Ανοιξιάτικη γαλλική αύρα

1827 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο Μάρτιος είναι μήνας Γαλλοφωνίας στην Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προσκαλεί γαλλόφιλους και μη σε ένα ανοιξιάτικο ξεφάντωμα.

 
Η άνοιξη έφτασε και μαζί της ο εορτασμός της Γαλλοφωνίας στην πόλη μας. Αυτήν τη χρονιά -όπως υπογραμμίζει ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη- ένας ολόκληρος μήνας είναι αφιερωμένος σε εκδηλώσεις που οργανώνουν διπλωματικές, προξενικές αποστολές και επίσημες αντιπροσωπείες από χώρες – μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (OIF), στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι 31 Μαρτίου, η Θεσσαλονίκη «πλημμυρίζει» με θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, διαλέξεις, εκθέσεις, ποιητικές βραδιές, flashmob και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και αλλού στην πόλη.

Πολλές χώρες ανά τον κόσμο μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα και τις εκδηλώσεις εορτασμού της Γαλλοφωνίας οργανώνουν συμμετέχοντες από όλα τα κράτη- μέλη κι παρατηρητές του OIF. Μένοντας πιστοί σε αυτό το πνεύμα, ο εορτασμός της Γαλλοφωνίας στη Θεσσαλονίκη για το 2017 οργανώνεται από κοινού σε συνεργασία με τους εκπροσώπους αυτών των χωρών και με έναν προγραμματισμό που αντανακλά την πολιτισμική πολυμορφία που δηλώνει και στηρίζει η Γαλλοφωνία.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2017 στη Θεσσαλονίκη:
Κινηματογράφος
ΓΙΘ – Είσοδος ελεύθερη

14.03.2017, 19.00’
«Le dossier Petrov» (2015) του Georgi Balabanov | ΓΙΘ αίθουσα Αλλατίνη- Dassault
Στο τέλος της δεκαετίας 1980, ο Αλεξάντερ Πετρώφ εξορίζεται από το θεατρικό σανίδι. Μέτα την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος τον προσεγγίζει ο Μαρκώφ, πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών και προσπαθεί να τον τοποθετήσει επικεφαλής ενός νέου πολιτικού κόμματος.  Η ταινία διακρίθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και, από το 2015, έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία. Με γαλλικούς υπότιτλους. Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας.

16.03.2017, 19.00’
«The Rest is silence» (2008) του Nae Caranfil | ΓΙΘ αίθουσα Αλλατίνη- Dassault
Βουκουρέστι, 1911. Ο δεκαεννιάχρονος κωμικός  Grigore Ursaru, αποφασίζει να κινηματογραφήσει τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1877,  ανάμεσα στους Ρουμάνους, τους Ρώσους και τους Τούρκους που καταλήγει στην ανεξαρτησία της Ρουμανίας. Για να πραγματοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό του, «τη μεγαλύτερη ταινία που έγινε ποτέ» και να «κατακτήσει τον κόσμο», παλεύει σε ιδεολογικό, πολιτικό και οικογενειακό επίπεδο. Μεελληνικούς υπότιτλους.  Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας.

21.03.2017, 19.00’
«Enclave» (2015) του Goran Radovanovic | ΓΙΘ αίθουσα Αλλατίνη- Dassault
Κόσοβο, 2004, πέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Ο Nέναντ, ένα δεκάχρονο αγόρι, χριστιανός, κατοικεί σε ένα σερβικό θύλακα. Αποφασισμένος να προσφέρει μια πρέπουσα κηδεία στον παππού του, διασχίζει τις γραμμές των εχθρών. Σιγά σιγά, συνδέεται με φιλία με συνομήλικούς του μουσουλμάνους, σε μια περιοχή βαθιά διχασμένη από τον πόλεμο. Με γαλλικούς υπότιτλους. Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Σερβίας.

28.03.2017, 19.00′
«Slogans» του Gjergj Xhuvani (2001)
Προς το τέλος της δεκαρτίας ’60, ο Αντρέ, ένας νεαρός καθηγητής βιολογίας από τα Τίρανα διορίζεται στο Δημοτικό σχολείο ενός απομακρυσμένου χωρίου στα αλβανικά βουνά. Εκεί, ανακαλύπτει ότι ο διευθυντής αναθέτει σε κάθε τάξη την κατασκευή ενός πολιτικού σλόγκαν: τα γράμματα πρέπει να είναι φτιαγμένα από πέτρες και ευθυγραμμισμένα πάνω στις βουνοπλαγιές, μια εξοντωτική δουλειά για τα παιδιά. Αυτά τα «πολιτικά μαθήματα» δίνουν τον τόνο στην καθημερινότητα και γεννούν μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Αντρέ και τη Νταϊάνα, μια χαριτωμένη καθηγήτρια γαλλικών. Γαλλικοί υπότιτλοι. Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Αλβανίας.