Η προσπάθεια του οδηγού να φτάσει κάποια αντικείμενα, ενώ οδηγεί, αυξάνει τον κίνδυνο εμπλοκής του σε ατύχημα κατά οκτώ φορές.

Ποιες κινήσεις αποσπούν την προσοχή του οδηγού

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/1/2014

Σε μια πρόσφατη έρευνα της Allianz διαπιστώθηκε ότι το 1/5 των δραστηριοτήτων που εκτελούμε κατά την οδήγηση, αποσπούν την προσοχή μας και αποτελούν πιθανή αιτία για τροχαία ατυχήματα.

 

Στην τελευταία έκδοση της «Risk Pulse» Κέντρου Τεχνολογίας της Allianz αναφέρεται ότι οι πιο πιθανές αιτίες πρόκλησης ατυχήματος είναι οι –άσκοπες- κινήσεις που κάνει ο οδηγός, αποσπώντας την προσοχή του από τον δρόμο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα ότι ένας στους δύο οδηγούς βάζει τη ζώνη ασφαλείας, αφού έχει ξεκινήσει την οδήγηση ή η προσπάθεια του οδηγού να φτάσει κάποια αντικείμενα, ενώ οδηγεί, αυξάνει τον κίνδυνο εμπλοκής του σε ατύχημα κατά οκτώ φορές.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν οδηγούμε, καλό είναι να προσέχουμε τα εξής:

• Ο χρόνος αντίδρασης ενός οδηγού διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται όταν είναι αφηρημένος, εξαιτίας του χρόνου που σπαταλά ρίχνοντας ματιές εκτός του δρόμου, σε δευτερεύουσες δραστηριότητες.

Τα παράθυρα τείνουν να θολώνουν από την εσωτερική πλευρά. Πάνω από το 40% των οδηγών που ερωτήθηκαν δήλωσαν πως καθαρίζουν το παρμπρίζ τους μόνο αφότου έχουν ξεκινήσει να οδηγούν.

Οι τσάντες με τα ψώνια είναι καλύτερο να αποθηκεύονται στο πορτ-μπαγκάζ γιατί ενδέχεται κατά τη διαδρομή να γλιστρήσουν και ο οδηγός να προσπαθήσει να τις πιάσει, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ατυχήματος κατά οκτώ φορές.


• Οι οδηγοί θα πρέπει να εισάγουν δεδομένα στο σύστημα πλοήγησης (GPS), να επιλέγουν σταθμό στο ραδιόφωνο, να βγάζουν το μπουφάν τους ή να βάζουν τη ζώνη ασφαλείας, πριν ξεκινήσουν την οδήγηση.

• Το άγχος προκύπτει όταν επιπρόσθετοι παράγοντες -συνήθως προσωπικοί, όπως η χρονική πίεση ή ο θυμός- έρχονται στο προσκήνιο. Ενώ οι κυκλοφοριακές συνθήκες μπορεί να είναι οι ίδιες όπως κάθε μέρα, οι οδηγοί αντιδρούν με ανεξέλεγκτο τρόπο όταν συνειδητοποιούν για παράδειγμα ότι έχουν αργήσει.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται όσο το βλέμμα ξεφεύγει από το δρόμο, τα χέρια απομακρύνονται από το τιμόνι και η σκέψη φεύγει μακριά από το τι συμβαίνει στο δρόμο. Γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες που είναι άσχετες με την οδήγηση και το ταξίδι μας να είναι προσεχτικά σχεδιασμένο.

 

Τελευταία νέα