Insider Tips & Χρήσιμα

75890 Επισκέψεις στο άρθρο

Τι άλλο να ΔΕΙΤΕ, να ΚΑΝΕΤΕ, να ΓΕΥΤΕΙΤΕ. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιοχή που επιλέξατε να επισκεφθείτε!

Τι να κάνετε

Γνωρίστε τα Ιωάννινα: Τα Ιωάννινα υπήρξαν πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχο το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό στοιχείο. Αυτή η συνύπαρξη έχει αφήσει έντονες μνήμες και καταγραφές στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Στοά Λούλη είναι ένα από τα σημεία στα οποία οι τρεις κοινότητες συνεργάστηκαν και προόδευσαν. Η στοά αρχικά λειτουργούσε ως χάνι, για να μετατραπεί κατόπιν σε εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας για όλη την Ήπειρο.

Τι να γευτείτε
- Βότανα και μυρωδικά απο τα βουνά των Ιωαννίνων
- Τα χέλια και τις πέστροφες της Λίμνης
- Το φημισμένο σκερ μπουρέκ, που σημαίνει ζαχαρένια πίτα
- Το εξαιρετικό μπακλαβά
- Τα ηδύποτα χωρίς αλκοόλ.Πρόκειται για εντελώς ξεχωριστά λικέρ, που προκύπτουν από την ανάμειξη βιολογικού όξου με νέκταρ, βότανα και αρώματα φρούτων.


Τι να αγοράσετε
- Nτόπια τυριά
- Γλυκά κουταλιού από μανιτάρι
- Χειροποίητα πράγματα από ασήμι
- Παραδοσιακά Σιροπιαστά
- Χειροποίητα ζυμαρικά

Που να πάτε
Κάντε την διαδρομή από Ιωάννινα μέχρι Βίτσα
Οδηγώντας από τα Γιάννενα προς βορρά επι της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης, θα συναντήσετε τη διασταύρωση προς το Ζαγόρι αμέσως μετά τη Μεταμόρφωση (Καρυές). Ακολουθήστε τη σήμανση για τη Βίτσα που είναι επαρκής (κατεύθυνση Βίτσα – Μονοδένδρι – φαράγγι Βίκου). Η συνολική απόσταση Ιωάννινα – Βίτσα είναι 36 χλμ. Από την έξοδο της Εγνατίας μεταξύ Μετσόβου και Ιωαννίνων προς το Ανατολικό Ζαγόρι, ο χρόνος που απαιτείται για τη Βίτσα είναι περίπου 1h30?, η διαδρομή πανέμορφη, αλλά και η σήμανση προβληματική.

Δραστηριότητες
Για ιππασία στα Ιωάννινα
Κοντά στην πόλη λοιπόν αλλά και σε ορισμένα πιο απομακρυσμένα χωριά θα συναντήσετε αρκετούς ιππικούς ομίλους και φάρμες αλόγων.Αν επισκέπτεστε για πρώτη φορά την περιοχή θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα να επιλέξετε μια πορεία 20, 30 ή 45 λεπτών ανάμεσα στις βουνοκορφές της Αστράκας και του Πάπιγκου.
Επιπλέον στα Γιάννενα έχει αναπτυχθεί και η τεχνική της θεραπευτικής ιππασίας που είναι μια δραστηριότητα η οποία συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των ατόμων με φυσική, συναισθηματική ή νοητική διαταραχή. Η βοήθεια της συγκεκριμένης άσκησης στα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι μοναδική και τα αποτελέσματά της πολύ ενθαρρυντικά.
To κέντρο θεραπευτικής ιππασίας στα Ιωάννινα βρίσκεται μέσα σε μια καταπράσινη έκταση σχεδόν 800 στρεμμάτων και απέχει μόλις 4.5 χιλ. απο το κέντρο της πόλης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