Περιηγηθείτε στο ιστορικό Κάστρο

75892 Επισκέψεις στο άρθρο

Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της Ηπείρου και είναι κτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης και στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα.

Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον Αλή Πασά ο οποίος ξαναχτίζει το κάστρο το 1815 σχεδόν από τα θεμέλια του. Η πύλη του διατηρημένη σε άρτια κατάσταση και άκρως επιβλητική σας καλοσορίζει σε ένα χώρο 200 περίπου στρεμμάτων γεμάτο από ιστορία. Τα στενά του δρομάκια θα σας οδηγήσουν στο λόφο που βρίσκεται το τζαμί του Ασλάν Πασά,xτίστηκε το 1618 από τον ομώνυμο Πασά σε ανάμνηση της συντριβής της επανάστασης του Διονυσίου Φιλόσοφου.

Τα δύο φυσικά υψώματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του κάστρου διαμορφώθηκαν ήδη από τη βυζαντινή εποχή ως ακροπόλεις. Η βορειοανατολική είναι γνωστή ως ακρόπολη του Ασλάν πασά και η νοτιοανατολική ακρόπολη, γνωστή ως ακρόπολη Ιτς Καλέ.

Ενώ στο κάστρο θα βρείτε ακόμη την τούρκικη βιβλιοθήκη που κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει αίθουσα με τετράγωνο διάδρομο και δύο δωμάτια στις άκρες. Είναι εξαιρετικής τέχνης οι θολωτές στέγες, σώζεται άθικτη, μόνο που δεν διεσώθησαν βιβλία ή χειρόγραφα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