Ταξιδι στο νησί της Ανοιξης

3516 Επισκέψεις στο άρθρο

Η άνοιξη είναι η εποχή της, με χιλιάδες κόσμου να την επιλέγουν! Αξίζει να γίνετε ένας από αυτούς.

 
Αν κάποιος σας ζητούσε να του πείτε ένα νησί που έχει σίγουρα κόσμο την άνοιξη τότε η απάντησή σας είναι πολύ πιθανό να περιλάμβανε την Κέρκυρα. Η «βασίλισσα του Ιονίου» και των Επτανήσων διαθέτει ομορφιές που καθηλώνουν τον επισκέπτη ακόμα κι αν ο καιρός δεν ευνοεί για παραλία, ενώ τα έθιμα που λαμβάνουν χώρα το Πάσχα συναρπάζουν μικρούς και μεγάλους.

«Ξωπόλι»: Στο Μον Ρεπό και την πανέμορφη Παλιά Πόλη

Από την Εσπιανάδα θα περιπλανηθείτε στα καλντερίμια της παλιάς πόλης (Ξωπόλι) που έχει χαρακτηρισθεί από την Unesco ως «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Στα στενά καντούνια (σοκάκια) του Καμπιέλο (παλιά συνοικία των Εβραίων) ξεχωρίζουν τα πολυώροφα ενετικά κτίσματα, δείγματα της πρώτης αστικοποίησης του οικισμού, στα οποία συνωστίζονταν οι κάτοικοι λόγω έλλειψης χώρου. Το πασίγνωστο Σαν Τζιάκομο, το Μον Ρεπό, η Μητρόπολη (1577) και φυσικά ο ναός του Αγ. Σπυρίδωνα (1590) είναι μόνο λίγα από τα λαμπρά κτίσματα που θα ξεναγήσουν τον επισκέπτη στις πτυχές της ιστορίας.

Σούρουπο στο Παλιό Φρούριο
Πάνω από το λιμάνι ξεχωρίζουν το Νέο και Παλιό Φρούριο ενώ εντυπωσιακά για την αρχιτεκτονική τους είναι τα οχυρωματικά έργα των Ενετών. 
Το Παλιό Φρούριο (Fortezza Vecchia), ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας, δεσπόζει σε περίοπτη θέση πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο. Η καλύτερη ώρα για να έρθετε εδώ είναι το σούρουπο όταν ο ήλιος χρωματίζει με ζεστά χρώματα τις επάλξεις, τη μεσαιωνική προκυμαία και τη θάλασσα.

Κανόνι: Η καλύτερη θέα στο Ποντικονήσι και το ανάκτορο Αχίλλειο

Στο Κανόνι (4 χλμ. από το λιμάνι) θα πάτε για να βγάλετε τη δική σας φωτογραφία από το διάσημο Ποντικονήσι και το μοναστήρι της Παναγίας Βλαχέρνας. Στο ύψωμα με τη διάσημη θέα υπάρχουν καφέ και εστιατόρια που εξυπηρετούν τους δεκάδες τουρίστες. Από εδώ εύκολα θα τραβήξτε νοτιότερα ως το Γαστούρι (10 χλμ. από την πόλη) για να δείτε το «Αχίλλειο», το λαμπρό ανάκτορο που κτίστηκε το 1892 από την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ (Σίσσυ). Αντικρίζοντας σήμερα ο επισκέπτης την επιβλητική μορφή του Ανακτόρου, δε μπορεί παρά να παρασυρθεί σε μια άλλη εποχή, τότε που το ανάκτορο αποτελούσε το θέρετρο δυο μορφών της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, που το μόνο κοινό που είχαν μεταξύ τους ήταν η λατρεία τους προς την Κέρκυρα, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η γνωστή Σίσσι και ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β. Μετά από πολυετείς εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης, το Ανάκτορο έχει ανακτήσει την παλιά του αίγλη.

Για καφέ στην Εσπιανάδα
Όλοι πλέον περνούν από την πασίγνωστη πλατεία Εσπιανάδα (η μεγαλύτερη των Βαλκανίων) για να πιούν έναν καφέ ή μια τζιτζιμπίρα (τοπικό ποτό) στο Λιστόν, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε τόπο συγκέντρωσης των ευγενών. 
Δίπλα στην πλατεία βρίσκονται το ανάκτορο των Μιχαήλ και Γεωργίου (19ος αι), κατοικία των ¶γγλων Αρμοστών, ενώ στο άκρο της αναπτύσσεται το γήπεδο κρίκετ.