Για καφέ και φαγητό!

8530 Επισκέψεις στο άρθρο

Από τις κοσμοπολίτικες περιοχές μέχρι και τις πιο ιδιαίτερες, οι αφορμές για weekend ή διακοπές στη Θεσσαλονίκη παραμένουν ανεξάντλητες. Δείτε παρακάτω, γιατί το φαγητό στη συμπρωτεύουσα είναι από μόνο του μια… ολόκληρη εκδρομή γεύσης!

 
Ξεκινήστε με πρωινό καφέ στην πλατεία Αριστοτέλους. Τι πιο όμορφο από έναν καφέ ή μια πάστα σοκολατίνα, σε ρυθμό χαλαρά, στα κρύα του χειμώνα, προκειμένου να ξεκινήσει ή να συνεχίσει η μέρα σας με καλή διάθεση και καλημέρες; Καθώς το κέντρο της πόλης υποδιαιρείται σε συγκεκριμένους άξονες, όλο και κάποια γνωστή ψυχή, κάποιος φίλος ή συγγενής θα περάσει και θα διασταυρωθείτε μαζί του. Οι πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, εμπνέουν τους κατοίκους τους και ανανεώνονται από τις καθημερινές επαφές, όταν υπάρχει ευγένεια και καλοπροαίρετη εκτίμηση μαζί με το σωστό timing. Παράλληλα, οι ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης προϊδεάζουν τους επισκέπτες ότι η ανάγκη για προστασία είναι κοινή και η αγκαλιά ανοιχτή σε όλους.

Δοκιμάστε την ξακουστή μπουγάτσα Θεσσαλονίκης. Μια λέξη, χίλιες γεύσεις. Αλμυρή ή γλυκιά, οι μετρ του είδους κάνουν μαγικά και η τεραστίων διαστάσεων μπουγάτσα είναι όλη δική σας, κόντρα στα κλισέ ότι η διατροφή δεν θέλει κραιπάλες. Πάρτε μία μπουγάτσα στο χέρι και περπατήστε στη Λεωφόρο Νίκης με φόντο τον Λευκό Πύργο. Θα νιώσετε λες και χάνεστε στο χρόνο, στις γεύσεις και στις μυρωδιές.

Συνεχίστε με τσάρκα στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και μεσημεριανό. Δεν γίνεται να είστε στη Θεσσαλονίκη και να μην τρώτε. Οι λιχουδιές καραδοκούν παντού. Μετά τις πρώτες φωτογραφίες στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, είναι η κατάλληλη στιγμή για μια στάση στην Καρύπη. Διάφορα ιδιαίτερα πιάτα σας περιμένουν. ενδεικτικά: βυζάκια της Μαρίας, Τηγανιά του Λιγούρη, το πιάτο του Ανέραστου, τα spa του τσίπουρου και τα τσιπουροβαζάκια όπως γαύρος με λιαστή & δαφνόφυλλο, τυρομπαλάκια με μαρμελάδα ελιάς, κρεμμύδια βασανισμένα, γαριδούλες σενιαρισμένες. Μα έχουν μεγάλη φαντασία εκεί οι λάτρεις του φραπέ.

Καταλήξτε για ρακομεζέδες στα Λαδάδικα. Για φαγητό, για ποτό ή και για απλό περπάτημα και βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια στα Λαδάδικα, ο πιο διάσημος προορισμός της πόλης διαθέτει ό,τι κι αν ψάχνει το μάτι και του πιο δύσκολου επισκέπτη. Τα πολύχρωμα ιστορικά και νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια αποπνέουν το πνεύμα και τον χαρακτήρα της παλιάς Θεσσαλονίκης και συνδυάζουν το χθες με το σήμερα. Φέρνουν στο μυαλό εικόνες από το παρελθόν, όταν η περιοχή θεωρούταν η κεντρική αγορά της πόλης και ήταν γεμάτη από μαγαζιά πουλούσαν λάδι και διάφορα προϊόντα λαδιού (από εκεί άλλωστε πήρε και το όνομά της). Την ίδια στιγμή, τα δεκάδες εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια αλλά και νυχτερινά μαγαζιά δίνουν το σημερινό, μοντέρνο στίγμα, αφού εκεί συναντιούνται κάθε λογής παρέες. Τα τσίπουρα θα κατεβαίνουν σαν νεράκι και τα μεζεδοπωλεία γεμάτα από παρέες θα φτιάχνουν το σκηνικό της πιο όμορφης νύχτας της ζωής σας!

Μπουγάτσα, καφέ, τηγανιά του Λιγούρη και τσίπουρα. Δεν είναι καλές οι αφορμές για μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη;