Στη λίμνη Αγρα

Στη λίμνη Βεγορίτιδα

Στη λίμνη Αγρα

Το χωριό Αγιος Αθανάσιος

Έχει η Ελλάδα Αλπεις;

8756 Επισκέψεις στο άρθρο

Στην καταπράσινη Πέλλα, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, βρίσκουμε τον πανέμορφο διατηρητέο οικισμό Παλαιού Αγίου Αθανασίου, σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από την Έδεσσα. Πόλος έλξης για τους επισκέπτες με προορισμό την χιονισμένη Πιπερίτσα, διαθέτει τα πάντα για να αισθανθείτε ότι βρίσκεστε στις… ελληνικές Αλπεις!

Μέχρι το 1980 οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι, παρέμεναν σε αυτόν τον οικισμό που είχε πρωτοδημιουργηθεί κάπου στα τέλη του 1700, στους πρόποδες του βουνού Βόρας. Τότε αποφάσισαν να μετοικήσουν λίγο νοτιότερα, χτίζοντας έναν καινούργιο οικισμό (στα 750 μέτρα υψόμετρο). Ο παλαιός όμως (Παλαιός Αγιος Αθανάσιος) δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά ανακηρύχθηκε διατηρητέος, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μετατραπεί σε κομβικό σημείο εκείνων που ανηφορίζουν για το χιονοσκέπαστο Καϊμακτσαλάν. Με έντονα παραδοσιακό χρώμα και old classic μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, κυριαρχείται οικοδομικά από πέτρινα αρχοντικά με κεραμοσκεπή, που έχουν μια απέραντη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, ενώ η θέση τους ενισχύεται από την ελάχιστη απόσταση που τα χωρίζει από το χιονοδρομικό κέντρο. Όλη η φυσιογνωμία του χωριού δένει απόλυτα με το φυσικό τοπίο, που παραπέμπει υποσυνείδητα σε ανάλογα της Ελβετίας ή της Αυστρίας, καθώς το βλέμμα γεμίζει ακόμα περισσότερα από τα ανθοστόλιστα πολύχρωμα και περιποιημένα παρτέρια των σπιτιών, που σπάνε το μονοπώλιο του βαθυπράσινου ελατοσκεπασμένου όρους.

Έχω να…

  • Κάνω περιμετρικά βόλτα στη λίμνη Βεγορίτιδα
  • Νιώσω τα νερά Λουτρακίου (32 χλμ. από την πόλη), όπου η θερμοκρασία στις πισίνες ακόμα και με χιόνι μένει στους 37οC
  • Βραχώ κάτω από τους σταλακτίτες των κοντινών σπηλαίων
  • Γίνω ένα με τη φύση στον υγροβιότπο Αγρα-Βρυττών-Νησιου, παρατηρώντας στη λίμνη σπάνια είδη, όπως λαγγόνες, αετογερακίνες ή ακόμη και χρυσαετούς.
  • Περπατήσω στο Μαύρο Δάσος, εκεί από όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έπαιρνε ξυλεία για τις σάρισες των πολεμιστών του.
  • Επισκεφθώ το μουσείο φυσικής ιστορίας στην Αριδαία

Πριν φύγω να θυμηθώ…

Ότι η ευχαρίστηση ξεκινά από τον ουρανίσκο και η περιοχή:

  • Έχει εξαιρετικά κεράσια και ροδάκινα (γνωστές και οι κομπόστες της περιοχής και τα κεράσια Βοδενών).
  • Παράγει εξαιρετικά τυριά, γιαούρτι και τον αλμυρό Μπάτσο.
  • Ως είδος λαχανικού, φημίζεται για τις κόκκινες πιπεριές Αριδαίας, γνωστές ως τσούσκες…

Τέλος, παίρνω πολύ ροζέ, κόκκινο ή λευκό κρασί, αλλά και μακεδονίτικο τσίπουρο, γιατί έρχεται χειμώνας και θέλω συντροφιά, αλλά και ζυμαρικά για τις παρεΐστικες Κυριακές…

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr