Το εκπληκτικό φαράγγι του «Πάνταβρεχει» Φωτό: Διαμάντω Γκλαβάνου

Το φαράγγι που «κοντράρει» τη Σαμαριά

14610 Επισκέψεις στο άρθρο

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το πιο ξακουστό φαράγγι της Ελλάδας. Υπάρχει όμως ένα που το κοντράρει στα ίσα.

Καρπενήσι: Φαράγγι «Πάντα Βρέχει»
Σε ένα από τα από τα ομορφότερα σημεία της Ευρυτανίας, στο οποίο η πρόσβαση είναι πάντα δύσκολη θα βρείτε το διάσημο φαράγγι. Το "Πάνταβρέχει" δεν είναι ένα συνηθισμένο φαράγγι με την έννοια του ορισμού, αλλά αποτελεί το στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι. 

Στο εντυπωσιακό αυτό φαράγγι, μήκους 100 μέτρων, μπορεί κανείς να δει από την πλευρά της Καλιακούδας να πέφτουν νερά από μεγάλο ύψος, που με τα χρόνια διέβρωσαν το έδαφος και του έδωσαν αρνητικές κλίσεις. Το εκπληκτικό τοπίο συμπληρώνουν οι διάσπαρτες μικρές λιμνούλες και τα καταπράσινα βρύα που κρέμονται. Η φύση εδώ είναι οργιώδης σε μία από τις αγριότερες και συνάμα καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Από το Καρπενήσι θα φτάσετε περνώντας τη Σήραγγα της Τυμφρηστού και από κει (14 χλμ.) ακολουθείτε τη διαδρομή για Κρίκελλο (18 χλμ.), Δομνίστα (26 χλμ.), Σκοπιά, Ροσκά, Πάντα Βρέχει. Η διαδρομή γράφει 60 χλμ. όπου μέχρι τη Δομνίστα είναι άσφαλτος και στη συνέχεια χωματόδρομος μέτριας βατότητας. Από το σημείο που παρκάρετε, περπατάτε κοντά στα 35 λεπτά κατά μήκος του Κρικελιώτη για να φτάσετε στο "Πάνταβρέχει."

Για ράφτιγκ στον Τρικεριώτη ποταμό
Παραπόταμος άλλοτε του Αχελώου και σήμερα ένας από τους σημαντικότερους τροφοδότες της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών είναι ο ποταμός Τρικεριώτης. Το ποτάμι δημιουργείται από την ένωση των ποταμών Καρπενησιώτη και Κρικελοπόταμου, στη τοποθεσία Διπόταμα λίγο πριν το μοναστήρι του Προυσού. 

Η περιοχή αυτή προσεγγίζεται εύκολα αφού βρίσκεται πάνω στον ασφάλτινο δρόμο που συνδέει το Καρπενήσι με τον Προυσό. Ο Τρικεριώτης θεωρείται ένα από τα πιο «τεχνικά» ποτάμια για ραφτιγκ. Το ομορφότερο σημείο του είναι μέσα στο φαράγγι με τα απόκρημνα βράχια, τις νησίδες και τα σκιερά σημεία όπου φυτρώνουν θεόρατα πλατάνια. Οι βάρκες ρίχνονται στη τοποθεσία Διπόταμα (στο δρόμο Καρπενησίου – Προυσού) σε πλάτωμα του ποταμού που βρίσκεται κάτω από τη ομώνυμη γέφυρα.

Επισκεφθείτε το Μικρό και Μεγάλο Χωριό
Στο σημείο όπου συναντιούνται τα βουνά Βελούχι, Καλιακούδα και Χελιδόνα, θα συναντήσετε το Παλαιό Μικρό χωριό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι και αποτελεί ένα μέρος μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς στις 18 Δεκεμβρίου 1942 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μάχη αντίστασης απέναντι στο φασιστικό καθεστώς . 
Αλλος ένας σταθμός στην ιστορία του χωριού είναι η μεγάλη καταστροφή που γνώρισε στις 13 Ιανουαρίου 1963, όταν μία κατολίσθηση κατέστρεψε ολοσχερώς τα 2/3 του χωριού. Το 1963 ξεκίνησε έρανος για την ανοικοδόμηση του Νέου Μικρού Χωριού που απέχει 2 χιλιόμετρα από το Παλαιό και αποτελεί ένα μέρος με ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Εικόνες πριν και μετά την κατολίσθηση, λαογραφικά αντικείμενα αλλά και εκθέματα από την Αντίσταση μπορείτε να δείτε στο μουσείο που στεγάζεται στο παλιό σχολείο. Δροσερό σημείο ανάπαυλας αποτελεί η πλατεία με τον πλάτανο και τις βρύσες αλλά και η μικρή λίμνη λίγο έξω από το χωριό. Στην άλλη πλευρά του ποταμού θα συναντήσετε και το Μεγάλο Χωριό, μέρος που συνδυάζει υπέροχα τη γραφικότητα μιας καθαρόαιμης ορεινής κοινότητας με τις φυσικές ομορφιές και την άψογη τουριστική οργάνωση.

«Ανεβείτε» στο χιονοδρομικό στο Βελούχι
Πάνω στις πανέμορφες πλαγιές του όρους Τυμφρηστού οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του σας υποδέχονται προσφέροντάς όλες τις ανέσεις για να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ ή τη συγκλονιστική θέα του κατάλευκου χιονισμένου τοπίου! Αν αποφασίσετε να «ανεβείτε» στο Καρπενήσι, θυμηθείτε ότι θα σας είναι πολύ εύκολο να φτάσετε… εκεί ψηλά. Οι φίλοι του σκι, αρχάριοι ή προχωρημένοι έχουν στη διάθεσή τους 18 πίστες υψηλών προδιαγραφών, που ανταποκρίνονται σε κάθε βαθμό δυσκολίας ή εμπειρίας.Όσο για τους πιο τολμηρούς και περιπετειώδεις από σας, μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερη δράση στις 4 ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ελεύθερες διαδρομές. Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου διαθέτουν επίσης σύγχρονα lifts, που λειτουργούν με τις πιο υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.