Επιπλέον χρεώσεις σε ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/6/2015

Ο Ιρλανδός Terence Corish έθιξε ένα θέμα μείζονος σημασίας για τα ενοικιαζόμενα οχήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση (ασφάλεια ζημιάς κατόπιν συγκρούσεως-CDW) στις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα κρυφά έξοδα και την παροχή ευρύτερης προστασίας στον μισθωτή.

 
 
Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων θα αναφέρουν εκ των προτέρων την πραγματική τιμή ενοικίασης, περιλαμβανομένης της CDW, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συγκρίνουν τις εμπορικές προσφορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε παραδεκτό το αίτημα του Ιρλανδού τονίζοντας πως βάσει νομοθεσίας είναι υποχρεωτική η ασφάλιση όλων των οδηγών για σωματική βλάβη και υλική ζημιά που προκαλείται σε βάρος τρίτων είτε με ιδιωτικά είτε με μισθωμένα οχήματα. Η ασφάλεια αστικής ευθύνης έναντι τρίτων πρέπει επομένως να περιλαμβάνεται αυτόματα στην επίσημα αναφερθείσα τιμή. 

Όσον αφορά τις κατά υπέρβαση πληρωμές, η οδηγία 2009/103/EΚ σχετικά με τη ασφάλεια αυτοκινήτων προβλέπει ότι οι ζημιωθέντες δεν επιβαρύνονται με επιπλέον συμμετοχή όσον αφορά την ασφάλεια αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.

Η διάταξη αυτή όμως δεν αφορά τη συμμετοχή που μπορεί να πρέπει να καταβληθεί από τον ασφαλισμένο για τις πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις, όπως κλοπή, ιδία ζημία, δικαστικά έξοδα. Συνεπώς το ύψος της επιπλέον συμμετοχής θα καθορίζεται από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παλαιότερα η Επιτροπή είχε προτείνει την αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, κάτι που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας να συμπεριληφθούν σε αυτή και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Όσον αφορά τη νομοθεσία για τους καταναλωτές, η οδηγία 2005/29/EΚ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και η οδηγία 2011/83/EΕ σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών ήδη απαιτούν από τους παρόχους να παρέχουν στους καταναλωτές σαφείς και εύληπτες πληροφορίες σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά καθώς και τους φόρους και τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται στην τιμή του προϊόντος, πριν από τη σύναψη της σύμβασης. 

Επιπρόσθετα, η οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών περιλαμβάνει αρκετές διατάξεις που προστατεύουν τους καταναλωτές από παγίδες, όπως την απαγόρευση των προεπιλεγμένων κουτιών και την υποχρέωση ο πάροχος να ζητεί τη ρητή συγκατάθεση του καταναλωτή για κάθε επιπλέον χρέωση επί της τιμής του προϊόντος.

Παρόλα αυτά, η Επιτροπή γνωρίζει ότι παρά το υψηλό επίπεδο προστασίας για τους ευρωπαίους καταναλωτές, αρκετές καταγγελίες συνεχίζουν να υποβάλλονται σε ενώσεις καταναλωτών ή στις εθνικές αρχές σχετικά με παραπλανητικές πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων.

Για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών και τις εθνικές αρχές για την προστασία των καταναλωτών (δίκτυο CPC), σε συνάντηση με τον εμπορικό σύνδεσμο Leaseurope και με μεγάλες πανευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων συζήτησαν την εξάλειψη πρακτικών που δυνητικά παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για τους καταναλωτές, όπως η έλλειψη διαφάνειας στις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλειών και των απαλλαγών. 

Πάντως η Επιτροπή έχει αποφασίσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων εφόσον το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Μάλιστα εξετάζει την διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης με σκοπό τη συλλογή απόψεων σχετικά με πιθανά ζητήματα των καταναλωτών όσον αφορά τις λιανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, η Επιτροπή εξετάζει την επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της οδηγίας 2005/29/EΚ ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή της. Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές, η υιοθέτηση των οποίων προβλέπεται το 2015, θα αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης στον ταξιδιωτικό τομέα, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτων.

Τέλος, η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να λάβει δραστικά μέτρα ώστε ο διάλογος με τον κλάδο της ενοικίασης αυτοκινήτων και τις εθνικές αρχές επιβολής να φέρει την πλήρη συμμόρφωση των επιχειρήσεων του κλάδο με τη νομοθεσία για τους καταναλωτές.