Ύδρα, το νησί της ελίτ και των γαϊδουριών

14394 Επισκέψεις στο άρθρο

Στο νησί της Ύδρας δεν υπάρχουν αμάξια, αλλά γαϊδούρια. Η μοναδική αρχιτεκτονική του νησιού, που δεν υπάρχει παρόμοια στην Ελλάδα. Εδώ έμενε η ελίτ των προηγούμενων χρόνων, ωστόσο στα Καμίνια 300 χρόνια τώρα φτιάχνουν ψαροκάικα. Εδώ, το αριστοκρατικό γίνεται ένα με το λαϊκό στοιχείο.

 
Ένα ελληνικό νησί, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, ωστόσο  αυτή η πληροφορία μοιάζει να είναι αδιάφορη, όταν μιλάμε για το νησί της Ύδρας. Αυτό το μικρό βραχώδες νησί, που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στο πόλεμο για την ανεξαρτησία ολόκληρης της χώρας. Η Ύδρα με την παρθένα ομορφιά της έχει σαγηνέψει  την ελίτ των περασμένων χρόνων κάτι που το μαρτυρά αναντίρρητα η αρχιτεκτονική όψη του νησιού . Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά  και  στο λιμάνι δεσπόζει το άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη,του ηρωικού ναυάρχου του 1821.
 
Εδώ υπάρχουν γαϊδουράκια και όχι αυτοκίνητα
Είναι ορθό να ξεκινήσουμε την περιγραφή μας για την Ύδρα θέτοντας, ως κύριο χαρακτηριστικό της την έλλειψη κίνησης και αμαξιών. Εδώ, θα έχεις πραγματικά την ευκαιρία να αποτοξινωθείς και να χαλαρώσεις. Η καθημερινή εικόνα της Ύδρας θυμίζει νοσταλγικά περασμένες εποχές, αφού τα πάντα κουβαλιούνται στα χέρια εκμηδενίζοντας την ανάγκη του αυτοκινήτου. Αρα,  απολαμβάνουμε αυτήν τη δυσέρευτη στιγμή, που μόνο εδώ υπάρχει.

Σαν τα υδραικά αρχοντικά δεν θα βρεις πουθενά
Υδραικά αρχοντικά. Και εδώ ερχόμαστε σε ένα σημαντικό κεφάλαιο για το νησί, την ιδιότυπη αρχιτεκτονική του. Θα μπορούσαμε εύλογα να πούμε, πως η υδραική αρχιτεκτονική είναι ένα συνονθύλευμα  νησιώτικων και στεριανών  χαρακτηριστικών. Τα περισσότερα είναι αρχοντόσπιτα, που δηλώνουν την παρουσία του αφρού της κοινωνίας. Η οικονομική ευμάρεια του νησιού είναι έκδηλη με τα μεγαλοπρεπή και ογκώδη κτίρια. Πέτρινα σπίτια, τετραώροφα, προκαλούν δέος σε κάθε επισκέπτη, δημιουργώντας ένα σχήμα γοητευτικά οξύμωρο.

Σπηλιά & Υδρονέττα: τα δύο πιο φημισμένα σημεία του νησιού προσφέρονται για μπάνιο και για ειδυλλιακή θέα
Είναι κτα δύο πιο διάσημα μέρη στο νησί και βρίσκονται  δίπλα δίπλα. Η Σπηλιά βρίσκεται στα βράχια έξω από το λιμάνι και είναι η καλύτερη επιλογή για τα μακροβούτια, καθώς τα κρυστάλλινα, γαλάζια, βαθιά νερά της προσφέρονται για πολύωρο κολύμπι. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η Υδρονέττα «το πιο όμορφο σημείο» στο νησί, όπως λένε οι φανατικοί επισκέπτες της Ύδρας. Βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία κάτω από τα Κανόνια και το ηλιοβασίλεμα που θα δείτε πραγματικά θα σας αφήσει άφωνους.

Καμίνια, η γραφική τοποθεσία όπου εδώ και 300 χρόνια οι ντόπιοι κατασκευάζουν ψαροκάικα
Πηγαίνοντας στον παραλιακό δρόμο φτάνετε στο Καμίνι. Εκεί υπάρχουν το Μικρό και το Μεγάλο Καμίνι, το ένα δίπλα στο άλλο. Στο Μεγάλο Καμίνι θα δείτε  το γραφικό, φυσικό λιμανάκι γεμάτο από ψαροταβέρνες, ενώ δίπλα στο Μικρό Καμίνι υπάρχει μια όμορφη μικρή παραλία με βότσαλα, που προσφέρεται για μικρά παιδιά και θαλάσσια σπορ. Ακόμη, από τα Καμίνια αρχίζει ένα χωμάτινο μονοπάτι που καταλήγει στον Βλυχό, μια πεντακάθαρη παραλία με λευκά σπιτάκια.
Αξίζει να σημειώσουμε πως Καμίνια αποπνέουν κάτι από το παλιά, καθώς εκεί επισκεύαζουν και καλαφατίζουν τα ψαροκάικα και τις ψαράδικες βάρκες τα τελευταία 300 χρόνια οι ντόπιοι ναυτικοί. Μάλιστα, ιστορικές πηγές αναφέρουν, ότι τα χρόνια της Επανάστασης εκεί ναυπηγούσαν τα πλοία για τον απελευθερωτικό αγώνα. Τα Καμίνια χτίστηκαν το 1786 και κατοικήθηκαν από το ναύαρχο Μιαούλη. Ακόμη ,το «Κόκκινο Σπίτι » αποτελεί αγαπημένο αξιοθέατο.
 
 

Tags: ΥΔΡΑ