Ένας περίπατος στα καλντερίμια της παλιάς Ξάνθης θα σας γοητεύσει.

H Ξάνθη είναι ένα ιδιόμορφο σταυροδρόμι διαφορετικών ιδεών, παραδόσεων και τρόπων ζωής.

Το κλίμα της περιοχής δέχεται επιρροές τόσο από την θάλασσα όσο κι από τα βουνά της νότιας Βαλκανικής.

Η παλιά πόλη της Ξάνθης χτισμένη αμφιθεατρικά στα τέλη του 19ου αιώνα ξεχωρίζει με τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια της και τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά της.

Το κόσμημα της Θράκης

5241 Επισκέψεις στο άρθρο

Ένα ιδιόμορφο σταυροδρόμι διαφορετικών ιδεών, παραδόσεων και τρόπων ζωής είναι η Ξάνθη, μια πολυμορφική πόλη που ακροβατεί πολιτισμικά ανάμεσα σε Ασία, Ευρώπη και Μεσόγειο.

 
Εδώ στην εσχατιά της Ελλάδας, η αίσθηση των έντονων αντιθέσεων είναι φανερή, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Οι εικόνες αλληλοσυγκρούονται και γοητεύουν καθώς εναλλάσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα. Το πολεοδομικό συγκρότημα της Ξάνθης απλώνεται στους πρόποδες των νότιων απολήξεων της Ροδόπης. Το κλίμα της περιοχής δέχεται επιρροές, τόσο από την θάλασσα απ? όπου απέχει μόλις 20 χλμ., όσο κι από τα βουνά της νότιας Βαλκανικής. Στην πόλη της Ξάνθη του 21ου αιώνα συνυπάρχουν ετερόκλητοι κόσμοι. Μοντέρνα κτίρια, πολύκοσμες πλατείες, αστικός θόρυβος, ξεθωριασμένα αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια όπου ανακατεύονται οι εικόνες οι ήχοι και μυρωδιές από την ανατολή και τη δύση. Η Ξάνθη είναι μια πόλη που χαίρεσαι να την ζεις παράλληλα όμως χρησιμοποιώντας το καλό οδικό δίκτυο και διανύοντας σχετικά μικρές αποστάσεις, μπορείτε ν? αναζητήσετε εικόνες μοναδικές, τόσο στα παράλια της Θράκης, όσο και στα πυκνοδασωμένα βουνά της Ροδόπης.

Κοντινές εκδρομές
Προς Τοξότες: Ο ποταμός Νέστος κυλά μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Ξάνθης κι από εκεί συνεχίζει την πορεία του προς το θρακικό πέλαγος. Θα πάτε στο παραποτάμιο χωριό Τοξότες όπου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναψυχής. Προτείνουμε ν? ακολουθήσετε για λίγο το λιθόστρωτο μονοπάτι που κινείται πλάι στη σιδηροδρομική γραμμή και πολύ κοντά στο ποτάμι. Προς Σταυρούπολη: Η πλέον κοντινή και ευχάριστη εκδρομή είναι αυτή που οδηγεί στην Σταυρούπολη, τη δεύτερη μετά την Ξάνθη μεγαλύτερη πόλη του νομού. Ο δρόμος συναντά καταπράσινες κοιλάδες και μικρά φαράγγια ακολουθώντας την κοίτη των ποταμών. Μόλις πέντε χιλιόμετρα χωρίζουν την Σταυρούπολη από τα Κομνηνά όπου έχει ανασκαφεί μακεδονικός τάφος που πλέον ία ανοιχτός στο κοινό. Ακόμη, αξίζει να επισκεφθείτε το μακεδονικό κάστρο της Καλύβας, κτίσμα του 4ου αιώνα π.Χ.

Ξάνθη - Πόρτο Λάγος: Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τα παράλια του νομού, όπου ο επισκέπτης έχει να επιλέξει ανάμεσα στις απλωτές παραλίες, στα ψαροχώρια και στους υδροβιότοπους της λίμνης Βιστονίδας, η οποία εντοπίζεται στα νότια του νομού Ξάνθης. Μικρά και μεγαλύτερα κανάλια που δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 500 μέτρα επιτρέπουν την επικοινωνία των νερών της λίμνης με αυτών της θάλασσας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αξιόλογο Αρχαιολογικό μουσείο στα Aβδηρα, τη γενέτειρα του Δημοκρίτου.

Τι θα δείτε
Ένας περίπατος στα καλντερίμια της παλιάς Ξάνθης θα σας γοητεύσει. Βυζαντινά μνημεία και χριστιανικές εκκλησίες υπάρχουν πλάι στις μουσουλμανικές γειτονιές και στα τζαμιά. Η Ξάνθη είναι μια πόλη που ενώνει τους κατοίκους της, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους και δεν βάζει φραγμούς στην καθημερινή επαφή των ανθρώπων. Τα παλιά καπνεργοστάσια και τα νεοκλασικά αρχοντικά αν και σημαδεμένα από το χρόνο, στέκουν ακόμα όρθια, μνημεία του παρελθόντος. Ξεχωρίζουμε το Αρχοντικό Στάλιου (1880), το Μητροπολιτικό Μέγαρο (1897), το κτήριο του Ισαάκ Δανιήλ (1887), το αρχοντικό Μιχάλογλου (1890). Το αρχοντικό καπνόσπιτο όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Μάνος Χατζιδάκις έχει αναπαλαιωθεί και σύντομα θα είναι επισκέψιμο. Επισκεφθείτε το Λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτήρια των αρχών του 20ου αιώνα, τηλ. 24510 25421 www.fex.org.gr Την προσοχή σας αξίζει η Πινακοθήκη: όπου ανάμεσα στα αλλά έργα φιλοξενεί και πίνακες του Ξανθιώτη ζωγράφου Χρήστου Παυλίδη, τηλ. 25410 76363. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα ενημερωθείτε για την σπουδαία πανίδα και χλωρίδα της Ροδόπης, τηλ. 25410 21212

Tips
  • Το παζάρι του Σαββάτου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Β. Ελλάδας.
  • Στις παρυφές της πόλης βρίσκονται τα μοναστήρια των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, της Παναγιάς Καλαμούς και της Αρχαγγελιώτισσας. 
  • Μια βόλτα με το τραίνο στα Στενά του Νέστου θα σας μείνει αξέχαστη, πληροφορίες ΟΣΕ Ξάνθης, τηλ. 25410 - 22581
  • Όταν το 1870 καταστράφηκε από πυρκαγιά η γειτονική πόλη Γενισέα οι κάτοικοί της μετεγκαταστάθηκαν στην μικρή τότε πόλη της Ξάνθης
  • Από την Ξάνθη μόλις σε 20 λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στα έλατα της Ροδόπης είτε στα ακρογιάλια του Θρακικού πελάγους

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr