Τα πιο όμορφα έθιμα των Χριστουγέννων

15654 Επισκέψεις στο άρθρο

Δείτε ορισμένα από τα πιο όμορφα ελληνικά έθιμα.

Χανιά: Θεία λειτουργία στη σπηλιά
Η σπηλιά του Αϊ-Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα Κισσάμου στα Χανιά, την παραμονή των Χριστουγέννων γίνεται η πιο κατανυκτική αλλά και όμορφη θεία λειτουργία. Η φάτνη που γεννήθηκε ο Ιησούς αναπαρίσταται με το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς, πρόβατα, βοσκούς, φωτιές και σήμαντρα δημιουργώντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό σκηνικό που σε ταξιδεύει στη Βηθλεέμ.


Στην Έδεσσα για το «πάντρεμα της φωτιάς»
Παίρνουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα όπως κερασιάς και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, δηλαδή από βάτο. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η λαϊκή μας παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, όπως τους καλικάντζαρους.


 
Ανάψτε το πουρνάρι σας στα Ιωάννινα
Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς εύχονται στα χωριά της Αρτας και στα Ιωάννινα τα Χριστούγεννα με το «Αναμμένο πουρνάρι». Το έθιμο αυτό είναι εμπνευσμένο από το προσκύνημα των βοσκών στο νεογέννητο Χριστό. Όπως αναφέρει το έθιμο ο κάθε βοσκός πήρε ένα κλαδί από ένα ξερό πουρνάρι και του έβαλε φωτιά καταφέρνοντας να γεμίσει το βουνό με χαρούμενες φωτιές, τριξίματα και κρότους. Έκτοτε, στα χωριά της Αρτας το έθιμο προστάζει όποιος πάει στον γείτονα για ευχές να κρατά ένα αναμμένο κλαδί στα χέρια του. Στα Γιάννενα υπάρχει η διαφορά πως ο επισκέπτης δεν έχει στα χέρια του κλαδί αλλά φύλλα δάφνης που τα πετούν στο τζάκι.


 
Ταΐστε τη βρύση στη Θεσσαλία
Χαράματα Χριστουγέννων στη Θεσσαλία. Οι κοπέλες της περιοχής πάνε στην πλησιέστερη βρύση και κλέβουν το «άκραντο-αμίλητο νερό». Σε όλη τη διαδρομή δεν βγάζουν λέξη και αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι και εύχονται να τρέχει η προκοπή στο σπίτι τους όπως τρέχει και το νερό. Παράλληλα «ταΐζουν τη βρύση με διάφορες λιχουδιές όπως ψωμί, τυρί ή όσπρια. Τέλος «κλέβουν από τη βρύση» νερό και επιστρέφουν αμίλητες στο σπίτι για να ραντίσουν τις τέσσερις γωνιές του.