Πηγή φωτό: mixanodigos.blogspot.com

Πηγή φωτο: protothema.gr

To άγνωστο ...αδελφάκι της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου

Διαβάστηκε από 6976 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/10/2017

Δεν μοιάζει μαζί της καθόλου κι όμως η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου έχει μια μεγάλη αδερφή! Φύγε τώρα για να την ανακαλύψεις!

 
Γέφυρα Μάναρη: Αδελφοποιημένη με το Ρίο Αντίρριο
Η άγνωστη «αδερφή» της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου βρίσκεται στην ορεινή Αρκαδία κι είναι αμιγώς σιδηροδρομική. Η ιστορική γέφυρα Μάναρη που αδελφοποιήθηκε το 2014 με αυτή της Ζεύξης Ρίου Αντιρρίου είχαν τον ίδιο «πατέρα» καθώς αμφότερες τις οραματίστηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Τη γέφυρα Μάναρη με τις πανέμορφες καμάρες θα τη βρείτε κοντά στο ομώνυμο χωριό της Αρκαδίας μόλις 13 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. 

Αρχιτεκτονικό έργο τέχνης
Η γέφυρα Μάναρη αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό έργο τέχνης δεδομένης μάλιστα της σιδηροδρομικής φύσης της αλλά και του ότι η κατασκευή της ξεκίνησε το 1890 και ολοκληρώθηκε το 1896. Η οριζοντιογραφική της καμπύλη είναι περίπου 165 μέτρα ενώ το οριζόντιο κυκλικό τόξο είναι 40 μοιρών. 

Αντικείμενο μελέτης η ανθεκτικότητά της
Από το 1898 που πρωτο λειτούργησε στη γραμμή Μύλων - Καλαμάτας η γέφυρα δεν χρειάστηκε ποτέ παρέμβαση για επισκευή ή συντήρηση της λιθοδομής της. Τα χιλιάδες τρένα που πέρασαν από πάνω της αλλά και τα φυσικά φαινόμενα δεν κατάφεραν να της επιφέρουν την παραμικρή ζημιά.

Παραδοσιακός καφές στη Βλαχοκερασιά
Φεύγοντας από τη θαυμαστή γέφυρα Μάναρη επόμενος προορισμός σου για χαλάρωση κι έναν ωραίο παραδοσιακό καφέ δεν μπορεί να είναι άλλος από την Βλαχοκερασιά. Το υπέροχο χωριό που υπάγεται στο Δήμο Μαντινείας παίρνει ακόμα περισσότερη γοητεία από τις κερασιές, τις καστανιές, τις μηλιές και τα πουρνάρια ενώ τα κρυστάλλινα νερά της περιοχής θα σας δροσίσουν. 

 
 • Κώστας

  Η καμπύλη γέφυρα είναι πολύ ανώτερη τεχνολογικά απ'την ευθεία.. πολύ δυσκολότερο έργο σε σχεδίαση, να βγεί στην κατασκευή άρτιο, μεγαλύτερο κόστος.. πολύ δύσκολο Τέτοια μαστοριά εκείνη την εποχή είναι σπανιο να βλεπεις Αδικία που δεν υπάρχουν ονόματα κατασκευαστών και πολιτικών μηχανικών

    2

που να μεινετε - ΒΥΤΙΝΑ - ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ - ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ - ΛΑΓΚΑΔΙΑ

 • Σε πέτρινους θόλους και παλιά κελάρια

  Ο παραδοσιακός ξενώνας Θόλος στο Βαλτετσίνικο Αρκαδίας είναι ένα από τα λίγα καταλύματα με παραδοσιακή ταυτότητα που στεγάζει πραγματικά τις προσδοκίες σας για ζεστή φιλοξενία και ταυτόχρονα είναι ορμητήριο για μικρές αποδράσεις προς το Χιονοδρομικό του Μαινάλου. Η ιδανικότερη επιλογή εναλλακτικού τουρισμού 4 εποχών.
   2795082313, 6972016784 Περισσότερα

στεκια - ΒΥΤΙΝΑ - ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ - ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ - ΛΑΓΚΑΔΙΑ

 • Γευστικό χρώμα σε παραδοσιακή κουζίνα

  Τα Κόκκινα Πιθάρια βρίσκονται δίπλα από την πλατεία της Βυτίνας και είναι η συνεχής εξέλιξη της ορεινής γαστρονομίας. Σε μια πέτρινη σάλα με ατμοσφαιρικό περιβάλλον αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι διαφορετικό υπάρχει εδώ. Η κάβα με τα πιο αναγνωρισμένα κρασιά της Ελλάδας, το σβέλτο σέρβις και τα αρώματα από τα φαγητά θα σας βάλουν στο κλίμα.
   2795029030 Περισσότερα
 • Ταβερνομεζεδομπερδέματα που τα σπάνε!

  Στην κεντρική πλατεία του χωριού της Ζάτουνας, θα βρείτε ένα φιλόξενο ζεστό και παραδοσιακό μαγαζί με ξεχωριστά πιάτα και μοναδικές δημιουργίες από αγνά και φρέσκα υλικά του τόπου. Tο Ου Μπλέξεις, με συντροφιά την σόμπα τον χειμώνα κάνει την εμπειρία της εξόρμησης σας αξέχαστη στο μικρό κουτούκι.
   6973306226 Περισσότερα