Σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας

1727 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο ξενοδοχειακός τομέας και ο τουρισμός γενικότερα στις μέρες μας αποτελεί τον τομέα της οικονομίας με την μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Στην διαρκή προσπάθεια για την βελτίωση των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις αποτελούν τον αφανή αλλά ταυτόχρονα κρίσιμο παράγοντα ο οποίος μπορεί να οδηγήσει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση του προσφερόμενου προϊόντος. Ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων συμβάλλει παράλληλα στη μείωση του ενεργειακού κόστους και κατά συνέπεια στην αύξηση της κερδοφορίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον επιτυγχάνεται βελτιστοποίηση του οικολογικού αποτυπώματος της εκάστοτε εγκατάστασης και εναρμόνιση με τις διαρκώς αυστηρότερες απαιτήσεις των διεθνών προτύπων αειφόρου ανάπτυξης.
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε κατ` επιλογήν τρεις κρίσιμες τεχνολογίες που προσφέρονται για τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στον τομέα της θέρμανσης, κλιματισμού, παραγωγής ζεστού νερού χρήσης αλλά και τη θέρμανση κολυμβητικών δεξαμενών.

Συγκεκριμένα θα αναλύσουμε τρεις εφαρμογές:
α) μίας σύγχρονης εγκατάστασης λεβητοστασίου με υγραέριο,
β) μιας εγκατάστασης παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με αντλίες θερμότητας σε συνδυασμό με ηλιακούς συλλέκτες ,
γ) μίας εγκατάστασης συμπαραγωγής ψύξης / θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με αντλίες θερμότητας.

 Προφανώς πέρα από τις τρεις παραπάνω τεχνολογίες υπάρχουν μια σειρά από άλλες δυνατότητες οι οποίες μπορούν να επιλεγούν με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους οι οποίες όμως δεν θα μπορούσαν όλες να παρουσιαστούν στα πλαίσια αυτού του άρθρου. Σε κάθε περίπτωση ο εκσυγχρονισμός μίας εγκατάστασης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο οικονομοτεχνικής μελέτης όπου θα αναλυθούν όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες (Υγραέριο, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμία, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού / θέρμανσης, ανάκτηση θερμότητας από ψυκτικές εγκαταστάσεις, φωτοβολταϊκά κ.α. ), ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνολογία η οποία θα δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες σε κάθε εγκατάσταση.

α) Σύγχρονη εγκατάσταση λεβητοστασίου με υγραέριο
Ξενοδοχείο Epirus Palace, Ιωάννινα δυναμικότητας 450 κλινών.
Υπάρχουσα εγκατάσταση λεβητοστασίου: συμβατικός λέβητας με καυστήρα υγραερίου ισχύος 1100kW για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
Έτος εγκατάστασης: 2017
Επιλεχθέν σύστημα: Συστοιχία 6 επιτοίχιων λεβήτων συμπύκνωσης ecoTEC της Vaillant συνολικής ισχύος 720 kW.
Σχεδιασμός και μελέτη εγκατάστασης: ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε. και FGAS.
Εκτιμώμενος χρόνος απόσβεσης: 3 έτη
Εκτιμώμενη μείωση της κατανάλωσης υγραερίου: 30 - 40%, ανάλογα με την πληρότητα αλλά και τις καιρικές συνθήκες.

Στην συγκεκριμένη εγκατάσταση είχε προηγηθεί προ ετών η αλλαγή του παλαιού καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα υγραερίου με την αντίστοιχη τότε μείωση του κόστους λόγω της διαφοράς στο κόστος του καυσίμου η οποία κυμαίνεται στο 30%. Παρόλα αυτά ο εκσυγχρονισμός της εγκατάστασης με την αλλαγή του παλαιού συμβατικού λέβητα οδήγησε τελικά στην εξοικονόμηση της τάξης του 60 - 70 % σε σχέση με το αρχικό κόστος του πετρελαίου.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της απλής αλλαγής καυστήρα και της πλήρους αντικατάστασης του λεβητοστασίου οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες όπως: η διόρθωση της υπερδιαστασιολόγησης του συστήματος, η αναλογική λειτουργία των λεβήτων συμπύκνωσης, ειδικά όταν πρόκειται για συστοιχία λεβήτων και τέλος σε αυτή καθεαυτή την τεχνολογία συμπύκνωσης η οποία οδηγεί σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης του λέβητα.

