάκτσαλαν. Στην ανατολική πλευρά του υπάρχει το λεγόμενο Μαύρο Δάσος. Φυσικά και αξίζει να αναφέρουμε το φαράγγι "ράμνο μπόρ" ή ίσιο πεύκο, πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο που διακρίνεται από πανύψηλα πεύκα. Τέλος, σημαντικής χλωρικής σημασίας στολίζει τον κάμπο της Αλμωπίας κα την πλαγιά του Καϊμάκτσαλαν.