η πανοραμική θέα από τον Λευκό Πύργο

η πλατεία Αριστοτέλους

η όμορφη Ροτόντα

48 ώρες στην όμορφη Θεσσαλονίκη!

3921 Επισκέψεις στο άρθρο

Όσες φορές και να πάμε στην Θεσσαλονίκη, πάντα θα θέλουμε περισσότερη. Και πάντα, όσες ημέρες και να μείνουμε, δεν θα είναι αρκετές. Χαλαρώνοντας, έρχεται η όρεξη. Επιλέξαμε για εσάς ένα πλούσιο 48ωρο για να το ευχαριστηθείτε και να τα έχετε όλα υπό έλεγχο, απολαμβάνοντας τις πολλαπλές επιλογές που σας προσφέρει η πόλη του ρομαντισμού και της μεγάλης παραλίας.

 

Σάββατο

10.00 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο σας

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι εκδρομείς μέχρι τις 10.00 το πρωί περίπου παίρνουν το πρωινό τους. Αυτό και σε συνδυασμό με τα πρώτα τηλέφωνα της ημέρας, σας οδηγεί στην επιλογή να βγείτε από τις 10.00 και μετά στην λεωφόρο Νίκης για την πρώτη βόλτα σας στον Λευκό τον Πύργο, ο οποίος ανοίγει καθημερινά από τις 08:30 το πρωί εκτός Δευτέρας. Μπείτε μέσα και περιηγηθείτε στους χώρους που γύρω στο 1826 χρησιμοποιούνταν ως φυλακές μελλοθάνατων και τόποι βασανιστηρίων. Το μουσείο που φιλοξενεί είναι πλούσιο σε συλλογές ιστορικού ενδιαφέροντος για την ιστορία της πόλης 23 αιώνων, ενώ η πανοραμική θέα από τα 34 μέτρα του Θερμαϊκού πραγματικά σας δικαιώνει που επιλέξατε να το επισκεφτείτε. Βγάλτε και από καμία αναμνηστική φωτογραφία στον κήπο του Αλέξανδρου, δίπλα, ανακτώντας δυνάμεις από την άσκηση στα σκαλιά. Οπότε, εφόσον έχετε πάρει την πορεία από ανατολικά προς δυτικά, μετά την επίσκεψή σας στο Λευκό Πύργο, συνεχίζετε με κατεύθυνση προς την πλατεία Αριστοτέλους με τον κινηματογράφο Ολύμπιον, για να κάνετε μια υποχρεωτική στάση σε μία από τις καφετέριες και να πιείτε καφέ μαζί με μια μπουγάτσα Θεσσαλονίκης. Θα δείτε και το άγαλμα του Αριστοτέλη να στέκεται κοντά σας. Έπονται οι "αποθήκες" του λιμανιού, όταν πάρετε και πάλι τον δρόμο προς δυτικά, που φιλοξενούν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, όλο και κάποια βιτρίνα τριγύρω, από πάνω στην Τσιμισκή, θα κλέψει την προσοχή σας για να βολτάρετε ανέμελα.

13.30 Βόλτα στην πλατεία αρχαίας αγοράς

Ανάμεσα στην Εγνατία και την οδό Αγίου Δημητρίου, στη βόρεια πλευρά της Πλατείας Αριστοτέλους θα συναντήσετε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, την αρχαία αγορά. Για την ιστορία, τα ευρήματα της Αρχαίας Αγοράς έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 1966 κατά τις προσπάθειες θεμελίωσης του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης. Σύντομα ανέδειξαν την τεράστια ιστορική και αρχαιολογική αξία της περιοχής. Τα τμήματα της Αρχαίας Αγοράς που έχουν αποκαλυφθεί περιλαμβάνουν μια ορθογώνια μαρμαροστρωμένη πλατεία μήκους 145 μ. και πλάτους 90 μ. με μεγάλες κιονοστοιχίες, ωδείο με κερκίδες και σκηνή, ένα χώρο θεαμάτων, λουτρό και μεγάλες στοές από τις οποίες η καλύτερα σωζόμενη είναι η «κρυπτή στοά». Δείτε τα όλα!

14.30 Ρακομεζέδες στα γραφικά «Λαδάδικα»!

