Το Ζαγόρι ξαναπαίρνει μπροστά!

Διαβάστηκε από 1292 αναγνώστες

Σειρά δράσεων που δημιουργούν κίνητρα επίσκεψης, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 10% ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και ενίσχυσης της απασχόλησης και ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, περιλαμβάνει το «Sense Zagori Project».

 
Το έργο (www.sensezagori.com) που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, αφορά στην προβολή και ανάπτυξη, μέσω καινοτόμων εφαρμογών και λύσεων, του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής. Η επιτυχής υλοποίηση της Α’ φάσης του έργου, πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Επιπλέον, τελεί υπό την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τη Β’ Φάση του έργου, υποστηρίζουν σημαντικοί δωρητές από άλλους κλάδους, όπως η Protergia του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, η εταιρία ΚΑΥΚΑΣ, και η εταιρία Warply, ενώ θα υπάρχει και υποστήριξη των εταιριών Ήπειρος ΑΒΕΕ και Alfiton Plus.

Tο «Sense Zagori Project» στοχεύει στη συνολική επανεκκίνηση της περιοχής και την τοπική αειφόρο ανάπτυξη, μέσω σύγχρονων εργαλείων που:

* διεκδικούν τη διασύνδεση με το «παγκόσμιο χωριό» προσβλέποντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στη δημιουργία κινήτρων μέσω πρωτότυπων συστημάτων loyalty (πιστότητας) που θα ανταποδίδουν την εμπλοκή του επισκέπτη,

* προσφέρουν ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών,

* δημιουργούν ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας και

συνθέτουν μια νέα, δυναμική ταυτότητα για την περιοχή που εδράζεται στη γνώση, την καινοτομία και την αειφορία και δημιουργεί υπεραξία για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας

Μεταξύ των δράσεων του «Sense Zagori Project» για την Α΄ Φάση λειτουργίας είναι:

1. Εφαρμογή SENSE ΖΑGORI APP

Η εφαρμογή αυτή υλοποιείται από την εταιρία Warply αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο – ομπρέλα, που δίνει στον επισκέπτη της περιοχής πρόσβαση σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο περίπου 1.000 χλμ2, παρέχοντάς του δωρεάν ποικίλες πληροφορίες ιστορικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. 

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα είναι δωρεάν για όλους και θα παρέχονται όλα τα κίνητρα για επανείσοδο και επίσκεψη στην περιοχή. 

Η εφαρμογή υποστηρίζεται από ένα δυναμικό website (www.sensezagori.com ) που περιέχει πρακτικές πληροφορίες, καθιστώντας την περιοχή απόλυτα προσπελάσιμη στον επισκέπτη, τόσο σε ψηφιακό, όσο και σε πραγματικό επίπεδο. 

Οι τοπικές επιχειρήσεις και φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να είναι online και να τροφοδοτούν /ανανεώνουν τα ψηφιακά εργαλεία με επίκαιρες πληροφορίες για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, ενώ η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα όπου και αν βρίσκεται ο χρήστης να καλεί σε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. 

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους επιλέγουν μια από τις πολλές ορειβατικές διαδρομές που έχει ενσωματώσει η εξειδικευμένη εταιρία Anadigit, δίνονται στην εφαρμογή δωρεάν και με στίγμα GPS καθιστώντας την εμπειρία ασφαλή και εμπλουτισμένη με ψηφιακή πληροφορία.

2. Δημιουργία του πρώτου ζωντανού Μουσείου Πολιτισμού της περιοχής, μέσω augmented reality (επαυξημένη πληροφορία) και με τη χρήση ενός κινητού, ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει ενημέρωση για μέρη/σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

3. Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων παιγνιώδους μάθησης (playful learning) για την αύξηση της επισκεψιμότητας από σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως και ανθρώπους σε σύνταξη ή τρίτης ηλικίας. Τα προγράμματα θα υποστηριχθούν από εταιρείες-μέλη του ΖΕΝ που διαθέτουν πιστοποίηση για ανάλογες δραστηριότητες ή όποιον άλλο φορέα στην περιοχή επιθυμεί να τα εντάξει στις δράσεις του.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, το έργο συνεχίζει δυναμικά στη Β΄ Φάση με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας ως μεγάλου δωρητή. Η Εθνική Τράπεζα θα αναλάβει την ολοκλήρωση του συστήματος πιστότητας μέσω της αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης.

