www.deltiokairou.gr

Η «Πολυνησία» της Ελλάδας

9936 Επισκέψεις στο άρθρο

Γνώρισε τη μαγική «Πολυνησία» της Ελλάδας και βρες μικρά νησιά με πλούσια βλάστηση και εσωτερικές λίμνες.

Η Αρτα κρύβει πολλά όμορφα μυστικά για όποιον θελήσει να την επισκεφτεί. Το διάσημο γιοφύρι της,  τα Τζουμέρκα και τα βυζαντινά μνημεία κάνουν  την πόλης της ιδιαίτερα ξεχωριστή.
 
Ανακάλυψε την «Πολυνησία» της Ελλάδας   με τα  πολλά μικρά νησιά, τις εσωτερικές λίμνες και την έντονη βλάστηση.
Αυτό το τοπίο συνδυαστικά και  με  τις λωρίδες γης που περικλείουν τις λίμνες θυμίζουν τις Ατόλες της Πολυνησίας. Η Κορωνησία  της Αρτας είναι ένα σκηνικό, που θα σου θυμίζει εξωτικό τοπίο. Τοποθετημένα κοντά  το ένα στο άλλο αυτά τα μικρά νησιά  φημίζονται για τα πολυάριθμα είδη πανίδας. Συγκεκριμένα, στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό βρίσκονται  περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου.
 
 Το ορεινό σύμπλεγμα των Τζουμέρκων θεωρείται μια από τις πιο επιβλητικές κορυφογραμμές της Πίνδου.
Εδώ, οι βράχοι και τα τρεχούμενα νερά  των απροσπέλαστων δασών καθιστούν τα Τζουμέρκα ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά χωριά.  Αναμφισβήτητα, ο ναός της Παρηγορίτισσας –κτίσμα του 13ου αιώνα- κερδίζει τις εντυπώσεις, με το επιβλητικό του παράστημα και τις αξιόλογες τοιχογραφίες του. Νότια της πόλης, κοντά στις όχθες του Αραχθου δεσπόζει ο περίτεχνος ναός της Παναγιάς, που χρονολογείται κι αυτός από τον 13ο αιώνα. Η περιοχή προσεγγίζεται το ίδιο εύκολα, τόσο από τα Γιάννενα, όσο κι από την Αρτα, ενώ υπάρχει και τρίτος δρόμος -έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατασκευή του- που συνδέει τα Τρίκαλα με την Αρτα και προσφέρει πρόσβαση στα χωριά των νοτίων Τζουμέρκων και την κοίτη του Αραχθου
 
Το θρυλικό γιοφύρι είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι ορατή η  μαστοριά, η παράδοση και η αρχιτεκτονική του. Φυσικά, αμέσως το μυαλό σου θα πάει στο θρύλο για τον πρωτομάστορα που «έκτισε» τη γυναίκα του. H κατασκευή του έλαβε τέλος  έπειτα από τα εκατό  χρόνια των Δεσποτών της Ηπείρου. Η ιστορία και ο θρύλος του έχουν εμπνεύσει  δεκάδες θεατρικά έργα και όπερες.

To τείχος της αρχαίας Αμβρακίας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Aρτας.
Καταρχάς, φτιάχτηκε  για να οχυρώσει την αρχαία πόλη της Αμβρακίας από τους εχθρούς  της εκείνης της εποχής. Η χρονολογία κατασκευής του δεν είναι γνωστή και τα τμήματα που σώζονται «δηλώνουν» ότι ήταν ένα τείχος επιβλητικό άριστης κατασκευής, φτιαγμένο με λαξευμένες λίθους τεράστιου μεγέθους.