Οι λέβητες συμπύκνωσης υγραερίου /φυσικού αερίου λοιπόν ενδείκνυνται για τον εκσυγχρονισμό υπαρχόντων λεβητοστασίων είτε αυτά λειτουργούν με καυστήρες πετρελαίου είτε με συμβατικούς λέβητες αερίου και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του ενεργειακού κόστους έως και 70% ανάλογα με την υφιστάμενη εγκατάσταση.

Πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας οι επιτοίχιοι λέβητες συμπύκνωσης φυσικού αερίου / υγραερίου λόγω των περιορισμένων τους διαστάσεων αποτελούν ιδανική λύση για τις περιπτώσεις όπου ο χώρος του λεβητοστάσιου είναι περιορισμένος. Επιπλέον λόγω της πολύ καλής σχέσης ισχύος / αρχικού κόστους αποτελούν ιδανική λύση για τη θέρμανση κολυμβητικών δεξαμενών καθώς ο συνολικός χρόνος θέρμανσης κατά τη τουριστική περίοδο είναι περιορισμένος και δεν δικαιολογεί επενδύσεις σε συστήματα μεγαλύτερου κόστους όπως π.χ. οι αντλίες θερμότητας.

β) Εγκατάσταση παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με αντλίες θερμότητας σε συνδυασμό με ηλιακούς συλλέκτες
Ξενοδοχείο Marpounta, Αλόννησος δυναμικότητας 500 κλινών.
Υπάρχουσα εγκατάσταση λεβητοστασίου: συμβατικός λέβητας με καυστήρα υγραερίου ισχύος 240kW για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
Έτος εγκατάστασης: 2015
Επιλεχθέν σύστημα: Συστοιχία 2 αντλιών θερμότητας F2300 -20 αέρα / νερού της ΝΙΒΕ συνολικής ονομαστικής ισχύος 40 kW σε συνδυασμό με ηλιοθερμικό σύστημα αποτελούμενο από 10 ηλιακούς συλλέκτες.
Σχεδιασμός και μελέτη εγκατάστασης: ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.
Εκτιμώμενος χρόνος απόσβεσης: 3 έτη
Εκτιμώμενη μείωση του λειτουργικού κόστους: 40 - 50%, ανάλογα με την πληρότητα.

Στην συγκεκριμένη εγκατάσταση είχε προηγηθεί προ ετών η αλλαγή του παλαιού καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα υγραερίου με την αντίστοιχη τότε μείωση του κόστους λόγω της διαφοράς στο κόστος του καυσίμου η οποία κυμαίνεται στο 30%. Παρόλα αυτά ο εκσυγχρονισμός της εγκατάστασης με την εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας σε συνδυασμό με τους 10 ηλιακούς συλλέκτες συνολικής επιφάνειας 20 τ.μ. οδήγησε τελικά στην εξοικονόμηση της τάξης του 70 - 80 % σε σχέση με το αρχικό κόστος του πετρελαίου.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της απλής αλλαγής καυστήρα και της εγκατάστασης των αντλιών θερμότητας οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες όπως: η διόρθωση της υπερδιαστασιολόγησης του συστήματος, η αναλογική λειτουργία των αντλιών θερμότητας ειδικά όταν πρόκειται για συστοιχία και τέλος σε αυτή καθεαυτή την τεχνολογία των αντλιών θερμότητας και τον εξαιρετικά υψηλό συντελεστή απόδοσης των αντλιών θερμότητας της NIBE. Επιπλέον οι ηλιακοί συλλέκτες συνεισφέρουν τις ημέρες με καλή ηλιοφάνεια ώστε να επιτυγχάνεται ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση κατά την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης.

