ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Το νησί χωρίζεται στο Μέσα και στο Έξω νησί, με μία αμμουδερή λωρίδα, το Στενό, μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δύο ξεχωριστά γειτονικά νησιά.

Καλύτεροι Προορισμοί - ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, η Αστυπάλαια προσκαλεί τα ζευγάρια σε ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και στο λευκό των σπιτιών της.

 

Η Χώρα, πρωτεύουσα και λιμάνι, είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στη μία πλευρά βρίσκεται το λιμάνι και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι. Ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πλατύ Γιαλό, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο. Στην κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο Γκουερίνι, κτισμένο με την παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχισμένο από άσπρα σπιτάκια.

Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δυο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγιάς Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Απέναντι, δεσπόζει το κάστρο του Αϊ-Γιάννη, που η παράδοση το θέλει απόρθητο, καταφύγιο των κατοίκων στις επιδρομές των πειρατών. Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