Σύρος-Nothing

Διαβάστηκε από 1220 αναγνώστες

Σύρος-Nothing είναι η πρωτότυπη φωτογραφική έκθεση-ψυχογράφημα των τοπικών κοινοτήτων του νησιού που αφορά στο καθημερινό και το φαινομενικά ασήμαντο και παρουσιάζεται στην Αθήνα.

 
Σύρος - Nothing τιτλοφορείται η νέα ατομική έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Σταματίου, η οποία ανοίγει τις πύλες της για το κοινό την ερχόμενη Τρίτη 14 Μαρτίου. Μια σειρά από ασπρόμαυρες στην πλειοψηφία τους φωτογραφίες του Αλέξανδρου Σταματίου συνθέτει μια ενιαία αφήγηση γύρω από τη σημαντικότητα του φαινομενικά ασήμαντου.
Σε αυτή παρουσιάζονται 20 περίπου φωτογραφίες, ασπρόμαυρες κυρίως, που απαθανατίζουν καθημερινά στιγμιότυπα, τα  οποία απαθανάτισε ο Σταματίου με τον φακό του στη Σύρο από το 2013, χρονιά που εγκαταστάθηκε στο νησί, μέχρι σήμερα.

Μέσα από τις εικόνες σκιαγραφείται ένα ψυχογράφημα των τοπικών κοινοτήτων αλλά και του ιδίου.

Με βλέμμα γεμάτο ευαισθησία, απαθανατίζει στιγμές στους ιερούς χώρους της ορθοδοξίας και του καθολικισμού αλλά και τη ζωή στον ταρσανά, στα καφενεία, τις ταβέρνες και τα καλντερίμια του νησιού.
Δίχως διάθεση εξιδανίκευσης, σμίγει την ομορφιά με την ασχήμια σε εικόνες που αποκρυσταλλώνουν την πεμπτουσία της ίδιας της ζωής.

Ο Αλέξανδρος Σταματίου έχει στο ενεργητικό του 14 ατομικές και 23 ομαδικές εκθέσεις. Το 2013, η έκθεση "Greece in Crisis" της φωτογραφικής του ομάδας PHASMA2, σε επιμέλεια της Μπίας Παπαδοπούλου και διοργάνωση του ιδίου, απέσπασε το βραβείο καλύτερης έκθεσης στο Χειμερινό Φεστιβάλ του Σεράγεβο. Ενώ φωτογραφία του με Σύρους πρόσφυγες στην Ειδομένη επιλέχθηκε από το Αl Jazeera ως μία από τις 15 καλύτερες φωτογραφίες του κόσμου για το έτος 2016.

Επιμέλεια έκθεσης: Μπία Παπαδοπούλου, Ιστορικός Τέχνης
Γκαλερί 7, Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου
Διάρκεια έκθεσης: 14.03 -  01.04.2017
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 11-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Τετάρτη, Σάββατο: 11-3 μ.μ

Tags: ΣΥΡΟΣ