Το λεγόμενο scrap...τελικά είναι πολύ χρήσιμο ακόμα και ως υλικό για την κατασκευή των δρόμων.

Πώς αξιοποιούνται τα χρησιμοποιημένα ελαστικά

91.774 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 6/11/2014

Η αποσύνθεση των ουσιών από τις οποίες αποτελείται ένα ελαστικό είναι χρονοβόρα και επιβλαβής για το περιβάλλον. Δυστυχώς, όμως, παρατηρείται ενίοτε η παράνομη ρίψη τους στο περιβάλλον ή ακόμα και η ανεξέλεγκτη καύση τους, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα για την ανθρώπινη υγεία, αφού απελευθερώνονται βλαβερές ουσίες, όπως υδρογονάνθρακες, βενζόλιο, φαινόλες και άλλες ουσίες με καρκινογόνες ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, πολλές χώρες αποφάσισαν την ταφή των χρησιμοποιημένων ελαστικών. Όμως, και αυτός ο τρόπος απέτυχε, αφού αφΆ ενός δεν υπήρχε αρκετός χώρος και αφΆ ετέρου μολύνονταν ζωντανοί οργανισμοί και το υπέδαφος. Έτσι «οδηγηθήκαμε» στην ανακύκλωση των ελαστικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, οι εισαγωγείς ελαστικών έχουν, είτε ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους, την ευθύνη «εναλλακτικής διαχείρισης των ελαστικών», να οργανώνουν τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, ώστε μετά την επαναχρησιμοποίηση ή αξιοποίησή τους, να επιστρέφουν στο ρεύμα της αγοράς.

Ξέρετε ότι... Τα ελαστικά μετά τη χρήση τους είτε αναγομώνονται και επαναχρησιμοποιούνται είτε οδηγούνται σε τσιμεντοβιομηχανίες, για να χρησιμοποιηθούν ως "εναλλακτικό καύσιμο" σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις, εφΆ όσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας περί εκπομπών αερίων αποβλήτων, που προέρχονται από καύση
είτε παραδίδονται σε αδειοδοτημένες και εγκεκριμένες εγκαταστάσεις για κοπή, τεμαχισμό, κοκκοποίηση, με στόχο τη χρήση του ελαστικού τρίμματος ως πρόσθετου σε ασφαλτοτάπητες για δρόμους, αεροδρόμια ή άλλες εγκαταστάσεις.