Ήρθε δικαίως η ώρα για φαγητό και κρασάκι στα πλακόστρωτα σοκάκια στα Λαδάδικα, ύστερα από τόσες φρέσκιες εικόνες και νέες παραστάσεις. Ο πιο διάσημος προορισμός της πόλης διαθέτει όλα αυτά που μπορεί να ψάχνει το μάτι και του πιο δύσκολου επισκέπτη. Τα πολύχρωμα ιστορικά και νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια αποπνέουν το πνεύμα και τον χαρακτήρα της παλιάς Θεσσαλονίκης και συνδυάζουν το χθες με το σήμερα. Ενώ γευματίζετε, νιώθετε ότι είστε σε άλλη διάθεση, με τη φιλόξενη πρόθεση των ταβερνιάρηδων να σας σκλαβώνει.

16.30 Καφές στην Ερμού

Μουδιασμένα από το πλουσιοπάροχο φαγητό και καθισιό, ετοιμάζεστε για την Ερμού ενδεχομένως, όπου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας σε ένα από τα πολλά και καλά καφέ της περιοχής. Οι περισσότεροι θα θέλετε να επιστρέψετε μετά στο ξενοδοχείο σας για την περιβόητη σιέστα μέχρι το σούρουπο, για να βγείτε για την θεσσαλονικιώτικη νυχτερινή διασκέδαση.

22.30 Το καμπανάκι της νύχτας

Πολλοί προτιμούν το δείπνο σε ένα καλό γκουρμέ σημείο της πόλης. Αν πάλι είστε της παραλιακής και υπέρμαχοι των ποτών, θα κινηθείτε προς την Νίκης-Μεγ. Αλεξάνδρου. Και  αν σας αρέσει η βοή του κέντρου, θα καταλήξετε να τα πίνετε στην Πολυτεχνείου, στην Βαλαωρίτου ή στην περιοχή των Λαδάδικων. Όποια επιλογή και να κάνετε, τα καλά ποτά και τα συνοδευτικά των κουβαρντάδων στο βορρά θα σας δελεάσουν για να μείνετε μέχρι αργά.  

Κυριακή 

10.00 Επισκεφθείτε τα Κάστρα και τη συνοικία Τσινάρι

Μετά το πρωινό σας, είστε γεμάτοι ενέργεια. Τα Κάστρα της Aνω Πόλης, που κατακλύζονται καθημερινά από τουρίστες, νεανικές παρέες και ζευγαράκια, σας περιμένουν για να ρεμβάσετε την υπέροχη θέα που απλώνεται μέχρι τον Θερμαϊκό. Αξίζει τον κόπο να φτάσετε στο Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ. Χτισμένο στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης, το φρούριο μετατράπηκε σε φυλακή το 1890, συνιστώντας για πολλά χρόνο το σύμβολο του φόβου για την πόλη, λόγω της βαρβαρότητας που επικρατούσε. Το 1989 οι φυλακές μεταφέρθηκαν και το Επταπύργιο αποδόθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για συναυλίες και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Περπατήστε στις συνοικίες γύρω από τα Κάστρα με τις παλιές κεραμιδοσκεπές και τα στενά σοκάκια που θυμίζουν… άλλη πόλη! Επισκεφθείτε το γραφικό Τσινάρι, χαζέψτε τα λουλούδια που γεμίζουν με χρώμα τις ανηφορίτσες, περπατήστε στα στενά σοκάκια της περιοχής, πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα γραφικά μαγαζάκια που νομίζεις πως βγήκαν από το… 1950 και αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί στα απομεινάρια των χρόνων και των πολιτισμών που πέρασαν από εκεί.

12.00 Ροτόντα, το πιο πολυπολιτισμικό μνημείο της πόλης

Το μνημείο της Θεσσαλονίκης με τις περισσότερες επισκέψεις από όλο τον κόσμο κοσμεί ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, μεταξύ των οδών Εγνατίας και Αγίου Δημητρίου και σας περιμένει. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίρια, παρά το γεγονός ότι κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλέριου (3ος αιώνας μ.Χ.). Το κυκλικό κτίσμα, από το οποίο πήρε και το όνομά της η Ροτόντα, θεωρείται ότι κτίστηκε για να αποτελέσει ναό του Δία, όμως στην πορεία λειτούργησε ως ρωμαϊκός ναός, χριστιανικός, αλλά και μουσουλμανικό τζαμί. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

14.00 Για φαγητό σαν παλιοί φοιτητές

Στη Ροτόντα κοντά υπάρχουν πολλά ταβερνάκια όπου τα έχουν κατά καιρούς τιμήσει πολλοί φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Επιλέξτε μία από αυτές τις γραφικές ταβέρνες αν δεν θέλετε να πάτε στην Αθωνος ή για μια τελευταία βόλτα στα Λαδάδικα. Ξεκουραστείτε και γεμίστε μπαταρίες για την επιστροφή σας.