Έδεσσα, η πρωτεύουσα των νερών
Έδεσσα, η πρωτεύουσα των νερών
Έδεσσα, η πρωτεύουσα των νερών

Έδεσσα, η πρωτεύουσα των νερών

67176 Επισκέψεις στο άρθρο

Την Έδεσσα την γνωρίζεις από τους διάσημους καταρράκτες της όταν όμως την επισκεφτείς  θΆ ανακαλύψεις το άγνωστο Βαρόσι με τα εκπληκτικά παλιά Μακεδονίτικα αρχοντικά, τον αρχαιολογικό  χώρο του Λόγγου, τους μικρούς πέτρινους ξενώνες, τα ενδιαφέροντα μουσεία, τα στέκια για καλό φαγητό και οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ…
Οι καταρράκτες της Έδεσσας έχουν τη δικιά τους ιστορία. Μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα υπήρχε στα δυτικά της πόλης μια μικρή λίμνη. Κάποια γεωλογική αναταραχή όμως, πιθανόν σεισμός, γκρέμισε τις καταβόθρες και η πορεία των νερών άλλαξε. Από τότε περνούν μέσα απΆ την πόλη και γκρεμίζονται από διαφορετικά σημεία ψηλά στο βράχο, από ύψος έως και 70 μέτρα!
Σε γκραβούρες που απεικονίζουν την παλιά πόλη κατά τον 19ο αιώνα αποτυπώνονται έντεκα μεγάλοι καταρράκτες να σκορπούν με ορμή τα νερά τους από το βράχινο βάθρο όπου είναι κτισμένη η σύγχρονη πόλη. Σήμερα υπάρχουν επτά, φαίνονται όμως μόνο οι τέσσερις, με μεγαλύτερο τον Κάρανο ο οποίος έχει αξιοποιηθεί τουριστικά.
Ήδη από τον 17ο αιώνα οι κάτοικοι της Έδεσσας εκμεταλλεύτηκαν την επάρκεια νερού και λειτούργησαν πολλές βιοτεχνίες. Η περιοχή των καταρρακτών, αλλά και το "Κιουπρί" στις όχθες του Εδεσσαίου, συγκέντρωσαν όλη την εμπορική κίνηση και έγιναν ο προάγγελος της σπουδαίας βιομηχανικής πόλης του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.
Σήμερα ο ποταμός Εδεσσαίος που διασχίζει την πόλη και το εντυπωσιακό Πάρκο των Καταρρακτών μαζί με την αρχοντογειτονιά στο Βαρόσι μονοπωλούν το ενδιαφέρον του επισκεπτών. Η φυσική συνέχεια κάθε περίπατου θα είναι ένα εστιατόριο ή μια παραδοσιακή ταβέρνα από τις πολλές που διαθέτη η πρωτεύουσα της Πέλλας.
Στις κοντινές εξοχές, στις όχθες της κοντινής λίμνης του `Αγρα και στα πλατανοδάση του ποταμού Εδεσσαίου θα αναζητήσετε επίσης πανέμορφες εικόνες.
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr