Ελατοχώρι: Στα μαγικά Πιέρια

7617 Επισκέψεις στο άρθρο

Δεν χρειάζεται να είσαι φανατικός λάτρης των χειμερινών σπορ για να αποφασίσεις μια εκδρομή στα Πιέρια όρη. Το πυκνοδασωμένο βουνό της Μακεδονίας θα σε κερδίσει με την υπέροχη φύση του, τους άφθονους χωματόδρομους και τα απόμερα χωριά του.

 

Τα Πιέρια είναι ένα μακρόστενο βουνό της Μακεδονίας που παρεμβάλλεται σαν σφήνα ανάμεσα στον Όλυμπο και το Βέρμιο. Σίγουρα δεν θα σε κερδίσουν με το ύψος τους, ούτε θα σε εντυπωσιάσουν με τις άγριες κορφές τους (ψηλότερη κορφή 2.189μ.). Είναι όμως απόλυτα βέβαια πως θα μαγέψουν τα υπέροχα δάση, τα αλπικά τοπία και τα μικρά χωριά που βρίσκονται σκαρφαλωμένα ακόμα και στα πιο απόμακρα σημεία.

Το Ελατοχώρι που είναι και ο τελικός μας προορισμός, βρίσκεται ακουμπισμένο σε μια από τις νοτιοανατολικές εξάρσεις των Πιερίων, σε ύψος 850 μέτρων με θέα στον κάμπο της Κατερίνης και τη θάλασσα. Το ορεινό αυτό χωριό απέχει από την πόλη της Κατερίνης 30 χιλιόμετρα. Ο δρόμος στο σύνολό του είναι ασφάλτινος, όμως θα συναντήσετε μπόλικες στροφές και αρκετά έντονη και επίπονη ανάβαση που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Εδώ ο απαιτητικός ταξιδιώτης θα βρει εξαιρετική υποδομή, η οποία καλύπτει όλες τις απαιτήσεις και τα βαλάντια. Σίγουρα το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται πάνω από το Ελατοχώρι (8 χλμ.) θα ικανοποιήσει τους φίλους των χειμερινών σπορ και όχι μόνο!

Χάριν της  ιδιαίτερης θέσης του, ένα υπέροχο  «μπαλκόνι» προς τον Όλυμπο ,τα Πιέρια όρη και τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου αποτελεί Ορεινό Τουριστικό Προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν κατά την χειμερινή περίοδο το Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου και  παράλληλα να επισκεφθούν τα ορεινά χωριά της Πιερίας, το Μουσείο του ΔΙΟΥ, το Μουσείο της Βεργίνας, τον Όλυμπο, το Λιτόχωρο, τον Παλιό Παντελεήμονα, τον  Αγ. Δημήτριο, τη Βέροια , το Βελβεντό, την Παναγία Σουμελά ακόμα και τη Θεσσαλονίκη.

 

Το χιονοδρομικό κέντρο

Στη θέση «Παπά Χωράφι» των Πιερίων και σε ύψος 1.450 μέτρων ια συναντήσετε το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου. Υπάρχουν καταστήματα ενοικιάσεως ειδών σκι και χώρος στάθμευσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν 6 πίστες, μια για snowmobile και μια μικρή για τους πιτσιρικάδες που κάνουν έλκηθρο. Στις πίστες θα σας μεταφέρουν ένας εναέριος αναβατήρας τύπου καρέκλας και τρεις συρόμενοι (οι δύο για αρχάριους).

 

Οι περιηγήσεις

Στο Ελατοχώρι: Το Νέο Ελατοχώρι είναι ένας νεόδμητος οικισμός. Ωστόσο, καθώς είναι χτισμένος σε μια έξαρση του βουνού, προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στον κάμπο, στο θαλασσινό ορίζοντα και στις επιβλητικές κορφές του Ολύμπου. Σε μικρή απόσταση, χωμένο μέσα στο δάσος βρίσκεται το παλιό χωριό (Σκουτέρνα) που διατηρεί την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική. Βέβαια, η περιοχή ανοικοδομείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Χρησιμοποιώντας το Ελατοχώρι σαν αφετηρία, θα εξερευνήσετε τα χωριά ων Πιερίων μέσα από θαυμάσιες δασικές διαδρομές. Μια προτεινόμενη ασφάλτινη διαδρομή είναι αυτή που θα σας φέρει στο χωριό Ριζώματα, έπειτα στο φράγμα της Σφηκιάς και στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Ελατοχώρι – Μηλιά – Σκοτεινά: Εξαιρερική διαδρομή σε ασφάλτινους δρόμους που θα σας χαρίσει σε όλη τη διάρκειά της μια απίστευτη θέα στις κορφές του Ολύμπου. Το οδικό δίκτυο, αν και ασφάλτινο, πιθανόν να σας μπερδέψει λίγο, καθώς υπάρχουν αρκετές διασταυρώσεις και δευτερεύοντες δρόμοι, χωρίς πάντα να υπάρχουν κατατοπιστικές πινακίδες. Από Μηλιά συνεχίζετε για Φωτεινά, ένα χωριό που βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο Ελασσόνας – Κατερίνης. Από εδώ, προτεινόμενη είναι η διαδρομή για Σκοτεινά και μετά για Φτέρη. Η πορεία είναι καταπληκτική καθώς εξελίσσεται πλάι σε ποτάμι και σε μικρές τεχνητές λίμνες. Φτάνοντας στο χωριό Σκοτεινά αξίζει να περιπλανηθείτε λίγο στις όμορφες γειτονιές του, που μετά την αναπαλαίωση αρκετών σπιτιών αρχίζουν και πάλι να ζωνταντεύουν.

Έκθεση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών της Περιοχής

“ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΟ- HERBARIUM”  των φυτών των Πιερίων - ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟ  ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΤΗΜΑ ΑΛΘΑΙΑ» .( Μετά την πλατεία Ελατοχωρίου)

Εκθεσιακός χώρος  με  “ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΟ- HERBARIUM”  των φυτών των Πιερίων και φωτογραφικό υλικό στα πλαίσια ενός επισκέψιμου εργαστηρίου τυποποίησης ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ.

Στο χώρο  θα ξεναγηθείτε στα πολύτιμα φυτά των Πιερίων,  και στην διαδικασία  παραγωγής του τσαγιού (ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ). 

Είσοδος ελεύθερη

Ωράριο επίσκεψης:  Σάββατο17:00- 19:00, Κυριακή  11:00 -13:00

Για group επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6997263064