Δείτε τι πρέπει να προσέχουμε όταν βάζουμε την υπογραφή μας σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο - Τι προσέχουμε

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/3/2016

Στους καιρούς που διανύουμε η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι ένα κόστος σημαντικό το οποίο όπως είναι λογικό πολλοί προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν. Καλό είναι όμως πριν υπογράψουμε να ξέρουμε τι χάνουμε και τι κερδίζουμε.

 
Η ασφάλιση του αυτοκινήτου μας είναι υποχρεωτική και σίγουρα πολλές φορές και λυτρωτική αφού ένα μικρό ατύχημα είναι ικανό να μας κάνει να καταλάβουμε πόση αξία έχει. Μάλιστα αποτελεί  και την πιο διαδεδομένη ασφάλιση περιουσίας κάτι που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα σας. Εξάλλου και υποχρεωτική  να μην ήταν θα ήταν μάλλον ανεύθυνο και σίγουρα παράτολμο να κυκλοφορεί κάποιος χωρίς ασφαλισμένο όχημα. Τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία πακέτων ασφάλισης (τα λεγόμενα βασικά πακέτα) για τα ασφαλισμένα αυτοκίνητα, κυρίως λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά προκειμένου να κάνουν τα συμβόλαιά τους ακόμη πιο ελκυστικά και οικονομικά. Καλό όμως είναι να ξέρουμε τι χάνουμε επιλέγοντας ένα τέτοιο πακέτο. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να δούμε τα συν και τα πλυν και να είμαστε διαβασμένοι.
 
1. Φροντίδα ατυχήματος
Η φροντίδα ατυχήματος καταφθάνει στον τόπο του ατυχήματος και αρχίζει την καταγραφή των συνθηκών του ατυχήματος, βγάζει φωτογραφίες και αν το αυτοκίνητο δεν μπορεί να μετακινηθεί μας μεταφέρει στο κοντινότερο συνεργείο. Έτσι, ο ασφαλισμένο ξεμπερδεύει στις περισσότερες των περιπτώσεων με το ατύχημα εκείνη την στιγμή, χωρίς να χρειαστεί να απασχοληθεί άλλο με αυτό το ατυχές συμβάν. Η υπηρεσία λειτουργεί κανονικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

2. Μπορώ να αλλάξω εταιρία χωρίς να χάσω τα δικαιώματα bonus - malus;
Φυσικά και μπορείτε. Το bonus-malus σας ακολουθεί σε όποια ασφαλιστική εταιρία και να επιλέξετε.

3. Φιλικός διακανονισμός
- Στο ατύχημα πρέπει να εμπλέκονται μόνο δύο οχήματα.
- Η αξία των υλικών ζημιών που έχουν προκληθεί και πρέπει να αποζημιωθούν να είναι έως 6.000 ευρώ. Για τις σωματικές βλάβες ισχύει όριο 9.000 ευρώ.
- Οι ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν ασφαλίσει τα οχήματα που εμπλέκονται στο ατύχημα, πρέπει να συμμετέχουν στο σύστημα φιλικού διακανονισμού. 
- Ο οδηγός που προκάλεσε το ατύχημα (υπαίτιος) πρέπει να συμφωνήσει ενυπόγραφα για την υπαιτιότητά του, δηλώνοντάς το στην ασφαλιστική του εταιρία.

4. Αν ακυρώσω το συμβόλαιό μου πριν τη λήξει του παίρνω πίσω τα χρήματα;
Βεβαίως. Θα σας επιστραφούν αναλογικά τα χρήματά σας για το διάστημα που δεν θα χρησιμοποιήσετε την ασφάλεια.

5. Υπάρχουν εκπτώσεις στα ασφάλιστρα;
Φυσικά και υπάρχουν και ποικίλουν ανάλογα με την εταιρεία.

6. Σε ποια περίπτωση καλύπτεται το αυτοκίνητό μου ακόμα και αν του προξενήσω εγώ ζημιά;
Μόνο εάν στο ασφαλιστήριο μας υπάρχει η κάλυψη των ιδίων ζημιών (μικτή ασφάλιση), η οποία καλύπτει το αυτοκίνητό μας σε περιπτώσεις πρόσκρουσης, ανατροπής κλπ. ακόμα και αν δεν εμπλέκεται άλλο όχημα. 

7. Εάν έχω ρυμούλκα και προξενήσω ζημιά σε άλλον με αυτήν τι γίνεται; Εαν θέλω να την ασφαλίσω πληρώνω παραπάνω ασφάλιστρα;
Αν το ρυμουλκούμενο δεν είναι ασφαλισμένο η ζημιά δεν καλύπτεται. Αν ασφαλιστεί, το ασφάλιστρο είναι +10% επί των ασφαλίστρων της αστικής ευθύνης για ρυμούλκα με 2 τροχούς και +20% επί των ασφαλίστρων της αστικής ευθύνης για ρυμούλκα με 4 τροχούς.

10. Σε περίπτωση αλλαγής στοιχείων οδηγού ή αυτοκινήτου πρέπει να ενημερώσω τον ασφαλιστή μου;
Επιθυμητό είναι να ενημερώνετε το ασφαλιστή ή την ασφαλιστική εταιρεία σας. Θα σας πουν αν πρέπει να κάνετε κάποιες ενέργειες και πως. 

11. Τι αξία πρέπει να δηλώνω στο αυτοκίνητό μου και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να το ασφαλίζω από φωτιά - κλοπή - ίδιες ζημιές (μικτή);
Το αυτοκίνητο, αν είναι ασφαλισμένο από φωτιά - κλοπή - φυσικά φαινόμενα ή ίδιες ζημιές, πρέπει πάντα να ασφαλίζεται στην τρέχουσα εμπορική του αξία. Καλό είναι να ελέγχετε την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου σας τουλάχιστων 1-2 φορές τον χρόνο, ανατρέχοντας στους σχετικούς πίνακές μας. Αν υπάρχουν παρεκκλίσεις ενημερώστε άμεσα.

 

Τελευταία νέα