Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3μιση ώρες; Μάλλον όχι

3077 Επισκέψεις στο άρθρο

Φρένο φαίνεται να μπαίνει προς το παρόν στα σχέδια για το «Ασημένιο βέλος» που διέσχιζε την απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3μιση ώρες.

Το υπερσύγχρονο τρένο που θα κάνει την διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες, επέστρεψε στην Ιταλία αφού οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι δεν μπορούν να το υποστηρίξουν.

Το «Ασημένιο Βέλος», που υπόσχεται να κάνει την διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες, επέστρεψε ήδη στην Ιταλία, έπειτα από την παρουσίαση του στην ΔΕΘ. Για την ακρίβεια θα είναι σε θέση να κάνει την διαδρομή σε 3 ώρες και 20 λεπτά.

Το «Ασημένιο Βέλος» παρουσιάστηκε ως το μέλλον των ελληνικών σιδηροδρόμων, ωστόσο οι ελληνικές υποδομές δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της διαδρομής.

Διαβάστε ακόμη: Ξαναπήγαινε διακοπές σε δύο ώρες

Έπειτα από τα δοκιμαστικά δρομολόγια που έγιναν στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Κατερίνη, το υπερσύγχρονο τρένο γύρισε στην Ιταλία.

Μέχρι στιγμής, δεν μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί αν ο εκσυγχρονισμός των υποδομών θα επιτρέψει εν τέλει την δρομολόγησή του στο ελληνικό δίκτυο. Υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν γίνει αυτή η κίνηση.

Από την άλλη βέβαια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαβεβαιώνει ότι μόλις ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Επίσης, αναφέρει ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση στην ποιότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το τραίνο ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να εκτελέσει δοκιμαστικά δρομολόγια επί του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου. Η απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παρουσίαση του συρμού στη ΔΕΘ ελήφθη στο πλαίσιο της επικείμενης αναβάθμισης των υπηρεσιών της εταιρείας, που θα υλοποιηθεί με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής. Εξάλλου, οι καινοτομίες και εξαγγελίες μελλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών είθισται να γίνονται στο πλαίσιο κλαδικών ή γενικών εκθέσεων.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαβεβαιώνει άπαντες ότι το τροχαίο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής θα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση των δρομολογίων στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Επίσης, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός του συρμού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δηλώνει ότι ουδεμία «έκπτωση» πρόκειται να κάνει σε αυτές τις υπηρεσίες, που οι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν στο πρώτο ταξίδι του «Ασημένιου Βέλους».

Στόχος μας παραμένει να γίνει το τραίνο «Πρώτη Επιλογή» στη μετακίνηση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και είμαστε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στον στόχο αυτόν.