Δελφοί: Ο ομφαλός της Γης

6341 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι Δελφοί, με το παραδοσιακό χωριό και το φημισμένο μαντείο της αρχαιότητας, απλώνονται στις νότιες παρυφές του Παρνασσού, χαρίζοντας ένα θέαμα επιβλητικής ομορφιάς.

 

Η περιοχή των Δελφών αποτελεί την πιο γνωστή τοποθεσία του νομού Φωκίδας, η οποία κάθε χρόνο υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών έχουν αναδείξει την περιοχή σε έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς πόλους έλξης της Ευρώπης. Το σημερινό χωριό διατηρεί έντονα το παραδοσιακό του στοιχείο, αφού σχεδόν όλα τα οικήματά του ακολουθούν πιστά τα πρότυπα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Το χωριό απέχει 21 χλμ. περίπου από την Αμφισσα και η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται μέσω καλού οδικού δικτύου. Το τοπίο γύρω από το οποίο βρίσκονται οι Δελφοί είναι πραγματικά επιβλητικό. Αν και έχουν υψόμετρο 590 μέτρα, δείχνουν σαν να βρίσκονται στην άκρη ενός μπαλκονιού, κάτω από το οποίο απλώνεται ο φημισμένος ελαιώνας της Αμφισσας, που περικλείεται από άγριους βράχους, ενώ στο βάθος φαίνονται τα όρη του Λιδωρικίου, με τη Γκιώνα από τη μία μεριά και η Ιτέα, το Γαλαξίδι και τα γαλήνια νερά του Κορινθιακού κόλπου από την άλλη.

Κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι ο τουρισμός, χωρίς να λείπουν οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Υπάρχουν κλίνες σε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακούς ξενώνες, με ανέσεις και υπηρεσίες που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

 

Ο αρχαιολογικός χώρος

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών συγκαταλέγεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανακαλύφθηκε τυχαία του 1893 και άκμασα από τον 8ο αιώνα π.Χ. και εξής. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι κατοικούνταν και στη Μυκηναϊκή εποχή. Η φήμη του, που είχε απλωθεί σε όλον τον έως τότε γνωστό κόσμο της αρχαιότητας, προερχόταν από το μαντείο, που έδινε χρησμούς για το μέλλον. Τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής είναι το Ιερό του Απόλλωνα, η Θόλος στο Ιερό της Προναίας Αθηνάς (σε περίοπτη θέση κάτω από τον κεντρικό δρόμο), ο αναστηλωμένος Θησαυρός των Αθηναίων, το Στάδιο (στο οποίο διεξάγονταν τα Πύθια – πανελλήνιοι αγώνες – κάθε 4 χρόνια), το Θέατρο και η Κασταλία Κρήνη, που χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους και βγάζει μέχρι σήμερα νερό. Τα ευρήματα της περιοχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο.

 

Το μουσείο

Δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, στο οποίο εκτίθενται όλα τα ευρήματα της περιοχής. Το σημαντικότερο από αυτά είναι χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου, που αφιέρωσε στο περίφημη μαντείο των Δελφών ο τύραννος Πολύζαλος από την περιοχή Γέλα της Σικελίας, ύστερα από τη νίκη του σε αρματοδρομία προς τιμήν τη θεάς Πυθίας το 478 π.Χ. ή το 474 π.Χ.

Εξίσου σημαντικός είναι ο μαρμάρινος ομφαλός της Γης, ογκώδης λίθος ύψους 1 μέτρου, που αποτελεί αντίγραφο του αρχικού ομφαλού που βρισκόταν στο ναό του Απόλλωνα. Σε περίοπτη θέση εκτίθενται τμήματα από τα χρυσελεφάντινα αγάλματα του θεού Απόλλωνα και της θεάς Αρτέμιδος, που χρονολογούνται από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Δίπλα, εκτίθεται ένας μεγάλος ταύρος της ίδιας εποχής, ο οποίος όμως ήταν κατασκευασμένος από φύλλα ασημιού και χρυσού.

Ενδιαφέρουσα είναι και η κολοσσιαία σφίγγα που αφιέρωσαν οι κάτοικοι της Νάξου στο Μαντείο των Δελφών το 560 π.Χ. Ήταν στημένη στην κορυφή κίονα ύψους 10 μέτρων και η σφίγγα αναπαρίσταται με σώμα λιονταριού, φτερά και στήθος πτηνού και κεφάλι γυναίκας. Μεγάλη προσοχή τραβάει και ένα χάλκινο θυμιατήρι που το κρατάει πάνω στο κεφάλι της μια νεαρή κόρη και χρονολογείται από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ψηφιδωτή παράσταση, που απεικονίζει ένα νέο με μια λεκάνη φρούτα στα χέρια του. Προέρχεται από το εσωτερικό παλιοχριστιανικής βασιλικής, που βρέθηκε μέσα στο χωριό και υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ.

 

Ξέρετε ότι…

  • Δίπλα από την Κασταλία Κρήνη και πλάι στον κεντρικό δρόμο υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό.
  • Στα μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης θα βρείτε επιπλέον, πληθώρα τοπικών προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά είδη, ελιές Αμφισσας και λουκάνικα.
  • Για να περιηγηθείτε σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο – συμπεριλαμβανομένου και του μουσείο – θα χρειαστεί αρκετές ώρες.
  • Στα ταβερνάκια της περιοχής θα απολαύσετε νόστιμα εδέσματα από ντόπια κρέατα, όπως κοκορέτσι, κοντοσούβλι, σπληνάντερο και γίδα βραστή.
  • Νότια των Δελφών υπάρχουν πλήρως οργανωμένα camping.
  • Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες από τους Δελφούς με θέα προς τον ελαιώνα της Αμφισσας, την Ιτέα, το Γαλαξίδι και τον Κορινθιακό κόλπο.
  • Θα βρείτε τράπεζες με μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ATM).
  • Το 1927 και το 1930, ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός αναβίωσε το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών τις «Δελφικές Εορτές», που περιελάμβαναν στίχους από δράματα του Αισχύλου, όπως ακριβώς εορτάζονταν κατά την αρχαιότητα. Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν τότε, εκτίθενται σήμερα στο ομώνυμο μουσείο.

Tags: ΦΩΚΙΔΑ