Αμφίπολη: Η περιοχή «πίσω» από τα αρχαία

4843 Επισκέψεις στο άρθρο

Την έκαναν διάσημη οι ανασκαφές, αλλά οι ομορφιές της είναι πέρα από αυτές.

Το autotriti-touring.gr σας ταξιδεύει στην Αμφίπολη και στην ευρύτερη περιοχή που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων πριν από 3 χρόνια.


Αρχοντικά και γραφικά σοκάκια στο Ροδολίβο
Είναι η έδρα του Δήμου Αμφίπολης και βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου. Το Ροδολίβος θα σας εντυπωσιάσει με τα γραφικά στενά του και τα υπέροχα διώροφα αρχοντικά που στέκονται επιβλητικά ομορφαίνοντας ακόμα περισσότερο την περιοχή. Η πέτρα, τα ξύλα και τα κεραμίδια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους δημιουργούν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό κλίμα ενώ οι κολώνες στα μπαλκόνια των αρχοντικών θα σας θυμίσουν νεοκλασσικούς κίονες. 
Εξερευνήστε τον λόφο του «Αγίου Αθανασίου» που υπάρχουν ίχνη αρχαίου πολιτισμού.

Στην διατηρητέα γενέτειρα του Καραμανλή
Φεύγοντας από το Ροδολίβο αλλά μένοντας στον Δήμο Αμφίπολης αξίζει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε την Πρώτη Σερρών. Ο διατηρητέος οικισμός, με πληθυσμό λίγο πάνω από τους 1.000 κατοίκους κρύβει πανέμορφα παλιά αρχοντικά και είναι από τα παλαιότερα και πιο γραφικά χωριά της περιοχής. Περπατήστε στην πλατεία του χωριού όπου δεσπόζει ο αδριάντας του Καραμανλή ενώ μπορείτε και το πατρικό του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού που κτίστηκε το 1905 και πια λειτουργεί σαν μουσείο.

Κάντε μια βόλτα στο φαράγγι του Αγγίτη
Με μήκος 15 χλμ., το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη βρίσκεται μεταξύ των ορεινών όγκων του Παγγαίου και του Μενοίκιου όρους, στις Σέρρες. Η καταρρίχηση σε αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να βρεθείτε σε απόσταση αναπνοής από τα τρεχούμενα νερά, να δείτε τις σπηλιές, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν βραχογραφίες που χρονολογούνται από τον 5ο-6ο μ.Χ. αιώνα, και τις καμάρες που σχηματίζουν οι βράχοι στις πλαγιές του.

Δείτε το σπήλαιο Αλιστράτης
Θαυμάστε από κοντά το εκπληκτικό δημιούργημα της φύσης που ακούει στο όνομα Σπήλαιο της Αλιστράτης, 6 χλμ. από την ομώνυμη κωμόπολη. Βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Σερρών και απέχει 50 λεπτά οδικώς. Ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, «φιλοξενεί» χιλιάδες νυχτερίδες και μικροοργανισμούς.

Τύμβος Καστά: Το μέρος που έκανε διάσημη την Αμφίπολη
Η εκδρομή σας στην Αμφίπολη αξίζει να ολοκληρωθεί με μία επίσκεψη στο μέρος που την έκανε διάσημη στο πανελλήνιο τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για τον περιβόητο Τύμβο Καστά με τον επιβλητικό λέοντα της Αμφίπολης.