γ) Εγκατάσταση συμπαραγωγής ψύξης / θέρμανσης, παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης κολυμβητικών δεξαμενών με αντλίες θερμότητας
Ξενοδοχείο NEPTUNE, Κως δυναμικότητας 1200 κλινών.
Υπάρχουσα εγκατάσταση λεβητοστασίου: 2 συμβατικοί λέβητες με καυστήρα πετρελαίου ισχύος 240kW έκαστος για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και τη θέρμανση εσωτερικής πισίνας, ψυκτικές μονάδες απευθείας εκτόνωσης για τον κλιματισμό αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και ψυκτικές μονάδες για τη λειτουργία μονάδων αερισμού και κλιματισμού της εσωτερικής πισίνας.
Έτος εγκατάστασης: 2016
Επιλεχθέν σύστημα: Συστοιχία 3 αντλιών θερμότητας F1345 -60 νερού / νερού της ΝΙΒΕ συνολικής ονομαστικής ισχύος 180 kW σε συνδυασμό με αεροψυκτήρα ισχύος 180 kW της ALFALAVAL.
Σχεδιασμός και μελέτη εγκατάστασης: ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.
Εκτιμώμενος χρόνος απόσβεσης: 4 έτη
Εκτιμώμενη μείωση του λειτουργικού κόστους: 50 - 70%, ανάλογα με την πληρότητα.

Στην συγκεκριμένη εγκατάσταση πέραν της κατάργησης του παλαιού λεβητοστασίου καταργήθηκαν και μία σειρά από ψυκτικά μηχανήματα τα οποία λειτουργούσαν για διάφορες επιμέρους χρήσεις όπως ο κλιματισμός αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, οι μονάδες αφύγρανσης της εσωτερικής πισίνας του ξενοδοχείου και η θέρμανση μίας από της εξωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές του ξενοδοχείου με όγκο νερού περί τα 1000 κ.μ..

Η μεγάλη διαφορά του κόστους λειτουργίας οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες όπως: ο πολύ υψηλός συντελεστής απόδοσης που προκύπτει από την ταυτόχρονη εκμετάλλευση της θερμικής και ψυκτικής απόδοσης των αντλιών θερμότητας, η διόρθωση της υπερδιαστασιολόγησης του συστήματος, η εκμετάλλευση του ετεροχρονισμού των απαιτήσεων, η αναλογική λειτουργία των αντλιών θερμότητας ειδικά όταν πρόκειται για συστοιχία και τέλος σε αυτή καθεαυτή την τεχνολογία των αντλιών θερμότητας και τον εξαιρετικά υψηλό συντελεστή απόδοσης των αντλιών θερμότητας της NIBE.

Επιπλέον στο συγκεκριμένο έργο επιτεύχθηκε δραστική μείωση του επιπέδου όχλησης (οπτικής και ήχου ) λόγω της κατάργησης πέντε ψυκτικών μηχανημάτων από διάφορα σημεία της εγκατάστασης αλλά και δραστική μείωση του κόστους συντήρησης καθώς η εγκατάσταση των τριών αντλιών θερμότητας της NIBE απαιτεί ελάχιστη συντήρηση.

Από τα παραπάνω παραδείγματα εγκαταστάσεων φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολλαπλές δυνατότητες εκσυγχρονισμού των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των ξενοδοχείων οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνονται κατόπιν μελέτης όλων των υπαρχουσών τεχνολογικών δυνατοτήτων ώστε να επιτυγχάνεται από την αρχή το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Η ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε. με την πολυετή εμπειρία της αλλά και το οργανωμένο τμήμα μηχανολογικής υποστήριξης σε συνδυασμό με την ευρεία γκάμα τεχνολογικών λύσεων που διαθέτει μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εύρεση της βέλτιστης οικονομοτεχνικά λύσης για οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα.
 
`Αρθρο του κ. Μητσάκη Ευάγγελου, Υπεύθυνος πωλήσεων ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε
 
 ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε, Λεωφ. Ανθούσης 12 Παλλήνη,
Τηλ.: 210 6665552, www.thermogea.gr