Τέλος Οκτωβρίου: Η βδομάδα της Θεσσαλονίκης

4345 Επισκέψεις στο άρθρο

Δύο απελευθερώσεις, μία θρησκευτική και μία εθνική εορτή γιορτάζει η Θεσσαλονίκη μέσα σε μία βδομάδα.

Η τελευταία βδομάδα του Οκτωβρίου είναι η πιο εορταστική βδομάδα της συμπρωτεύουσας καθώς φοράει τα καλά της και γιορτάζει σπουδαίες στιγμές στην ιστορία της, τον πολιούχο της, αλλά και το μεγάλο έπος του 1940.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:
26 Οκτωβρίου: Γιορτή Αγίου Δημητρίου
Η μεγαλύτερη εκκλησία της Θεσσαλονίκης και ο πολιούχος Αγιος της πόλης γιορτάζουν δίνοντας το έναυσμα της εορταστικής εβδομάδας. Η πιο γνωστή εκκλησία, ο ναός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης -βορειοανατολικά της Αρχαίας Αγοράς. Η ιστορία του ναού του Αγίου Δημητρίου καθιστά επιβλητική την επίσκεψη, τόσο για όσους ασπάζονται τη χριστιανική θρησκεία, όσο και για εκείνους που ξέρουν να εκτιμούν ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Ο Αγιος Δημήτριος, από ένας μικρός ναός («οικίσκος»), τον οποίο έχτισαν οι χριστιανοί της Θεσσαλονίκης πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού λουτρού, για να τιμήσουν τον συμπολίτη τους μεγαλομάρτυρα Αγιο Δημήτριο, μετατράπηκε σταδιακά σε χώρο-σύμβολο για την πόλη. Την τελική του μορφή, που βλέπουμε μέχρι και σήμερα, πήρε μόλις το 1949, όταν έπειτα από πυρκαγιές, λεηλασίες, βαρβαρότητες, μετατροπή σε μουσουλμανικό τέμενος (1493), αλλά και την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε ολοσχερώς τον ναό, αναστηλώθηκε εκ βάθρων και δόθηκε στους πιστούς στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου.

26 Οκτωβρίου 1912: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται κατά τον Α Βαλκανικό Πόλεμο
Η διαφωνία του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο για το πού θα κινηθούν τα στρατεύματα κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο παραλίγο να τινάξουν την ελληνική επιτυχία στον αέρα. Τελικά η άποψη του Βενιζέλου να κινηθούν τα στρατεύματα προς τη Θεσσαλονίκη επικράτησε οδηγώντας στην απελευθέρωση τη Νύφης του Θερμαϊκού την οποία εποφθαλμιούσαν και άλλοι βαλκανικοί λαοί.

28 Οκτωβρίου: Η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου
Η Θεσσαλονίκη φορά τα γιορτινά της και το Σάββατο 28 Οκτωβρίου καθώς η Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου θα φιλοξενήσει τη μεγαλειώδη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση που τιμά την εθνική μας επέτειο. Η παρέλαση αυτή συνδέεται και με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς στις 30 Οκτωβρίου του 1944 μετά από περίπου 3 χρόνια κατοχής.