Η διάσημη Πορτάρα είναι ένα από τα πολλά αξιοθέατα της Νάξου

Ξημέρωμα στην Αγία Αννα - ΦΩΤΟ: Ευγενία Μεγαλοοικονόμου/www.autotriti-touring.gr

Το κάστρο της Αγιάς στο δρόμο για Απόλλωνα

Ο όρμος Αμπράμ

Το άγνωστο διαμάντι της

5081 Επισκέψεις στο άρθρο

Νότια της Χώρας της Νάξου απλώνεται μια τεράστια σε μήκος ακτή με επαναλαμβανόμενες αμμουδιές που ξεκινά από τον Όρμο του Αγίου Γεωργίου, συνεχίζεται στις παραλίες του Αγίου Προκόπη, της Αγίας Αννας και τελειώνει στην Πλάκα.

 
Η περιοχή ενδείκνυται για οικογενειακές διακοπές μιας και εδώ συνυπάρχουν σε μικρή απόσταση ταβερνάκια, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ και κάμπινγκ. Παραβλέποντας αυτή την πετυχημένη συνταγή, θα αυτοσχεδιάσουμε σε ένα άλλο τμήμα του νησιού, άγνωστο στο ευρύ τουριστικό κοινό, πιστεύοντας ότι αξίζει την προσοχή μας.

Από τη Χώρα λοιπόν ακολουθούμε τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο βόρειο τμήμα του νησιού και στο τουριστικό θέρετρο του Απόλλωνα. Περίπου στο μέσον της διαδρομής και αφού έχουμε διανύσει 20 χιλιόμετρα, στρίβουμε αριστερά στο στενό χωματόδρομο για να καταλήξουμε στον μικροσκοπικό όρμο του Αμπράμ.

Τι θα δείτε
Ακολουθώντας την προτεινόμενη διαδρομή, αξίζει να επισκεφθείτε το φημισμένο μοναστήρι του Αη Γιάννη Χρυσοστόμου και το περίφημο Θεολογάκι, το μικρό ξωκλήσι που, σκαρφαλωμένο στο βράχο, αγναντεύει το πέλαγο. Γραφικό, πνιγμένο στο κάθε λογής πράσινο είναι το όμορφο χωριό Εγκαρές, 8 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα. Εδώ βρίσκεται και είναι επισκέψιμο το φρουριακής μορφής μοναστήρι της Παναγιάς Υψηλοτέρας, ενώ λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η μονή της Φανερωμένης. Φτάνοντας στον Απόλλωνα, ανηφορίστε για το αρχαίο λατομείο για να θαυμάσετε το γιγαντόσωμο ημιτελή κούρο που εδώ και αιώνες ξεκουράζεται προσκέφαλο το μαλακό χώμα.

Οι παραλίες
Ο όρμος Αμύτι με την απλωτή αμμουδερή παραλία του απέχει από τη Χώρα μόλις 9 χιλιόμετρα και είναι μία από τις καλύτερες του νησιού. Στην ακτή υπάρχουν καντίνα και ταβερνάκια, ενώ στο ομώνυμο χωριό νοικιάζονται λίγα δωμάτια.

Στον Όρμο Αμπράμ η παραλία είναι στρωμένη με βότσαλα, αρκετά μεγάλα σε μερικά σημεία. Η περιοχή είναι ιδανικός ψαρότοπος για τους οπαδούς του αθλήματος και ενδείκνυται για την ησυχία και τα πεντακάθαρα νερά της. Όποιοι επιζητούν περισσότερη ερημιά, δεν έχουν παρά να αναζητήσουν τον ορμίσκο των Αγίων Θεοδώρων με το ομώνυμο εκκλησάκι ή να πάνε ακόμη βορειότερα στη δίδυμη παραλία Κυράς Λιμενάρι. Και οι δυο αυτές μικροσκοπικές και ερημικές αμμουδιές προσεγγίζονται με χωματόδρομο (1.500) και λίγο περπάτημα.

Δοκιμάστε
Τη γνωστή γραβιέρα Νάξου, αλλά και το τοπικό λικέρ κίτρο, μπορείτε να προμηθευτείτε στα περισσότερα εμπορικά μαγαζιά που βρίσκονται στην οδό Παπαβασιλείου και στις παρόδους, αλλά και στην πλατεία Πρωτοδικείου. Ακόμη, από το Φιλότι θα αγοράσετε τυρί μανούρι και ντόπια κρέατα. Στην Απείρανθο υπάρχει πρατήριο του συνεταιρισμού γυναικών με παραδοσιακά κεντήματα.

Πρέπει να ξέρετε
Το 1207 μ.Χ. ο Μάρκος Σανούδος κατέλαβε τη Νάξο και ίδρυσε το Δουκάτο του Αιγαίου. Οι Ενετοί έμειναν πολλά χρόνια στο νησί (13ος αι.-17ος αι.) και άφησαν τα σημάδια τους έντονα τόσο στην πανέμορφη Χώρα, όσο και στο υπόλοιπο νησί με κάστρα, πύργους και βίγλες. Μετά τον Αμπράμ, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον Απόλλωνα, θα δείτε τον καλοδιατηρημένο βενετσιάνικο πύργο της Αγιάς να αγναντεύει το πέλαγο από θέση πλεονεκτική. Εκεί, σε σημείο κατάφυτο από πλατάνια βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς που είναι σημαντικότερα του νησιού.

Κείμενα: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΝΑΞΟΣ