Η Ζαρούχλα χιονισμένη

Η λίμνη Τσιβλού.

Σόλος, το αρχοντικό Σολιώτη.

Αλπικά τοπία στα δάση

11271 Επισκέψεις στο άρθρο

Αλπικό τοπίο στις παρυφές του Χελμού! Πολύ κοντά στο γαλάζιο άγγιγμα του Κορινθιακού, ανάμεσα σε έλατα, φαράγγια και χιονισμένες ακρώρειες ξεδιπλώνεται ένας ορεινός μικρόκοσμος κατάστικτος από χωριά, που αξίζει να τον αναζητήσετε.

 

Τίποτα στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου δεν σε προϊδεάζει για το τοπίο που θα αντικρίσεις λίγο ψηλότερα ανηφορίζοντας μέσα από φιδίσιους δρόμους προς τα βουνά της Αχαΐας. Μετά τα πρώτα χιλιόμετρα κι αφού έχει ήδη χαθεί από τον ορίζοντα η θάλασσα, η φύση αρχίζει να δείχνει το βουνίσιο χαρακτήρα της. Το τοπίο «απογειώνεται» στις όχθες της λίμνης Τσιβλού με τα ελατοδάση να στεφανώνουν τις χιονισμένες ακρώρειες του Χελμού. Φτάνοντας στη Ζαρούχλα –αν δεν έχετε επισκεφθεί ξανά την περιοχή – σίγουρα θα εκπλαγείτε από την υποδομή και τα απαράμιλλα τοπία που αγκαλιάζουν από παντού το ιστορικό χωριό.

4 κοντινές εκδρομές

Λίμνη Τσιβλού:
Η λιλιπούτεια λίμνη κρύβεται στην αγκαλιά μιας δασωμένης με πεύκα μασχάλης του βουνού και σε ύψος 700 μέτρων. Δημιουργήθηκε το 1913 όταν τα νερά του ποταμού Κράθι εγκλωβίστηκαν μετά από καθίζηση του εδάφους η οποία κατέστρεψε μέρος του ομώνυμου χωριού και τον οικισμό Συλίβαινα. Η έκτασή της περιορίζεται σε λίγα στρέμματα, όμως η ομορφιά δεν μετριέται με το μέγεθος. Μέχρι τις όχθες της θα σας φέρει ασφάλτινος δρόμος (2 χλμ.).

Ζαρούχλα το κεφαλοχώρι:
Το οδοιπορικό μας ολοκληρώνεται στη Ζαρούχλα, ένα μεγάλο χωριό που ακουμπά τα σπίτια του σε ύψος 1100 μέτρων ανάμεσα σ ένα άνοιγμα που δημιουργούν τα βουνά Χελμός και Σαραντάπηχο. Στη Ζαρούχλα διασώζονται αρκετοί πέτρινοι πολεμόπυργοι και λιθόκτιστα αρχοντικά. Κάποια από αυτά μετρούν πάνω από 300 χρόνια ύπαρξης. Το παλιότερο κτίσμα -τουλάχιστον 500 ετών- είναι ο Πύργος της Ζαρούχλας, τον οποίο χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο ο οπλαρχηγός της Επανάστασης Ασημάκης Φωτήλας. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ταλαιπωρημένο από το χρόνο, το πυργόσπιτο του Χαραλάμπη. Αξιόλογες είναι οι εκκλησιές και οι λιθόκτιστοι μεταβυζαντινοί ναοί της Παναγίας και της Αγ. Τριάδας. Η βόλτα στο ήσυχο χιονισμένο χωριό ακούγοντας τους ήχους των τρεχούμενων νερών θα σας μείνει αξέχαστη. Στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε ταβέρνες και καφενεία όπως επίσης μαγαζιά με τοπικά προϊόντα. Εκτός από τους σύντομους κοντινούς περιπάτους στο γειτονικό ελατόδασος μπορείτε να κάνετε και ιππασία στον ιδιαίτερα φροντισμένο χώρο που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα στο κτήμα αναψυχής «Νύμφες».

Η Βρύση της Γκόλφως:
Από το χωριό Σόλος θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες προς «βρύση Γκόλφως» όπου ο Σπύρος Περεσιάδης (1864 -1918) -γνωστός θεατρικός συγγραφέας, λογοτέχνης και σκηνοθέτης- καταγόμενος από το γειτονικό Μεσορούγγι εμπνεύστηκε το θεατρικό έργο που έγινε γνωστή κινηματογραφική ταινία.

Ζαρούχλα – λίμνη Δόξας: (μόνο για 4χ4)
Διασχίζετε το χωριό και κατευθυνόσαστε νότια προς τη δασική τοποθεσία Ριζιανά. Από εδώ και πέρα αρχίζει μια σκληρή περιπλάνηση σε δύσκολο χωματόδρομο. Στα 4 χιλιόμετρα οδηγείτε σε χαρακτηριστικό αυχένα (υψόμ. 1500 μ.) απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε για 10 χιλιόμετρα ως το χωριό Φενεός όπου πατάτε πάλι άσφαλτο. Αν φθάσετε ως εδώ είναι ευκαιρία να συνεχίσετε την περιήγησή σας στα καταπράσινα τοπία της λίμνης Δόξα.

TOP 5 Δείτε - Γευθείτε - Επισκεφθείτε
- Αξιζει να δείτε την υπέροχη λίμνη Δόξα μόλις 21,9 χλμ.
- Απόλαυσε την διαδρομή προς το χιονοδρομικό Καλαβρύτων μόλις 20 χλμ. από την Ζαρούχλα.
- Στα 300 μ. βρίσκεται και το μισογκρεμισμένο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.
- Γευθείτε ντόπια κρέατα,παραδοσιακά γλύκα στα μικρά και όμορφα μαγαζιά του χωριού.
- Μην παραλείψετε ακόμα μέσα στο δάσος, να απολαύσεις ιππασία, mountain bike, atv, ακόμη και βόλτα με 4x4 στις καταπράσινες διαδρομές του Χελμού.