Για φογάτσες και κολομπίνες στην Κέρκυρα!

11391 Επισκέψεις στο άρθρο

Φωτογραφία για βραβείο στην οδό Guilford, ιπτάμενα κανάτια και κανονιοβολισμοί στην πλατεία Σπιανάδα, φογάτσες και κολομπίνες που σου «σπάνε τη μύτη» και Επιτάφιος με τη συνοδεία Φιλαρμονικής. Φέτος ζήσε το καλύτερο Πάσχα της ζωής σου στην Κέρκυρα!

 
Το παραδοσιακό Πάσχα στο όμορφο νησί των Φαιάκων είναι μια εμπειρία που ο καθένας θα πρέπει να ζήσει. Εντυπωσιακό και θορυβώδες, φέρνει στο νου όλων το περίφημο έθιμο με τους μπότηδες που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο στην καρδιά της όμορφης πόλης. 
 
Μπότηδες, εκκωφαντικός θόρυβος και κανονιοβολισμοί
Το Μεγάλο Σάββατο στις 11.00 π.μ. ο κόσμος περιμένει την Πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώσει η ακολουθία χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Μητρόπολης και αναβιώνει το πατροπαράδοτο έθιμο των «μπότηδων». Οι νοικοκυρές πετούν από τα μπαλκόνια τους στο δρόμο, πήλινα κανάτια, τα οποία μάλιστα γεμίζουν με νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες (τα κανάτια) κόκκινες κορδέλες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συγκλονιστικής ατμόσφαιρας, την οποία επιτείνουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί από το φρούριο την ώρα που σκάνε στα πλακόστρωτα καντούνια οι γεμάτοι μπότηδες κάνοντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο που ακούγεται σε όλο το νησί! 
 
Στην οδό Guilford για την καλύτερη φωτογραφία και τα ενθύμια
Το Πάσχα στην Κέρκυρα μπορείς να τραβήξεις την καλύτερη φωτογραφία της ζωής σου. Αν είσαι πρωινός τύπος, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας από νωρίς στην πλατεία Σπιανάδα και να πιάσεις θέση… αναμονής για την αναβίωση των εντυπωσιακών εθίμων. Μην επιχειρήσεις να πας μετά τις 10, καθώς τότε η πλατεία έχει ήδη κατακλυστεί από κόσμο και, μάλλον, δε θα βλέπεις τίποτα. Αν, όμως, το πρωινό ξύπνημα δεν είναι το δυνατό σου σημείο, η οδός Guilford είναι το καλύτερο μέρος για να απολαύσεις το μαγευτικό θέαμα, να βάλεις φωτιά στη φωτογραφική σου μηχανή από τα κλικ, αλλά και να καταφέρεις να μαζέψεις κι ένα κομματάκι από τους σπασμένους μπότηδες. Πάρτο μαζί σου και κράτα το για όλο το χρόνο. Οι ντόπιοι λένε ότι θα σου φέρει καλή τύχη.
 
Οι φογάτσες και οι κολομπίνες θα σου «σπάσουν τη μύτη»
Μετά τη… σεμνή αυτή τελετή, πάρε μια ανάσα τρώγοντας  «φογάτσες» και «κολομπίνες», που θα σου έχουν ήδη «σπάσει τη μύτη». Η «φογάτσα» είναι είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης. Χαρακτηρίζεται ως το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας και είναι και βασίζεται μέχρι και σήμερα σε μία εκλεπτυσμένη βενετσιάνικης συνταγή. Οι «φογάτσες» έχουν σχήμα στρογγυλό. Για την παρασκευή τους απαιτούνται όλα σχεδόν τα υλικά ενός απλού τσουρεκιού, αβγά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, μαγιά, βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού με τη διαφορά όμως να έγκειται ότι στη συνταγή προστίθεται το παραδοσιακό κερκυραϊκό λικέρ, κουμ κουάτ με κομματάκια από γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ. Οι «κολομπίνες» παράγονται από τα ίδια σχεδόν υλικά αλλά έχουν σχήμα πλεξούδας ή περιστεριού. Στολίζονται με ένα κόκκινο αβγό αλλά και ένα φτερό. Η συνταγή είναι καθαρά επηρεασμένη από τους Βενετούς που συνήθιζαν το Πάσχα να φτιάχνουν κέικ σε σχήμα περιστεριού. 
 
Επιτάφιος το Μ. Σάββατο συνοδεία Φιλαρμονικής!
Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Αν τα καταφέρεις, σήκω στις 6 το πρωί και πήγαινε στην Παναγία των Ξένων, όπου γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση. Η συνέχεια θα είναι εύκολη, καθώς στις 9 το πρωί στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ξεκινά η λιτανεία του Αγίου που καθιερώθηκε το 1550, όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό, αλλά και η περιφορά του Επιταφίου! Αυτό το έθιμο καθιερώθηκε τα χρόνια της Ενετοκρατίας, καθώς οι Ενετοί απαγόρευαν τις λιτανείες και τον Επιτάφιο μέσα στην πόλη. Η περίφημη Φιλαρμονική της Κέρκυρας συνοδεύει την περιφορά – ίσως έχεις ακούσει ότι η Κέρκυρα έχει μια από τις πιο καλά οργανωμένες και «μελωδικές» Φιλαρμονικές και πραγματικά η μουσική τους είναι υπέροχη. Η «Παλιά» Φιλαρμονική κατά παράδοση παίζει τον "Amlet", πένθιμη «μάρτσια» του Ιταλού συνθέτη Faccio. Ακολουθεί το άλλο πένθιμο εμβατήριο "Calde Lacrime" (καυτά δάκρυα) του Ιταλού συνθέτη Micheli από τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος» και από τη Φιλαρμονική «Καποδίστριας» το πένθιμο εμβατήριο "Marcia Funebre" από την "Ηρωική" του Μπετόβεν.
 
 Δες το video και πάρε γεύση!

 
  • D

    Καταρχην οποιος παει πασχα στη κερκυρα δεν ξαναπαει...εχει τοσο κοσμο και ταλαιπωρια,που δεν το ξανασκεφτασαι. Υπαρχουν και αλλα μερη να πας...τη κερκυρα δεστη στο γιουτουμπ..χαλαρά.

      1
  • D

    Καταρχην οποιος παει πασχα στη κερκυρα δεν ξαναπαει...εχει τοσο κονσο και ταλαιπωρεια,που δεν το ξανασκεφτασαι. Υπαρχουν και αλλα μερη να πας...τη κερκυρα δεστη στο γιορουμπ..χαλαρά.