Η ελληνική «λίμνη των κύκνων»

5375 Επισκέψεις στο άρθρο

Φύγε τώρα για τη Λίμνη Καστοριάς και το μαγευτικό ελληνικό σημείο που οι κύκνοι περπατάνε δίπλα σου και κάνουν την Πράγα να φαντάζει... ασήμαντη.

Οι κύκνοι στη λίμνη Καστοριάς θυμίζουν Πράγα
Μπορεί τους πανέμορφους κύκνους να τους έχεις συνδυάσει με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Πράγα όμως υπάρχουν ελληνικά μέρη που μπορείς να τους θαυμάσεις και να νιώσεις πως ταξίδεψες μακριά. Πήγαινε μια βόλτα στη λίμνη της Καστοριάς  όπου από τη δεκατία του 1960 πρωτοέφτασαν στην πόλη της Καστοριάς. Ο Δήμος της πόλης έφτιαξε στη συνοικία Ντολτσό έναν χώρο ειδικά για αυτούς όπου εκατοντάδες επισκέπτες μπορούν πια να τους θαυμάσουν.

Στην άγρια ομορφιά του Γράμμου
Η ιερότητα ίσως να αγγίζει όλη την κλειστή λεκάνη που ορίζεται από τους ορεινούς όγκους του νομού Καστοριάς. Η άγρια ομορφιά του τοπίου του Γράμμου συνδυάζεται αρμονικά με τις ήσυχες γωνιές του δημιουργώντας έναν πραγματικό παράδεισο για όσους ενδιαφέρονται για λεπτές μυρωδιές και ποικιλία χρωμάτων.
Κάποια σημεία δείχνουν να είναι απρόσιτα, άλλα όμως φιλοξενούν κτίσματα σαν το μοναστήρι του Αγίου Ζαχαρία με θαυμάσιες τοιχογραφίες γηγενών ζωγράφων. Σε υψόμετρο 2075μ συναντάμε τις λίμνες Αρρένες που συγκεντρώνουν μέρος των νερών της πηγής τριακοσάρας και κοσμούν με την ύπαρξη τους το τοπίο. Η θεραπεύτρια φύση μπόρεσε κι έκλεισε τις ανοιχτές πληγές των εγκατελειμένων χωριών και υποδέχεται πλέον τους επισκέπτες στην αγκαλιά της. 

Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων
Βρες το Ενυδρείο στην είσοδο της Καστοριάς να συστεγάζεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  σε ένα νεόδμητο κτίριο. Είναι το «καμάρι» της πόλης, αφού στις δεξαμενές του ζουν πολλά είδη ψαριών και υδρόβιων οργανισμών που συναντάμε στα ποτάμια και στις λίμνες της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Αποτελείται από 49 αναπαραστάσεις υγρών οικοτόπων, στους οποίους ξεχωριστή θέση κατέχουν τα δύο μεγαλύτερα εκθέματα, της λίμνης Καστοριάς και του ποταμού Αλιάκμονα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στα νερά του φιλοξενείται και το ιδιαίτερα απειλούμενο είδος του οξύρρυγχου, από τα αυγά του οποίου κατασκευάζεται το μαύρο χαβιάρι!

Το ελληνικό Madame Tussauds στην Καστοριά
Επισκέψου το ελληνικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Καστοριάς που συγκροτείται από δύο μεγάλα και νεόδμητα κτίρια, τοπικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το καθένα αποτελείται από τρεις ορόφους με πάμπολλα, ποικίλα κι ενδιαφέροντα εκθέματα. Εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου με τα κέρινα ομοιώματα του γαμπρού, της νύφης, του παπά, της μουσικής κομπανίας και του φωτογράφου. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι κέρινες μορφές των προϊστορικών ανθρώπων, που κατοικούσαν πριν από χιλιάδες χρόνια και ψάρευαν στη λίμνη της Καστοριάς. Ανάμεσα στα δύο κτίρια, υπάρχει μία μεγάλη τετράγωνη αυλή, που έχει ολόγυρά της αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής με κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών που τα επάνδρωναν και τα λειτουργούσαν.