«Γαΐτα» η χαρακτηριστική ψαρόβαρκα του Μεσολογγίου

Βουτιά στην ιστορία

Στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης για φαγητό, καφέ, ποτό

Δείτε το ηλιοβασίλεμα και τις αντανακλάσεις στις Αλυκές

Αντίθεση δράσης & ιστορίας

4006 Επισκέψεις στο άρθρο

Εκεί που το χτες συναντά το σήμερα και τα μνημεία του ένδοξου παρελθόντος ξεπροβάλλουν δίπλα στη σύγχρονη αισθητική, το Μεσολόγγι αποδεικνύει γιατί από τουριστικό «outsider» για τους… άμαθους των ταξιδιών, γίνεται το απόλυτο «must» όσων ξέρουν τι σημαίνει «εκδρομή».

 
Ο τόπος είναι πανέμορφος. Αυτό το γνωρίζουν και όσοι δεν περνούν τις ώρες τους πάνω από χάρτες και καρτ ποστάλ. Ποτάμια και κορφοβούνια, δαιδαλώδεις χωματόδρομοι, απρόσιτες παραλίες, υδροβιότοποι και αλυκές και φυσικά η λιμνοθάλασσα να κλέβει την παράσταση. Οι αφορμές που σου δίνει για να τον εξερευνήσεις και βήμα-βήμα να τον αγαπήσεις είναι εκατοντάδες.

Εκτός από τις μαγευτικές εικόνες που θα σου δώσει ένα ηλιοβασίλεμα στις Αλυκές, μία ανατολή στην Τουρλίδα, το αγνάντεμα των flamingos στη λιμνοθάλασσα ή ακόμα και μία βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο το πρωί πριν ανοίξουν τα μαγαζιά, όταν όλη η πόλη κοιμάται, τούτος ο τόπος έχει να σου προσφέρει δράση. Δράση που δεν πίστευες ποτέ ότι θέλεις ή μπορείς να διαχειριστείς.

Κάνε αναρρίχηση στο υπέροχο βουνό της Βαράσοβας, ένα από τα εντυπωσιακότερα σημεία για αναρρίχηση στην Ελλάδα. Δοκίμασε την πεζοπορία στο Όρος Αράκυνθος ή στο μονοπάτι της Εξόδου, από το οποίο ο στρατηγός Μακρής οδήγησε την φάλαγγα των εξοδιτών στην σωτηρία. Ανέβασε την αδρεναλίνη σου στα ύψη και δες από εκεί την άγρια ομορφιά του τόπου, κάνοντας παραπέντε ή αλεξίπτωτο! Όργωσε τα βουνά με το ποδήλατό σου ή παρακολούθησε την άσφαλτο και το χώμα να παίρνουν φωτιά από την ταχύτητα στους αγώνες ράλλυ που διοργανώνονται συχνά. Γνώρισε τον συναρπαστικό ποταμό Εύηνο με μια κατάβαση kayak στα νερά του, μαζί με έμπειρους εκπαιδευτές ή διέσχισε τη λιμνοθάλασσα με το κανό σου και δες την πόλη από άλλη σκοπιά.

Ακόμα, μην χάσεις τις Εορτές Εξόδου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην περιοχή την άνοιξη στα πλαίσια της επετείου της ιστορικής Εξόδου. Η γιορτή που διαρκεί συνήθως πάνω από 10 μέρες περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις, από εκθέσεις και παρελάσεις μέχρι μουσικοχορευτικά δρώμενα και τον περίφημο Δρόμο Θυσίας. Πρόκειται για εκδηλώσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον όλης της Ελλάδας και κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες κόσμο στην περιοχή.

Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, το Μεσολόγγι θα σε αποζημιώσει. Δε θα σου χαριστεί εύκολα. Θα χρειαστεί κόπος, χρόνος και ασίγαστη εξερευνητική διάθεση. Όμως οι εικόνες που θα δεις, οι άνθρωποι που θα συναντήσεις οι φευγαλέες στιγμές που θα σε συνοδεύουν σε κάθε σου βήμα σε τούτη τη μοναδική γη, θα σου μείνουν αξέχαστες.