Αγία Σοφία καλύτερη από της Κων/πολης

6518 Επισκέψεις στο άρθρο

Η πιο ξακουστή Αγιά Σοφιά είναι φυσικά αυτή στην Κωσνταντινούπολη, υπάρχει όμως μία που την κοντράρει στα ίσα.

Στη ...Σαλονικιά Αγία Σοφία με και τον εντυπωσιακό ναό της
Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και σε μέση απόσταση από τις κεντρικές λεωφόρους, Εγνατία και Τσιμισκή βρες την πανέμορφη Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης που δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από τη συνονόματή της στην Κωνσταντινούπολη. Εξερεύνησε τον υπέροχο μεσαιωνικό ναό και αποτέλεσε τη Μητρόπολη της πόλης για πολλά χρόνια. Δες την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της και θαύμασε τους πανέμορφους κίονες. Φεύγοντας πήγαινε προς την οδό Ερμού όπου στην αρχή της θα δεις το θρυλικό «Κόκκινο σπίτι» με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική στην οποία κυριαρχούν οι καμπύλες.

Βόλτα στον ωραιότερο παραλιακό πεζόδρομο
Περπάτησε την πιο μαγική διαδρομή της Θεσσαλονίκης.Από το λιμάνι της μέχρι το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύεις πλάι στον Θερμαϊκό ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο από τη μία και την πόλη από την άλλη. Πλατεία Αριστοτέλους, Λευκός Πύργος, ομπρέλες, άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, άγαλμα Κων/νου Καραμανλή είναι λίγα από τα αξιοθέατα που θα περάσεις και θα πετύχεις την απόλυτη χαλάρωση. 

Στην Ανω Πόλη με τις πολύχρωμες πολυκατοικίες και τα στενά δρομάκια
Κάνε τη λιγότερο γνωστή διαδρομή της Θεσσαλονίκης αλλά εξίσου, ίσως και περισσότερο, όμορφη. Από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης περπάτησε κατευθύνσου προς την Ανω Πόλη. Μπες στην πανέμορφη συνοικία Τσινάρι και θαύμασε τις πανέμορφες νεόδμητες ή και παλαιότερες πολυκατοικίες που σε συνδυασμό με τα στενά δρομάκια σε ταξιδεύουν σε ένα χωριό χιλιόμετρα εκτός πόλης. Συνέχισε τις βόλτες και πιες τον καφέ σου σε ένα από τα μαγαζάκια της περιοχής που θαρρείς πως βγήκαν από άλλη εποχή.

Στην επιβλητική Ροτόντα και για πολίτικους μεζέδες στα ταβερνάκια της περιοχής
Δες το πιο πολυπολιτισμικό μνημείο της πόλης που στην πορεία της ζωής του λειτούργησε ως ρωμαϊκός ναός, χριστιανικός αλλά και μουσουλμανικό τζαμί. Η Unesco την ξεχώρισε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και η βόλτα στους χώρους της θα σε μαγέψει. Εφόσον βρίσκεσαι στη Ροτόντα ο απόλυτος, επόμενος προορισμός είναι τα δεκάδες ταβερνάκια της περιοχής που κρύβουν απίστευτες νοστιμιές από όλη την Ελλάδα με σπεσιαλιτέ φυσικά την πολίτικη κουζίνα. Συνοδέψτε τα με κρασάκι ή την παραδοσιακή ρετσίνα.

  • loukia

    Ναί κύριε ευάγγελε αναλογικά για μικρή πόλη έχει πάρα πολλές εκκλησίες, 72 και εως σήμερα σώζονται γύρω στις 48... επίσης η Βέροια λέγεται και μικρή Ιερουσαλήμ... Η Θεσσαλονίκη λόγω ότι ήταν συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου, έχει, λαμβάνοντας ολόκληρο το νομό, περισσότερες ... , όμως δεν παύει να είναι μεγαλύτερη και λόγω της ιδιαιτερότητας, οπότε η Βέροια είναι άξια συναγωνίστρια της συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης...

     
  • Ευάγγελος

    loukia, η Βέροια, αναλογικά, έχει περισσότερες εκκλησίες και εξίσου ιστορικές.Δεν είμαι από Βέροια αλλά μία επίσκεψη θα σας πείσει, σχεδόν κάθε τετράγωνο και μία εκκλησία, του 9ου του 11ου αιωνα κτλ..

     
  • Παναγιώτης

    Κακώς συγκρίνετε την Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης με την Ιστορική που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

      1
  • loukia

    Αυτό που συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη με τις πολλές εκκλησίες και τα μοναστήρια, δεν συμβαίνει πουθενά εντός και εκτός συνόρων... Άσχετα με τα υπέρ, τα κατά, τα προβλήματα, κ.τ.λ. αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ.-