Στη Β’ Φάση η υλοποίηση εστιάζει στους εξής τομείς-πυλώνες:

1. Ολοκλήρωση του συστήματος (loyalty) πιστότητας μέσω της αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης

2. Λειτουργία καινοτόμων ψηφιακών παιχνιδιών που θα δημιουργούν κίνητρα και ενεργοποίηση των δυνητικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό

3. Σύνδεση της εφαρμογής με τις φυσικές εγκαταστάσεις και πιλοτική εφαρμογή συστημάτων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας

4. Διάχυση και επικοινωνία του έργου με σκοπό την ανάπτυξή του αλλά και την επέκτασή του μέσω συνεργασιών

«Το Ζαγόρι αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ένα παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση. Με όραμα την παγκόσμια ανάδειξη της περιοχής ως ενός μοναδικού πολιτισμικού και τουριστικού προορισμού, το ΕΠΙΕΕ και το ZEN ανέπτυξαν και παρουσιάζουν το “Sense Zagori Project”, που θέτει την τεχνολογία και την καινοτομία στην υπηρεσία της κοινωνικής ανάπτυξης, της αειφορίας και του πολιτισμού», σχολίασε ο διευθυντής του ΕΠΙΕΕ και καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Μιχάλης Μεϊμάρης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΖΕΝ κ. Βασίλης Κατσούπας σημείωσε ότι «αισιοδοξούμε πως το «Sense Zagori Project» θα αποτελέσει ένα έργο πνοής για το Ζαγόρι και ολόκληρη την Ήπειρο, που θα συνεισφέρει στη συνολική επανεκκίνηση της περιοχής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αλλαγή των προτύπων ανάπτυξης με σκοπό το κοινό καλό».

 

που να μεινετε - ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

 • Με μοναδική μαεστρία

  Στους Κήπους, ένα από τα ομορφότερα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, βρίσκεται το ξενοδοχείο "Μαχαλάς". Ένα συγκρότημα, όπου η πέτρα και το ξύλο έχουν κυρίαρχη θέση, σεβόμενο απόλυτα την αρχιτεκτονική και την παράδοση της περιοχής. Συνδυάζει με μοναδική μαεστρία όλα τα πλεονεκτήματα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με την οικογενειακή επιχείρηση.
   2653071976 Περισσότερα
 • Νιώσε σαν πασάς

  Ο παραδοσιακός ξενώνας «Μουσαφίρ Οντάς» σε περιμένει στο Καπέσοβο, ένα μικρό, όμορφο και γραφικό χωριό στην καρδιά, του Ζαγορίου σκαρφαλωμένο σαν αετοφωλιά στην βάση του  μικρού όρους Γραδίστα. Σε ένα πλήρως ανακαινισμένο αρχοντικό του 1836 θα σε εντυπωσιάσει από το πρώτο λεπτό.
   2653071727, 6974443640, 6947775955, 6944744559 Περισσότερα
 • Μια χειροποίητη γωνιά

  Αποδράστε στη χειροποίητη γωνιά του ΑΝΤΑΛΚΗ. Ένα παραδοσιακό κτιριακό σύμπλεγμα, στην είσοδο του χωριού Μικρό Πάπιγκο. Εναρμονισμένη με το περιβάλλον της σας επιφυλάσσει ευχάριστες στιγμές απόδρασης. Η θέα από τη βεράντα κόβει την ανάσα. Τίποτε δεν παρεμβάλεται οπτικά ανάμεσα στον ξενώνα και τα βουνά.
   2653041441 Περισσότερα