Ένα «πέτρινο» και ελατοσκέπαστο χωριό

7553 Επισκέψεις στο άρθρο

Με πύργο 500 ετών και τα έλατα να το σκεπάζουν σχεδόν από άκρη σε άκρη, αυτό το χωριό είναι πραγματικά παραμυθένιο.

Λίμνη Τσιβλού, Σόλος, Ζαρούχλα… Λίμνες, δάση και χωριά στην πιο άγνωστη και όμορφη γωνιά του Xελμού περιμένουν αυτούς που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή που ξεκινά από Ακράτα.

Ζαρούχλα: Ιδανικός προορισμός για Σαββατοκύριακο
Σε υψόμετρο 1100 μέτρα ανάμεσα σ ένα άνοιγμα που δημιουργούν τα βουνά Χελμός και Σαραντάπηχο θα βρείτε τη Ζαρούχλα. Έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το Σαββατοκύριακο. Οι αναβαθμισμένες τουριστικές υπηρεσίες του με τα πολλά νέα ξενοδοχεία και τους ξενώνες υψηλών απαιτήσεων μπορούν να ικανοποιήσουν τον κάθε επισκέπτη. Η βόλτα στο ήσυχο χωριό ακούγοντας τους ήχους των τρεχούμενων νερών θα σας μείνει αξέχαστη. Στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε ταβέρνες και καφενεία όπως επίσης μαγαζιά με τοπικά προϊόντα.


 
Ένα «πέτρινο» κεφαλοχώρι
Στη Ζαρούχλα διασώζονται αρκετοί πέτρινοι πολεμόπυργοι και λιθόκτιστα αρχοντικά. Κάποια από αυτά μετρούν πάνω από 300 χρόνια ύπαρξης. Το παλιότερο κτίσμα -τουλάχιστον 500 ετών- είναι ο Πύργος της Ζαρούχλας, τον οποίο χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο ο οπλαρχηγός της Επανάστασης Ασημάκης Φωτήλας. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ταλαιπωρημένο από το χρόνο, το πυργόσπιτο του Χαραλάμπη. Αξιόλογες είναι οι εκκλησιές και οι λιθόκτιστοι μεταβυζαντινοί ναοί της Παναγίας και της Αγ. Τριάδας. Εκτός από τους σύντομους κοντινούς περιπάτους στο γειτονικό ελατόδασος, το περιβάλλον προσφέρεται και για ιππασία, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες.


 
Λίμνη Τσιβλού: 105 χρόνια μοναδικής ομορφιάς
Η λίμνη Τσιβλού σχηματίστηκε το 1913 μετά από καθίζηση του εδάφους που κατέστρεψε το ομώνυμο χωριό και τον οικισμό Συλίβαινα. Η έκτασή της δεν ξεπερνά τα λίγα στρέμματα, όμως η ομορφιά δε μετριέται με το μέγεθος. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, παρατηρείται και εδώ υπέρμετρη κίνηση. Το όνομά της το πήρε από το χωριό Τσιβλός που χτυπήθηκε από την κατολίσθηση ενώ οι ντόπιοι την ονομάζουν και Μαυρολίμνη.


 
Ο καταρράκτης της Στύγας και οι εντυπωσιακές διαδρομές
Από το χωριό Σόλος ξεκινά και το μονοπάτι που μετά από 4 ώρες πεζοπορίας ανεβάζει στην κοιλάδα της Στύγας και στον ομώνυμο καταρράκτη. Διαδρομή μοναδική, όχι μόνο για έμπειρους ορειβάτες που γνωρίζουν τα μυστικά του βουνού. Οι κάτοχοι τετρακίνητων οχημάτων μπορούν από τη Ζαρούχλα να ακολουθήσουν τη δασική διαδρομή που οδηγεί στην πανέμορφη  δασική τοποθεσία «Ριζιανά». Από εδώ όσου έχουν διάθεση για «λασπομαχίες» συνεχίζουν για «Διάσελο του Κυνηγού» και κατηφορίζουν προς την κοιλάδα του Φενεού (16 χλμ.)